22-09-2014, 00:00
Przegrzebki smażone na maśle podane z pikantną salsą |
Ostrygi zapiekane z parmezanem |
Krewetki, ostrygi i małże coraz częściej goszczą na naszych stołach. Wykwintne w smaku i bardzo zdrowe morskie rarytasy wbrew pozorom nie są trudne do przyrządzenia. Sprawdzą się jako przekąski na przyjęciach, romantycznej kolacji i z pewnością zachwycą smakiem gości. Jak w 5 minut przygotować z nich smaczną i ekskluzywną przystawkę?
Owoce morza wydają się potrawą ekskluzywną i skomplikowaną w przygotowaniu. W rzeczywistości to jedne z najbardziej wdzięcznych dań – są delikatne, więc nie wymagają długiej obróbki oraz doskonale komponują się z najróżniejszymi dodatkami. Z doświadczenia wiem również, że warto po nie sięgać nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w warszawskiej restauracji Strefa, który 15 lat swojej kulinarnej kariery spędził na morzu.
Ponadto owoce morza (zwłaszcza małże i ostrygi) uważane są za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków, głównie z powodu ich kształtu oraz zawartości tzw. „pierwiastka miłości” czyli… cynku. Z tego względu są doskonałym przysmakiem podczas kolacji z ukochaną osobą – dodaje szef. Jarosław Walczyk poleca kilka prostych przepisów, które możecie wypróbować w domu:
Ceviche z krewetkami
kilogram średniej wielkości krewetek (obranych)
1 cebula czerwona
6 limonek
1/2 ostra papryczka chili
10 gałązek kolendry
2 duże, obrane ze skórki pomidory
sól i pieprz czarny
Krewetki dokładnie oczyszczamy z odwłoka, myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy 2 łyżeczkami soli i zalewamy zimną wodą. Po 15 minutach płuczemy cebulę w zimnej wodzie, odsączamy i dodajemy wyciśnięty z limonek sok – odstawiamy na 15 minut. Drobno siekamy kolendrę, kroimy pomidory i paprykę. Wszystkie składniki (włącznie z krewetkami) mieszamy i odstawiamy na lodówki na minimum 3 godziny.
Podobne artykuły
Komentarze