22-07-2014, 00:00
BARWNIK SZKODLIWY
Inne nazwy i oznaczenia: CI 16185, czerwień acydowa 27, azorubina S
Wzór chemiczny: C20H11N2Na3O10S3
Wiadomości ogólne: Syntetyczny barwnik azowy o barwie niebiesko-czerwonej (smołowej). Występuje w formie soli sodowej. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Zastosowanie w żywności: Stosowany jest do wielu produktów spożywczych, np. kolorowych napojach alkoholowych, kawiorze, ciastach w proszku, galaretkach, płatkach zbożowych, kaszach, napojach bezalkoholowych, przetworach z czarnej porzeczki.
Wpływ na zdrowie: Ze względu na to że związek ten należy do barwników azowych jego spożycie nie jest wskazane u astmatyków. Mimo jego mutagennego działania, które udowodniono u szczurów, nie wycofano go całkowicie z rynku. Jedynie niektóre państwa ograniczyło użycie tego barwnika poprzez zmniejszenie dziennego spożycia (ADI) do 0,5 mg/kg. W Stanach Zjednoczonych uważa się go za rakotwórczy i jest całkowicie zakazany. Jest również odpowiedzialny za odkładanie się wapnia na nerkach.
Dopuszczalne dzienne spożycie: 0,5 mg/kg masy ciała.
W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.
Podobne artykuły
Komentarze