20-11-2014, 00:00
Ostatnie lata dowodzą rosnącego zainteresowania Polaków kuchnią z różnych regionów Europy i świata. Ekskluzywne produkty pochodzące z odległych części globu, niegdyś dostępne w specjalnych sklepach na terenie tylko największych miast, dziś można z łatwością nabyć w najpopularniejszych dyskontach. Jest to nie tylko swoista forma reklamy dla sieci sklepów, ale także promocji obcej kuchni.
Dostawcy zachęcają do eksperymentowania, poszerzania własnej wiedzy kulinarnej, a co najważniejsze – sprawiania ogromnej przyjemności domownikom i gościom. O ile większość sklepów celuje w akcje okazjonalne (np. kuchnia azjatycka czy meksykańska), o tyle są i takie, jak np. sieć Intermarche, która zapewnia swoim klientom produkty z czterech stron świata przez cały czas (http://intermarche.pl/nasze-marki/marka/m/cztery-strony-smaku/)! Nie piszemy tego oczywiście w celach reklamowych, ale by przekonać czytelników, że warto sięgać po egzotyczne smaki i urozmaicać nimi własną kuchnię.
Największą popularnością cieszą się na naszym rynku produkty śródziemnomorskie – nabiał, wędliny, słodycze. Dla Polaków stanowią pewien punkt odniesienia, jako że różnią się dość zdecydowanie od kuchni rodzimej. Do stałego repertuaru składników dań na polskich stołach weszły już oliwki, jogurty i sery w typie greckim, podobnie jak włoskie antipasti, mozarella, warzywa z ziołami prowansalskimi, a nawet krewetki i mule.
Zainteresowanie budzi także aromatyczna kuchnia azjatycka. Odkąd przekonaliśmy się, że przygotowanie sushi wcale nie jest takie trudne, jak wydawałoby się z początku, dostawcy wpisali do swojej oferty na stałe m.in. paluszki surimi, pędy bambusa, kiełki fasoli mung, sos sojowy czy mleczko kokosowe.
W dyskontach znajdziemy ponadto produkty popularyzujące kuchnię Stanów Zjednoczonych, Kanady i Meksyku. Coraz więcej dzieci jada na śniadanie naleśniki amerykańskie polewane syropem klonowym. Idealnymi przystawkami na imprezie są tortilla, nachos, burritos, corn-dogi (parówki obsmażane w mące kukurydzianej) oraz krążki cebulowe.
Uniwersalnym składnikiem do potraw jest mieszanka warzyw, dostępna w różnych wariantach, np. chińskim, meksykańskim, włoskim. Może stanowić ona bazę do dań głównych lub przystawek – zależnie od naszych upodobań.
Wszystko jest tak naprawdę sprawą naszej inwencji kulinarnej. Zachęcamy do szukania na sklepowych półkach produktów egzotycznych. Ich zastosowanie będzie przyjemnym urozmaiceniem naszych codziennych zwyczajów żywieniowych.
Podobne artykuły
Komentarze