21-07-2014, 00:00
Systemy jakości żywności są uznawane za krajowe stosownie do art. 4 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 7 marca 2007 r. o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (Dz. U. Nr 64, poz. 427, z późn. zm.). Zgodnie z tym przepisem minister właściwy do spraw rozwoju wsi uznaje, w drodze decyzji administracyjnej, systemy jakości żywności o których mowa w art. 32 ust. 1 lit. b rozporządzenia (WE) nr 1698/2005 z dnia 20 września 2005 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) (Dz. U. L 277 z 21.10.2005 r., str. 1), za krajowe.
Minimalne wymagania dla branżowych systemów, które mogą zostać uznane za krajowe, a następnie ubiegać się o włączenie do finansowania ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013, zostały określone w art. 22 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1974/2006 z dnia 15 grudnia 2006 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005 w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) (Dz. Urz. UE L 368 z 23.12.2006, str. 15, z późn. zm.).
Zgodnie z ww. przepisem, aby kwalifikować się do wsparcia, systemy jakości żywności, o których mowa w art. 32 ust. 1 lit. b, rozporządzenia Rady (WE) nr 1698/2005, uznane przez państwa członkowskie, muszą spełniać następujące kryteria:
a) specyfika produktu końcowego wytworzonego w ramach takich systemów wynika ze szczegółowych obowiązków dotyczących metod hodowlanych i uprawowych, które gwarantują:
- cechy charakterystyczne, łącznie z procesem produkcyjnym, lub
- jakość produktu końcowego, która w sposób znaczący przewyższa handlową jakość produktów w zakresie zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt i roślin, dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska naturalnego;
b) systemy obejmują obowiązujące opisy produktów, a zgodność z tymi opisami jest weryfikowana przez niezależny organ kontroli;
c) systemy są otwarte dla wszystkich producentów;
d) systemy są przejrzyste i zapewniają pełną możliwość odtworzenia historii produktów;
e) systemy odpowiadają bieżącej lub przewidywanej koniunkturze na rynku.
Podobne artykuły
Komentarze