jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta...Coraz smaczniejsze święta!

I znowu zbliża się wyjątkowy czas świąt Bożego Narodzenia.

I znowu zbliża się wyjątkowy czas świąt Bożego Narodzenia. Przed nami najprzyjemniejsza część roku: spotkania z bliskimi, wolne od pracy dni, prezenty oraz pysznie zastawiony stół. No właśnie… I tu pojawia się tradycyjne pytanie - co przygotować w tym roku na święta?

O ile podczas kolacji wigilijnej obowiązuje stałe menu i znajdują zastosowanie sprawdzone z roku na rok przepisy, o tyle większym wyzwaniem jest świąteczny obiad. Co przygotować, aby domownicy w pełni poczuli magię świąt? Jak zaskoczyć mamę lub teściową daniem, które nie wymaga żadnych uwag czy poprawek? Wreszcie - jaki przepis wybrać, aby nie spędzić w kuchni pół dnia i móc w pełni cieszyć się obecnością rodziny? Pytania do najłatwiejszych nie należą, więc z pomocą i sprawdzonymi przepisami przychodzą prawdziwi eksperci - szefowie kuchni Knorr.

Odświętna wersja - z sosem

Wszyscy mamy przeświadczenie - zresztą słuszne - że świąteczny obiad powinien różnić się od codziennego. Bogactwem dodatków, sposobem przyrządzenia, niezwyczajną recepturą. Zazwyczaj decydujemy się na przygotowanie mięsa i szukamy sposobów, aby nadać mu wyjątkowy smak i aromat. Dobrze, gdy odświętnemu wydaniu mięsa towarzyszy sos. To on określa charakter potrawy, wydobywa smak poszczególnych składników i dopełnia całości, przy okazji apetycznie wyglądając na talerzu.

Przyrządzenie takiego sosu od podstaw jest dość czasochłonne - aby wydobyć pełnię smaku, należy opalać w piekarniku kości, a potem gotować je długie godziny. Podczas świąt w kuchni dzieje się równocześnie kilka procesów kulinarnych, dlatego dobrze pomóc sobie sprawdzonym sposobem, który skróci czas przygotowań, a jednocześnie będzie gwarancją doskonałego rezultatu. Szefowie kuchni Knorr, specjalnie z myślą o wszystkich wielbicielach mięs, stworzyli Esencje do sosów, które stanowią „to coś”, czego potrzebuje nasz sos, aby osiągnąć pełnię smaku. Esencje pozwalają stworzyć sos od podstaw lub na bazie soków mięsnych. Zapewniają domowy smak oraz idealną kremową konsystencję sosu. Występują w kilku nieprzypadkowych, bo najbardziej lubianych przez Polaków wariantach: Do sosu pieczeniowego jasnego, Pieczeniowego ciemnego, Pieczarkowego, Cebulowego oraz Do potrawki z kurczaka. A oto kilka przykładów, jakie „cuda” można z nimi przyrządzać.

Odświętny kurczak

Kurczaka jemy dość regularnie przez cały rok, więc jeśli zdecydujemy się na przygotowanie go w święta, przepis powinien być wyjątkowy i niestandardowy. Możemy podać kurczaka nie tak jak zazwyczaj, czyli w postaci smażonego kotleta czy w kostkach, ale w formie roladek. Możemy je wypełnić dowolnym nadzieniem - przy okazji świąt nie liczymy kalorii aż tak restrykcyjnie, dlatego możemy pozwolić sobie np. na dodatek boczku. Warzywne nadzienie w postaci fasolki szparagowej dodatkowo urozmaici danie, a całości dopełni sos pieczeniowy jasny, który nie dość że bardzo smaczny, to jeszcze ładnie przyozdobi świąteczne talerze. Jeśli natomiast w święta pragniemy odpocząć od mięsa z kurczaka, możemy też wykorzystać mięso z indyka. Poniżej szczegółowy przepis.

Drobiowe roladki z kurczaka z wędzonym boczkiem i fasolką szparagową

Rumiane roladki z kurczaka z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4 osób

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka (można wykorzystać także mięso z indyka),
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr,
  • 20 sztuk ugotowanej fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej),
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  • Piersi przekrój wzdłuż na pół. Każdy z kotletów cienko rozbij tłuczkiem. Wszystkie porcje mięsa dopraw Przyprawą do kurczaka Knorr.
  • Ugotowaną fasolkę podziel na cztery porcje, każdą zawiń w plastry boczku i wyrównaj boki „ruloników”, odcinając ich końce.
  • Na każdy kotlet nałóż fasolę zawiniętą w boczek i zawiń. Przygotowane roladki zepnij wykałaczką.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim roladki, aż do uzyskania przez nie złotego koloru. Po około 10 minutach zdejmij je z patelni.
  • Na patelnię wlej szklankę ciepłej wody, dodaj Esencję, dzięki której sos zgęstnieje i będzie perfekcyjnie doprawiony. Doprowadź sos do wrzenia. Roladki przełóż do sosu i gotuj przez około 3 minuty pod przykryciem. Przed zaserwowaniem usuń z mięsa wykałaczki.

Schab grudniową porą

Częstym wyborem na świąteczny stół jest pieczony schab. Sposobów jego przyprawienia i wykończenia jest mnóstwo. Szefowie kuchni Knorr polecają skupić się w tym roku przede wszystkim na przygotowaniu nadzienia oraz sosu. Wyczarowanie pysznego farszu zajmie nam tylko chwilę i wcale nie wymaga wyszukanych składników. Wystarczy jajko, zioła, czosnek i bulion, a efekt będzie przepyszny. Tym sposobem zadbaliśmy o wnętrze schabu – pozostaje nam jeszcze jego zewnętrzna strona. Najlepszym rozwiązaniem będzie tutaj sos pieczarkowy - naprawdę trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi tego aksamitnego, grzybowego smaku. Kawałek soczystego schabu oblany sosem pieczarkowym, przyozdobiony posiekaną natką pietruszki, to gwarantowany sukces. A oto opis przygotowania schabu:

Schab z ziołowym farszem i sosem pieczarkowym

Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g środkowego schabu,
  • 1 Esencja do sosu pieczarkowego Knorr,
  • 8 kromek pieczywa tostowego,
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr,
  • 10 pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • ząbek posiekanego czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  • Kromki pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, wlej bulion i wbij jajko. Całość wymieszaj i przypraw pieprzem.
  • Schab oczyść z błon i cienkim nożem wydrąż otwór w jego środku. Mięso natrzyj przyprawą Knorr.
  • Przygotowanym nadzieniem napełnij otwór w schabie. Mięso zawiń folią aluminiową i obsmaż z każdej ze stron na patelni. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw do niego danie na 40 minut.
  • Pieczarki pokrój grubo i przysmaż na patelni. Dolej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj Esencję. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3 minuty. Upieczone mięso podziel na plastry i serwuj z pieczarkowym sosem.
  • Rada szefa kuchni: Smak sosu wzbogaci odrobina natki pietruszki.

Dla smakoszy karkówki

Kolejnym „pewniakiem” na świątecznym stole jest karkówka. Zimą najlepiej smakuje karkówka pieczona. Wykorzystajmy do jej przyrządzenia suszone grzyby, które gromadzimy jesienią właśnie z myślą o Bożym Narodzeniu. Grzyby najlepiej doprawić rozmarynem, który podkreśli leśny charakter potrawy. Jeśli chodzi o sos, czerwone mięsa doskonale smakują z sosem pieczeniowym ciemnym – harmonijnie komponują się kolorystycznie i smakowo. A oto proponowany przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, przepis na świąteczną karkówkę:

Karkówkowe steki z leśnymi grzybami

Steki z karkówki z leśnymi grzybami

Czas przygotowania: godzina

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g karkówki (możesz użyć innego mięsa, np. piersi z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej),
  • Esencja do sosu pieczeniowego Knorr,
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr,
  • 8 suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki),
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  • Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie pokrój je w paski. Wywar pozostaw.
  • Osuszone mięso potraktuj Przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w 180 stopniach.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj grzyby, rozmaryn i Esencję, dzięki której sos będzie gęsty i aromatyczny. Sos gotuj przez około 3 minuty. Upieczoną  karkówkę podawaj z sosem i kaszą.