22-12-2014, 00:00
I znowu zbliża się wyjątkowy czas świąt Bożego Narodzenia. Przed nami najprzyjemniejsza część roku: spotkania z bliskimi, wolne od pracy dni, prezenty oraz pysznie zastawiony stół. No właśnie… I tu pojawia się tradycyjne pytanie - co przygotować w tym roku na święta?
O ile podczas kolacji wigilijnej obowiązuje stałe menu i znajdują zastosowanie sprawdzone z roku na rok przepisy, o tyle większym wyzwaniem jest świąteczny obiad. Co przygotować, aby domownicy w pełni poczuli magię świąt? Jak zaskoczyć mamę lub teściową daniem, które nie wymaga żadnych uwag czy poprawek? Wreszcie - jaki przepis wybrać, aby nie spędzić w kuchni pół dnia i móc w pełni cieszyć się obecnością rodziny? Pytania do najłatwiejszych nie należą, więc z pomocą i sprawdzonymi przepisami przychodzą prawdziwi eksperci - szefowie kuchni Knorr.
Wszyscy mamy przeświadczenie - zresztą słuszne - że świąteczny obiad powinien różnić się od codziennego. Bogactwem dodatków, sposobem przyrządzenia, niezwyczajną recepturą. Zazwyczaj decydujemy się na przygotowanie mięsa i szukamy sposobów, aby nadać mu wyjątkowy smak i aromat. Dobrze, gdy odświętnemu wydaniu mięsa towarzyszy sos. To on określa charakter potrawy, wydobywa smak poszczególnych składników i dopełnia całości, przy okazji apetycznie wyglądając na talerzu.
Przyrządzenie takiego sosu od podstaw jest dość czasochłonne - aby wydobyć pełnię smaku, należy opalać w piekarniku kości, a potem gotować je długie godziny. Podczas świąt w kuchni dzieje się równocześnie kilka procesów kulinarnych, dlatego dobrze pomóc sobie sprawdzonym sposobem, który skróci czas przygotowań, a jednocześnie będzie gwarancją doskonałego rezultatu. Szefowie kuchni Knorr, specjalnie z myślą o wszystkich wielbicielach mięs, stworzyli Esencje do sosów, które stanowią „to coś”, czego potrzebuje nasz sos, aby osiągnąć pełnię smaku. Esencje pozwalają stworzyć sos od podstaw lub na bazie soków mięsnych. Zapewniają domowy smak oraz idealną kremową konsystencję sosu. Występują w kilku nieprzypadkowych, bo najbardziej lubianych przez Polaków wariantach: Do sosu pieczeniowego jasnego, Pieczeniowego ciemnego, Pieczarkowego, Cebulowego oraz Do potrawki z kurczaka. A oto kilka przykładów, jakie „cuda” można z nimi przyrządzać.
Kurczaka jemy dość regularnie przez cały rok, więc jeśli zdecydujemy się na przygotowanie go w święta, przepis powinien być wyjątkowy i niestandardowy. Możemy podać kurczaka nie tak jak zazwyczaj, czyli w postaci smażonego kotleta czy w kostkach, ale w formie roladek. Możemy je wypełnić dowolnym nadzieniem - przy okazji świąt nie liczymy kalorii aż tak restrykcyjnie, dlatego możemy pozwolić sobie np. na dodatek boczku. Warzywne nadzienie w postaci fasolki szparagowej dodatkowo urozmaici danie, a całości dopełni sos pieczeniowy jasny, który nie dość że bardzo smaczny, to jeszcze ładnie przyozdobi świąteczne talerze. Jeśli natomiast w święta pragniemy odpocząć od mięsa z kurczaka, możemy też wykorzystać mięso z indyka. Poniżej szczegółowy przepis.
Drobiowe roladki z kurczaka z wędzonym boczkiem i fasolką szparagową
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 osób
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Przygotowanie:
Częstym wyborem na świąteczny stół jest pieczony schab. Sposobów jego przyprawienia i wykończenia jest mnóstwo. Szefowie kuchni Knorr polecają skupić się w tym roku przede wszystkim na przygotowaniu nadzienia oraz sosu. Wyczarowanie pysznego farszu zajmie nam tylko chwilę i wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczy jajko, zioła, czosnek i bulion, a efekt będzie przepyszny. Tym sposobem zadbaliśmy o wnętrze schabu – pozostaje nam jeszcze jego zewnętrzna strona. Najlepszym rozwiązaniem będzie tutaj sos pieczarkowy - naprawdę trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi tego aksamitnego, grzybowego smaku. Kawałek soczystego schabu oblany sosem pieczarkowym, przyozdobiony posiekaną natką pietruszki, to gwarantowany sukces. A oto opis przygotowania schabu:
Schab z ziołowym farszem i sosem pieczarkowym
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Przygotowanie:
Kolejnym „pewniakiem” na świątecznym stole jest karkówka. Zimą najlepiej smakuje karkówka pieczona. Wykorzystajmy do jej przyrządzenia suszone grzyby, które gromadzimy jesienią właśnie z myślą o Bożym Narodzeniu. Grzyby najlepiej doprawić rozmarynem, który podkreśli leśny charakter potrawy. Jeśli chodzi o sos, czerwone mięsa doskonale smakują z sosem pieczeniowym ciemnym – harmonijnie komponują się kolorystycznie i smakowo. A oto proponowany przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, przepis na świąteczną karkówkę:
Karkówkowe steki z leśnymi grzybami
Czas przygotowania: godzina
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Przygotowanie:
Podobne artykuły
Komentarze