jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik szkodliwy E-123: amarant

Syntetyczny barwnik azowy o barwie niebiesko-czerwonej (smołowej). Występuje w formie soli sodowej. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. 

BARWNIK SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 16185, czerwień acydowa 27, azorubina S

Wzór chemiczny: C20H11N2Na3O10S3

Wiadomości ogólne: Syntetyczny barwnik azowy o barwie niebiesko-czerwonej (smołowej). Występuje w formie soli sodowej. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. 

Zastosowanie w żywności: Stosowany jest do wielu produktów spożywczych, np. kolorowych napojach alkoholowych, kawiorze, ciastach w proszku, galaretkach, płatkach zbożowych, kaszach, napojach bezalkoholowych, przetworach z czarnej porzeczki.

Wpływ na zdrowie: Ze względu na to że związek ten należy do barwników azowych jego spożycie nie jest wskazane u astmatyków. Mimo jego mutagennego działania, które udowodniono u szczurów, nie wycofano go całkowicie z rynku. Jedynie niektóre państwa ograniczyło użycie tego barwnika poprzez zmniejszenie dziennego spożycia (ADI) do 0,5 mg/kg. W Stanach Zjednoczonych uważa się go za rakotwórczy i jest całkowicie zakazany. Jest również odpowiedzialny za odkładanie się wapnia na nerkach.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 0,5  mg/kg masy ciała.


W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.