16-07-2014, 00:00
BARWNIK SZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: CI 16035, Food Red 17
Wiadomości ogólne: Syntetyczny barwnik azowy, występuje jako sól sodowa. Po rozpuszczeniu ma odcień pomarańczowoczerwony natomiast w postaci sproszkowanej ciemnoczerwony. Charakteryzuje się dobrą odpornością na światło i temperaturę.
Zastosowanie w żywności: Jest zabroniony w takich krajach jak: Dania, Belgia, Niemcy, Szwajcaria, Australia i Norwegia. W Całej Unii Europejskiej jego zastosowanie ogranicza się do produktów cukierniczych i mięsnych.
Wpływ na zdrowie: Znajduje się w gronie barwników mających negatywny wpływ na zdrowie astmatyków. Ze względu na to że jest to związek azowy, może nasilać objawy astmy. U dzieci może powodować nadpobudliwość psychoruchową znaną powszechnie jako ADHD, dlatego nie zaleca się spożywania przez nie tego barwnika. Ponadto udowodniono, że jeśli jest spożywany w większych ilościach, to jeden z jego produktów degradacji powoduje raka pęcherza u zwierząt.
Ostatnio pojawiają się sprzeczne informacje, że barwnik ten posiada właściwości hamujące rozwój raka spowodowanego aflatoksynami (toksyny różnych gatunków pleśni). Badania nie są jednak w pełni wiarygodne.
Dopuszczalne dzienne spożycie: 7 mg/kg masy ciała.
W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.
Podobne artykuły
Komentarze