jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Syntetyczne barwniki spożywcze

Barwniki syntetyczne charakteryzują się znacznie większą intensywnością i trwałością zabarwienia w porównaniu z barwnikami pochodzenia naturalnego.

Barwniki syntetyczne charakteryzują się znacznie większą intensywnością i trwałością zabarwienia w porównaniu z barwnikami pochodzenia naturalnego. Stosowanie ich do barwienia środków spożywczych stwarza jednak większe zagrożenie dla zdrowia. Syntetyczne barwniki spożywcze są związkami aromatycznymi (pierścień benzenowy). W większości azowymi (grupy -N=N-).

Warunkiem dopuszczenia barwnika do barwienia żywności jest stwierdzona doświadczalnie (w badaniach ze zwierzętami) nieszkodliwość dla zdrowia człowieka i czystość, czyli nieobecność metali ciężkich oraz nieprzereagowanych produktów pośrednich reakcji, pochodzących z syntezy barwników: amin, fenoli i naftoli. Stwierdzono że szereg związków pierwotnie stosowanych do barwienia żywności jest szkodliwych dla zdrowia ludzkiego. Lista barwników syntetycznych dopuszczonych do barwienia żywności jest systematycznie skracana. Barwniki azowe, które ulegają przemianie w ustroju w związki aminowe, wykazują w wielu przypadkach działanie rakotwórcze. Wprowadzenie w toku syntezy barwnika grup kwasowych -SO3H i zobojętnienie kationami alkalicznymi zwiększa znacznie ich rozpuszczalność w wodzie, ułatwiając wydalanie wskutek tego eliminuje się ich działanie rakotwórcze. Większe zagrożenie dla zdrowia  człowieka stwarzają barwniki azowe rozpuszczalne w tłuszczach, które mają tendencję odkładania się w narządach wewnętrznych, zwłaszcza w wątrobie.