04-07-2014, 00:00
Barwniki syntetyczne charakteryzują się znacznie większą intensywnością i trwałością zabarwienia w porównaniu z barwnikami pochodzenia naturalnego. Stosowanie ich do barwienia środków spożywczych stwarza jednak większe zagrożenie dla zdrowia. Syntetyczne barwniki spożywcze są związkami aromatycznymi (pierścień benzenowy). W większości azowymi (grupy -N=N-).
Warunkiem dopuszczenia barwnika do barwienia żywności jest stwierdzona doświadczalnie (w badaniach ze zwierzętami) nieszkodliwość dla zdrowia człowieka i czystość, czyli nieobecność metali ciężkich oraz nieprzereagowanych produktów pośrednich reakcji, pochodzących z syntezy barwników: amin, fenoli i naftoli. Stwierdzono że szereg związków pierwotnie stosowanych do barwienia żywności jest szkodliwych dla zdrowia ludzkiego. Lista barwników syntetycznych dopuszczonych do barwienia żywności jest systematycznie skracana. Barwniki azowe, które ulegają przemianie w ustroju w związki aminowe, wykazują w wielu przypadkach działanie rakotwórcze. Wprowadzenie w toku syntezy barwnika grup kwasowych -SO3H i zobojętnienie kationami alkalicznymi zwiększa znacznie ich rozpuszczalność w wodzie, ułatwiając wydalanie wskutek tego eliminuje się ich działanie rakotwórcze. Większe zagrożenie dla zdrowia człowieka stwarzają barwniki azowe rozpuszczalne w tłuszczach, które mają tendencję odkładania się w narządach wewnętrznych, zwłaszcza w wątrobie.
Podobne artykuły
Komentarze