Artykuły - Przepisy


 
Chrupiący, świeży i pachnący, czyli chleb własnego wypieku - zdjęcie

Chrupiący, świeży i pachnący, czyli chleb własnego wypieku

15-10-2021

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie. Nie wyobrażamy sobie bez niego śniadania, często jemy go do obiadu, a i na kolację sprawdza się równie dobrze. Z okazji Światowego Dnia Chleba (16 października) bierzemy chleb pod lupę i podpowiadamy, jakie pieczywo wybrać oraz jak samodzielnie przygotować świeży, pachnący bochenek we własnym domu.

Czytaj więcej

 
Chrupiący, świeży i pachnący, czyli chleb własnego wypieku - zdjęcie

Chrupiący, świeży i pachnący, czyli chleb własnego wypieku

14-10-2021

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie.

Czytaj więcej

 
Rozgrzewające owsianki - top 3 przepisy na Dzień Owsianki - zdjęcie

Rozgrzewające owsianki - top 3 przepisy na Dzień Owsianki

11-10-2021

Jej rekordowa porcja ważyła 1 814 kilogramy i została przygotowana w 2018 roku przez Polaków z ponad 200 litrów mleka. Choć jej przyrządzenie jest niezwykle proste, to doskonały sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, bo o niej mowa, już 10 października obchodzi swoje święto. Jak ją przygotować, żeby dodatkowo rozgrzała nas podczas chłodnych jesiennych dni?

Czytaj więcej

 
Jesienna kuchnia - przepisy na rozgrzewające zupy i drugie dania - zdjęcie

Jesienna kuchnia - przepisy na rozgrzewające zupy i drugie dania

06-10-2021

Przepisy na rozgrzewające zupy i drugie dania

Czytaj więcej

 
Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu - zdjęcie

Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu

01-10-2021

Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?

Czytaj więcej

 
Powitaj jesień kulinarnie! Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym - zdjęcie

Powitaj jesień kulinarnie! Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

24-09-2021

Kalendarzową jesień możesz rozpocząć od przygotowania czegoś pysznego. Sięgnij po sezonowe warzywa i owoce i przyrządź aromatyczną przystawkę ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym. Będzie doskonała na długie jesienne wieczory.

Czytaj więcej

 
Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory - zdjęcie

Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory

20-09-2021

Lato powoli dobiega końca, a jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Możemy poczuć jej oddech w czasie chłodnych wieczorów, które coraz bardziej przypominają nam, aby zaopatrzyć się w cieplejsze ubrania. Jednak nie tylko swetry i koce mogą nas rozgrzać, ale także odpowiednio doprawione posiłki! Rozgrzewające przyprawy w połączeniu z produktami zbożowymi stworzą pyszne, sycące dania, które sprawią, że będzie nam ciepło nawet wtedy, gdy za oknem jest coraz chłodniej.

Czytaj więcej

 
Gotowe sosy i ketchupy - dlaczego warto z nich korzystać? - zdjęcie

Gotowe sosy i ketchupy - dlaczego warto z nich korzystać?

30-08-2021

Gotowe sosy to temat, wokół którego urosło już całkiem sporo mitów. Dla jednych są rozwiązaniem niegodnym prawdziwych kucharzy, dla innych – smacznym, ale jednocześnie wyjątkowo niezdrowym dodatkiem.

Czytaj więcej

 
Dolma - gołąbki w gruzińskim wydaniu - zdjęcie

Dolma - gołąbki w gruzińskim wydaniu

27-08-2021

Wrzesień kojarzy nam się z końcem wakacji,  powrotem do szkół i pracy. W Gruzji wrzesień jest wyjątkowym miesiącem, ponieważ jest to czas Rtveli – święta związanego z winobraniem. Winogrona to nie tylko owoce, ale też liście których można użyć do zrobienia gruzińskiej wersji gołąbków. 

Czytaj więcej

 
Przywołaj wspomnienia wakacji deserem z południowej Europy - zdjęcie

Przywołaj wspomnienia wakacji deserem z południowej Europy

27-08-2021

Co najczęściej pamiętamy z wakacji? Widoki! Pomagają nam w tym zdjęcia, które utrwalają wspomnienia z urlopu. Jednak przemierzając kraje, warto prócz podziwiania krajobrazów, skosztować również lokalnej kuchni. Południe Europy słynie nie tylko z pysznych pizz, makaronów czy wyśmienitych owoców morza. Warte spróbowania są też sławne desery. Jeśli chcecie jeszcze raz poczuć odrobinę wakacyjnego relaksu, to podajemy Wam przepisy na słodkości pełne smaku. 

Czytaj więcej

 

Wszystkich: 537

Najpopularniejsze tagi