jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zimno, zimniej - czas na dania duszone

Teraz, gdy temperatury spadają poniżej sera, a zanim wyjdziemy z domu, zakładamy nasze najcieplejsze kurtki i płaszcze, coraz chętniej jemy ciepłe, pożywne dania mięsne, m.in. dania duszone. Jak je przygotować? Oto kilka porad szefa kuchni oraz sprawdzone przepisy.

Teraz, gdy temperatury spadają poniżej sera, a zanim wyjdziemy z domu, zakładamy nasze najcieplejsze kurtki i płaszcze, coraz chętniej jemy ciepłe, pożywne dania mięsne, m.in. dania duszone. Jak je przygotować? Oto kilka porad szefa kuchni oraz sprawdzone przepisy.

Podczas długiej i powolnej obróbki termicznej, jaką jest duszenie, mięso kruszeje i mięknie, dzięki czemu wspaniale rozpływa się w ustach. Przypomina nam domowe obiady, gdy babcia lub mama przygotowywały „mięsko z sosem”, czyli m.in. bitki, zrazy lub gulasz. Dania duszone są dość wdzięczne w przygotowaniu, gdy tylko stosujemy się do kilku prostych wytycznych.

Porady szefa kuchni

Poniższy prosty zestaw zasad przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

  • mięso przed duszeniem warto obtoczyć w mące i delikatnie podsmażyć, aby zamknęły się jego pory i zatrzymały wewnątrz soki mięsne,
  • mięso wołowe wymaga dłuższej obróbki, wieprzowe plasuje się pośrodku, jeśli chodzi o czas potrzebny na jego zmiękczenie, natomiast najdelikatniejszymi mięsami, które będą gotowe najszybciej, jest cielęcina i drób,
  • w procesie duszenia można eksperymentować z mniej popularnymi mięsami takimi jak dziczyzna, sarnina oraz baranina,
  • w przypadku mięsa wieprzowego, najlepiej smakują duszone: schab, karkówka, szynka,
  • partie wołowiny najbardziej polecane do duszenia to: mostek, karkówka, udziec, łata, szponder oraz mięso z goleni,
  • do dań duszonych pysznie smakuje puree ziemniaczane - można je uatrakcyjnić, do mleka i masła dodając szczyptę słodkiej papryki.

Gęsty sos i ciepłe kolory

Dobrze zdajemy sobie sprawę, że mięso duszone smakuje nam jesienią i zimą bardziej, ale spróbujmy odpowiedzieć na pytanie, czemu właściwie tak się dzieje? Pierwszym powodem jest tak lubiany przez wszystkich sos: gęsty, o kremowej konsystencji i ciepłym kolorze. Jest idealny dla zmarzniętego żołądka, doskonale rozgrzewa swoją temperaturą, ale również wyrazistym smakiem.

Aby doświadczyć tych zalet na własnym podniebieniu, można przygotować ulubione mięso np. w sosie pomidorowym. Na początek wypróbujmy mięso drobiowe, np. mięso z indyka, i przygotujmy Pulpety z indyka w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem, a sos ozdobić odrobiną zieleniny, np. koperku lub pietruszki.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Czas: 45 minut

Ilość osób: 4 osób

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka pszenna - 1 sztuka\
  • woda - 0.5 litra
  • mleko do namoczenia bułki
  • pomidory z puszki - 400 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą bułką. Masę dopraw do smaku.
Z mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem.
Następnie wlej 0,5 l wrzącej wody i dodaj Bulionetkę do duszonego kurczaka, która podkreśli smak dania. Zagotuj.
Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Intensywne przyprawy

Jeśli mowa o sosach, nie sposób nie wspomnieć o sposobie doprawienia. To właśnie dania duszone stwarzają możliwość eksperymentowania z przyprawami i balansowania pomiędzy łagodnością lub pikantnością sosu. To m.in. właśnie przyprawy nadają daniu właściwości rozgrzewające - dobrze wiemy, jak nasz organizm reaguje na szczyptę chili, imbiru, czarny pieprz lub ostrą paprykę. Potrawy duszone kochają tego typu przyprawy, a zwłaszcza lubi je gulasz. Danie to słynie z wyrazistego smaku i właściwości rozgrzewających. Aby się o tym przekonać, wypróbuj przepis na Gulasz węgierski z czarnym pieprzem, który oprócz pieprzu pachnie również papryką, cebulą i pomidorami.

Gulasz węgierski z czarnym pieprzem

Gulasz węgierski z czarnym pieprzem

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g udźca wołowego,
  • 2 białe cebule,
  • 0,5 łyżki czarnego pieprzu,
  • Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta kminku.

Przygotowanie:

Mięso wołowe pokrój w kostkę. Posyp pieprzem i kminkiem.
Obsmaż mięso z każdej ze stron na rozgrzanym oleju.
Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do smażonego mięsa.
Dodaj słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż przez chwilę i dolej 0,5l ciepłej wody.
Do gulaszu wrzuć Bulionetkę Knorr – dzięki niej danie nabierze głębokiego smaku. Całość duś do miękkości.
Na koniec dodaj fasolkę i duś jeszcze przez kwadrans.

Tradycyjnie jak u mamy

Oprócz wszystkich powyższych namacalnych dowodów na to, że duszone dania miło podwyższają temperaturę w chłodniejsze dni, jest jeszcze jeden - bardziej sentymentalny. Otóż dania duszone, przygotowywane przez mamę lub babcię bitki z cebulą, zrazy czy pulpety w sosie, rozgrzewają czarem ciepłych wspomnień z dzieciństwa! Nic dziwnego, że w dorosłym życiu staramy się odtworzyć smaki dzieciństwa. Oczywiście nie jest to łatwe, bo zazwyczaj brakuje nam „tego czegoś”. Ale o tym za chwilę…

„To coś”

Najczęściej spotykanym podczas duszenia problemem jest rozwodniony, mało wyrazisty smak całości, który wyparowuje z garnka podczas długiej obróbki termicznej. Rozwiązaniem jest zastosowanie Bulionetki do dań duszonych Knorr, która idealnie doprawia danie, podkreślając smak każdego składnika z osobna. Po jej dodaniu potrawa zyskuje „to coś” - smak pamiętany z dzieciństwa, który dotąd tak trudno było odtworzyć.

Gdy znasz już tajemnicę kucharzy Knorr na idealne danie duszone, jesteś już gotowy, by przyrządzić np. Bitki z karkówki z cebulą.

Bitki z karkówki z cebulką

Bitki z karkówki z cebulką

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g karkówki wieprzowej,
  • 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 łyżki mąki.

Przygotowanie:

Karkówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem podziel na kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem i
oprósz mąką. Usmaż na złoty kolor.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie przesmaż je w garnku. Wsyp przyprawy.
Gdy cebulka zarumieni się, dodaj mąkę i wszystko przysmaż.
Cebule zalej wrzątkiem (600 ml) i dodaj mięso. Wrzuć Bulionetkę do duszonych mięs, która podkreśli smak wszystkich składników potrawy. Duś, aż karkówka będzie miękka. Serwuj z ulubioną kaszą.

Dania duszone to prawdziwa różnorodność! Pamiętaj, że dusić możesz nie tylko mięsa, ale również grzyby, jabłka, marchewkę, dynię i wiele innych ulubionych warzyw.