jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wykwintne przekąski kuchni śródziemnomorskiej

Krewetki, ostrygi i małże coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wykwintne w smaku i bardzo zdrowe morskie rarytasy wbrew pozorom nie są trudne do przyrządzenia.

Przegrzebki smażone na maśle podane z pikantną salsą
Przegrzebki smażone na maśle podane z pikantną salsą
Ostrygi zapiekane z parmezanem
Ostrygi zapiekane z parmezanem

Krewetki, ostrygi i małże coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wykwintne w smaku i bardzo zdrowe morskie rarytasy wbrew pozorom nie są trudne do przyrządzenia. Sprawdzą się jako przekąski na przyjęciach, romantycznej kolacji i z pewnością zachwycą smakiem gości. Jak w 5 minut przygotować z nich smaczną i ekskluzywną przystawkę?

Owoce morza wydają się potrawą ekskluzywną i skomplikowaną w przygotowaniu. W rzeczywistości to jedne z najbardziej wdzięcznych dań – są delikatne, więc nie wymagają długiej obróbki oraz doskonale komponują się z najróżniejszymi dodatkami. Z doświadczenia wiem również, że warto po nie sięgać nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, który 15 lat swojej kulinarnej kariery spędził na morzu.

Ponadto owoce morza (zwłaszcza małże i ostrygi) uważane są za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, głównie z powodu ich kształtu oraz zawartości tzw. „pierwiastka miłości” czyli… cynku. Z tego względu są doskonałym przysmakiem podczas kolacji z ukochaną osobą – dodaje szef. Jarosław Walczyk poleca kilka prostych przepisów, które możecie wypróbować w domu:

Ceviche z krewetkamiCeviche z krewetkami

kilogram średniej wielkości krewetek (obranych)
1 cebula czerwona
6 limonek
1/2 ostra papryczka chili
10 gałązek kolendry
2 duże, obrane ze skórki pomidory
sól i pieprz czarny

Krewetki dokładnie oczyszczamy z odwłoka, myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżeczkami soli i zalewamy zimną wodą. Po 15 minutach płuczemy cebulę w zimnej wodzie, odsączamy i dodajemy wyciśnięty z limonek sok – odstawiamy na 15 minut. Drobno siekamy kolendrę, kroimy pomidory i paprykę. Wszystkie składniki (włącznie z krewetkami) mieszamy i odstawiamy na lodówki na minimum 3 godziny.