jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Co przyniesie tłusty czwartek?

Tłusty czwartek to dzień, w którym wielu z nas pozwala sobie na chwilę zapomnienia. Puszyste pączki oblane lukrem i apetyczne faworki kuszą z wielu sklepowych witryn. To smaczne święto jest w naszej tradycji od wieków.

Tłusty czwartek to dzień, w którym wielu z nas pozwala sobie na chwilę zapomnienia. Puszyste pączki oblane lukrem i apetyczne faworki kuszą z wielu sklepowych witryn. To smaczne święto jest w naszej tradycji od wieków. Smaczne, ale czy zdrowe? Rzadko już sięgamy po pączki nadziewane słoniną, ale te dostępne obecnie są niewiele lżejsze… Czy w tym dniu znajdziemy przekąski, które będą nieco łaskawsze dla naszego zdrowia i figury? O tym, co kryje się za lubianym świętem słodkości opowiada Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Pączek, WiniaryDlaczego taki tłusty?

W naszej tradycji, tłusty czwartek hucznie rozpoczynał ostatni tydzień karnawału, zwanego kiedyś mięsopustem. Był to czas, kiedy raczono się najbardziej kalorycznymi przysmakami przed zbliżającym się czterdziestodniowym postem. Sięgano wtedy po ciastka, które znacznie różnią się od znanych nam obecnie – tych słodkich i lukrowanych. Smażone na smalcu wieprzowym, zrobione z ciasta chlebowego i wypełnione kaloryczną słoniną nie należały do najlżejszych przekąsek. Ciekawym elementem tego święta było także występowanie pączków z ukrytym migdałem. Wedle przesądów szczęściarz, który natrafił na to ciastko z niespodzianką, miał cieszyć się dostatkiem.

Kaloryczna sprawa

Mimo, że te współczesne przysmaki są odchudzoną wersją swoich poprzedników, nadal nie można zaliczyć ich do zdrowej żywności. Jeden pączek ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i aż 12 g tłuszczu! Już 3 pączki wypełniają dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz, a jego spalenie może zająć nawet 3 godziny podczas intensywnej jazdy na rowerze. Warto zwrócić uwagę, na czym smażone są te słodkości. Te dostępne w cukierniach często przygotowywane są na niezdrowej fryturze lub oleju roślinnym. Najkorzystniejszym wyborem dla naszego zdrowia będzie zakup pączka smażonego po babcinemu, czyli na tłuszczu zwierzęcym. ─ Smalec ma wysoką temperaturę palenia, a jednocześnie nie ulega „deformacji” pod wpływem temperatury. I choć pączki zawierają wówczas znaczną jego ilość, to nasycony tłuszcz zwierzęcy podnosi tylko cholesterol, ale nie przyswajamy przynajmniej substancji rakotwórczych, wytwarzanych podczas smażenia na wielokrotnie wykorzystywanej fryturze ─ mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Odchudzony tłusty czwartek

Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym to święto będzie po prostu zdrowsze. Wedle tradycji, zjedzenie już jednego pączka w ciągu dnia przynosi pomyślność w nadchodzącym roku. Można więc odmówić sobie następnego lub po prostu sięgnąć po mniejszego – z pewnością nie będzie się różnił smakiem. Podczas przygotowywania słodkości warto dodać do ciasta odrobinę octu lub spirytusu, który podczas smażenia ograniczy wchłanianie niechcianego tłuszczu. Trzeba pamiętać, że musi on być mocno rozgrzany. Jeśli nie będzie miał odpowiedniej temperatury ciastka zaczną nim nasiąkać. Gdy zdecydujemy się przygotowywać je na oleju, warto wrzucić do niego kawałek ziemniaka. Dzięki temu unikniemy palenia tłuszczu. Gotowy pączek, wykończony cukrem pudrem, zamiast ciężkim lukrem będzie smaczną i zdrowszą alternatywą.

Chwila zapomnienia

Przy wyborze pączków warto zwrócić uwagę na ich kolor i zapach. Sięgajmy po te jaśniejsze i pulchniejsze. Zapach starego tłuszczu można zidentyfikować bez problemu. Bezpieczniejszym wyborem dla naszego organizmu będzie jednak zakup wyrobów pieczonych. Nie odbiegają od oryginału smakiem, a po ich spożyciu nie czeka nas długie, intensywne spalanie kalorii i tłuszczu.