jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polska największym producentem karpia w UE

Polska jest, obok Czech, największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Znaczące ilości produkują jeszcze Niemcy, Węgry i Litwa.  

Polska jest, obok Czech, największym producentem karpia w Unii Europejskiej. Znaczące ilości produkują jeszcze Niemcy, Węgry i Litwa.

Polska największym producentem karpia w UERoczna produkcja karpia handlowego w Polsce waha się w granicach 15-23 tys. ton i praktycznie w całości przeznaczona jest na rynek krajowy. Z danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wynika, że w 2013 roku w Polsce wyprodukowaliśmy 18,8 tys. ton karpia, tj. ok. 1 tys. ton więcej niż w 2012 r. Przewiduje się, że wielkość produkcji w 2014 r. będzie zbliżona i wyniesie około 19 tys. ton.

Karp, wraz z pstrągiem tęczowym, to główne gatunki ryb polskiej akwakultury. W ziemnych stawach o powierzchni dochodzącej do kilkuset hektarów, oprócz karpia hoduje się także wiele innych gatunków, między innymi karasie, liny, amury, tołpygi, sumy europejskie, szczupaki, sandacze.

W naszym kraju jest około 400 gospodarstw karpiowych, dostarczających na rynek ryby konsumpcyjne, a także obsadowe i zarybieniowe. Stawy karpiowe najczęściej skupione są w kompleksy zajmujące powierzchnię nawet kilku tysięcy hektarów. Z ponad 70 tys. ha ich powierzchni, użytkowane jest około 75 proc. Największe skupiska stawów karpiowych znajdują się w województwach południowych i centralnych.

Historia chowu i hodowli karpia w naszym kraju ma ponad 800-letnią tradycję. Wśród najstarszych stawów wyróżnia się kompleks z okolic Milicza w dolinie Baryczy, których historia sięga XIII wieku. Stawy Milickie zajmują powierzchnię ponad 7 tys. ha i należą do największych takich kompleksów w Europie. Natomiast rekordowy staw indywidualny to wybudowanym w XVI wieku staw Zygmunta Augusta. Położony jest on w kompleksie stawów w Knyszynie i zajmuje powierzchnię ok. 400 ha.

Karp jest jedynym z nielicznych gatunków hodowanych w warunkach niemal odpowiadających naturalnym. Taka produkcja wpływa korzystnie nie tylko na środowisko, ale także na wartości odżywcze tej cennej ryby. Dzięki działalności hodowlanej prowadzonej w zgodzie z naturą liczne nasze stawy zostały objęte programem Natura 2000.

Karp, podobnie jak inne ryby, ma wyjątkowe wartości odżywcze i zdrowotne. Stanowi doskonałe źródło wartościowego i dobrze przyswajalnego białka oraz innych składników odżywczych, takich jak witaminy, a także fosfor, potas, magnez, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają zarówno na prawidłowy rozwój dzieci, jak i stan zdrowia dorosłych.