21-01-2015, 00:00
Kameralne spotkanie z przyjaciółmi, domowa impreza dla znajomych czy rodzinne przyjęcie – na każdej z tego typu okazji idealnie sprawdzą się pyszne przekąski. Zwłaszcza jeśli przygotujemy i podamy je w efektowny sposób. Jakie zakąski wybrać na karnawał i jak je zaserwować, podpowiada marka home&you.
Mieszanka kolorów i smaków
Sosy i pasty podane w połączeniu z chrupiącymi bagietkami lub nachosami to smaczna i szybka w przygotowaniu przekąska. Z użyciem blendera możemy przyrządzić dowolną ilość gładkiej pasty. Poszukując przepisów zainspirujmy się kuchniami świata. Meksykańskie guacamole, francuska topenada, hiszpański romesco, czy serbski ajvar? Wszystkie razem będą pięknie prezentować się np. na paterze podzielonej na części lub w jednakowych miseczkach.
Na słono lub słodko
Founde to także przekąska, która świetnie sprawdza się na imprezach. Bez względu na to, jaki wariant wybierzemy – słodki czy słony – na pewno przypadnie do smaku naszym gościom. Klasyczny serowy sos albo płynna czekolada podane w efektownym naczyniu będą fantastycznie prezentować się na stole, górując nad innymi talerzami. Na osobnej drewnianej desce możemy ułożyć kąski przeznaczone do maczania w wybranym sosie: truskawki, mandarynki, winogrona, ananasa lub paprykę, kabanosy, grzanki czy kawałki kurczaka. Dla miłośników serów idealną propozycją będzie specjalna deska z różnego rodzaju serami.
Smacznie i efektownie
Klasyczną przekąską, która jest nie tylko smaczna, ale także efektownie prezentuje się na stole, są kolorowe bruschetty – małe kanapeczki z pomidorami, bazylią i serem mozzarela. Możemy je również przyrządzić np. z pastą z awokado, z szynką parmeńską lub serem gorgonzola i winogronami. Innym, równie prostym w przygotowaniu, pomysłem są rollsy z tortilli. Przygotujemy je smarując okrągły placek tortilli sosem lub pesto, dodając np. ser, szynkę, odrobinę mieszanki sałat, pomidora, paprykę i zawijając je w rulon. Zawinięte tortille wkładamy do lodówki, a przed podaniem kroimy na małe, okrągłe kawałeczki. Gotowe rollsy możemy podać na ozdobnej paterze.
galeria_255
Podobne artykuły
Komentarze