jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Winogrona w kuchni

Do jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Piotr Murawski, szef kuchni marki KnorrDo jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Owoce winogron

Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który w ciągu dnia na bieżąco był przyrządzany - winogrona były parzone, pozbawiane skóry, przecinane na pół, pozbawiane pestek. Dopiero w takiej postaci były jeszcze raz krojone na ćwiartki. W sałatkach winogrona wspaniale smakują w połączeniu z serami, np. z fetą czy serem pleśniowym.

Sałatka jogurtowa z winogronami:

Sałatka jogurtowa z winogronami, Knorr

Składniki:

  • 150 g jasnych i ciemnych winogron
  • 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
  • 150 g rukoli
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Winogrona umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.
  • Ser pokrój w kostkę, a rukolę umyj. Odłóż kilka listków do dekoracji.
  • Stwórz sos czosnkowy, mieszając jogurt z sosem sałatkowym Knorr. Następnie sos wymieszaj ze wszystkimi składnikami sałatki.
  • Ułóż gotową sałatkę na talerzykach i udekoruj listkami rukoli oraz kiełkami. Sałatkę po wierzchu posyp orzechami.
  • Równie dobrze owoce winogron smakują w połączeniu z kukurydzą, szynką, ogórkiem, a nawet z boczkiem.

Winogrona świetnie komponują się także z mięsami, czego dowodzi poniższy przepis. Tak przygotowany kurczak będzie naprawdę smaczny. Receptura jest klasycznym połączeniem, w którym występują dwa przeciwstawne smaki – słodki i słony. W rezultacie otrzymujemy harmonijną w smaku potrawę, może już wielokrotnie zmodyfikowaną, niemniej jednak sięgającą korzeniami jeszcze czasów rzymskich.

Kurczak z winogronami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowywania: 20 minut

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka przecięte wzdłuż na pół
  • 4 płaty szynki parmeńskiej
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżka Przyprawy naturalnej do kurczaka pikantnej Knorr
  • 2 cebulki szalotki
  • 80 g winogron białych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
  • 80 g winogron ciemnych (bez skóry i pestek) pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml białego wina Chardonnay
  • kilka listków bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Część oliwy z oliwek połącz z otartą skórką z cytryny i przyprawą do kurczaka. W powstałej marynacie obtocz piersi, następnie zawiń je dookoła szynką parmeńską.
  • Tak przygotowane piersi obtocz w mące i podsmaż na pozostałej części oliwy na złoty kolor.
  • Piersi przełóż na chwilę na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, dodaj winogrona, całe gałązki tymianku. Całość podlej białym winem. Gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Płyn uzupełnij, dodając niepełną szklankę wody. Dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Włóż kurczaka na powrót do sosu, całość gotuj pod przykryciem przez minutę. Piersi ponownie przełóż na bok. Do sosu dodaj łyżkę masła - energicznie mieszając, spraw, by masło zemulgowało w sosie. Dodaj pokrojone w cienkie paseczki listki bazylii.
  • Piersi przekrój pod kątem na kilka plastrów. Polej po wierzchu sosem.

Na podobnej zasadzie winogrona podajemy z serami - mocne pleśniowe sery idealnie komponują się z czerwonym taicznym winem, ale również z kawałkiem słodkiego winogrona. To sposób na idealną przekąską.

Panierowany camembert z winogronami i orzechami, Knorr

Liście winorośli

Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, nawet w ich liście. Można je kupić w sklepach z żywnością z całego świata. Zawija się w nie mięsno-ryżowe gołąbki, bardziej znane jako grecka dolma.

Mięsno-ryżowe gołąbki, znane jako grecka dolma, Knorr

Polecam też w liście winorośli zawinąć farsz z orzeszków piniowych i rodzynek:

Składniki:

  • pół szklanki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki rodzynek
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj nadzienie z orzeszków i rodzynek.
  • Liście opłucz zimną wodą i osusz.
  • Następnie ułóż je żyłkami do góry i na każdym umieść 2 płaskie łyżeczki farszu.
  • Zwiń ciasno, zaginając krawędzie, po czym włóż ruloniki do dużego garnka. Polej wodą z sokiem cytrynowym i oliwą. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę

Suszone winogrona, czyli rodzynki

W kuchni wykorzystujemy też suszone owoce, czyli rodzynki. Pasują do farszu i sałatek. Łączą się z potrawami bardzo ostrymi. Rodzynki są popularne zarówno w kuchni Zachodu, jak i Wschodu. Szczególne znaczenie mają w kuchni Maghrebu, gdzie łączy się je w z kuskusem, gotując przepyszne taginy.

Kaczka pieczona z sosem rodzynkowym, Knorr

Odnajdziemy je również w pikantnej kuchni meksykańskiej - przykładem niech będzie potrawa burittos. Słodki smak rodzynek łagodzi nieco ostrość papryczki chili. A na najbliższe Święta Wielkanocne polecam przyrządzić Kaczkę pieczoną z sosem rodzynkowym:

https://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-kaczka-z-sosem-rodzynkowym?query=rodzynki

https://www.przepisy.pl/przepis/burritos-2?query=burritos