Jeszcze tylko kilka dni, by sezon na grilla oficjalnie uznać za otwarty! Ale przygotowania można rozpocząć jeszcze przed weekendem majowym – i przygotować pierwszą w tym roku karkówkę. Choć bardzo popularna, jest wymagającym mięsem - lecz gdy uda się znaleźć na nią sposób, zachwyca soczystością i miękkością. Panie i Panowie - przed Wami karkówka!
Jeszcze tylko kilka dni, by sezon na grilla oficjalnie uznać za otwarty! Ale przygotowania można rozpocząć jeszcze przed weekendem majowym – i przygotować pierwszą w tym roku karkówkę. Choć bardzo popularna, jest wymagającym mięsem - lecz gdy uda się znaleźć na nią sposób, zachwyca soczystością i miękkością. Panie i Panowie - przed Wami karkówka!
Choć karkówka jest mięsem niełatwym, to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przyrządzając ją, często stajemy przed dylematem, czy aby nie jest jeszcze półsurowa, a może za twarda, przypalona lub co gorsza - wysuszona. Dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat jej przyrządzania. Wiedza to bezcenna, bo poparta codziennym doświadczeniem eksperta - Roberta Polińskiego, szefa kuchni Knorr.
Rządzi! Czyli karczek z grilla
Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa.
A oto kilka przydatnych rad:
-
Karkówkę warto grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni - dzięki temu mięso lepiej się dopiecze.
-
Stek z karkówki o grubości 1 cm należy grillować 5-7 minut z każdej strony (pod przykryciem).
-
Plaster karkówki nie powinien być grubszy niż 1,5 cm. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że mięso dobrze się wysmaży.
Aromatyczna i soczysta, czyli jak przyprawić karkówkę
Jak nadać mięsu wyrazu i sprawić, by marynata wydobyła z niego wszystko, co najlepsze? Podpowiada Robert Poliński, szef kuchni Knorr:
-
Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata głębiej wniknie w strukturę mięsa.
-
Wszyscy wielbiciele karkówki powinni zaopatrzyć się w Przyprawę do mięs Knorr, która może samodzielnie podkreślać walory smakowe mięsa. Można też potraktować tę przyprawę jako bazę do stworzenia marynaty, łącząc ją z innymi składnikami - zależnie od naszych upodobań kulinarnych. Przyprawa do mięs nadaje karkówce piękny, ciemny kolor oraz równomiernie pokrywa mięso, podkreślając jego kruchość i soczystość.
-
Jeśli decydujemy się na marynatę, przygotujmy ją na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc spotęguje doznania smakowe.
-
Jeśli chcemy wprowadzić nutę kwaskowatości, użyjmy do sporządzenia marynaty czerwonego wina. Do tego możemy dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca - zapewni to karkówce leśny posmak. Orientalny smak marynaty, a zarazem finalnej potrawy, uzyskamy, dodając do marynaty imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki. Słodkie marynaty najwygodniej i najsmaczniej robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.
Poniżej przepisy na doskonałe dania z karków prosto z rusztu:
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
Składniki:
-
400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki
-
1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
-
100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowego
-
1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna)
-
6 goździków
-
2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą
-
2 zielone ogórki
-
pęczek świeżej mięty
-
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
-
W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki.
-
W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.
-
Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.
-
W miedzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.
Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym
Składniki:
-
1 kg karkówki
-
Przyprawa Grill Karkówka Knorr
-
1 łyżka curry w proszku
-
1 szklanka jogurtu naturalnego
-
1 ząbek czosnku
-
pęczek świeżej kolendry
-
1 limonka
-
100 ml oleju
Sposób przygotowania:
-
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
-
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
-
W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.
-
Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem.