jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kuchnia od serca na Dzień Matki

Smaki dzieciństwa zawsze wspominamy z rozrzewnieniem. Cóż mogło się równać z nawet najprostszym daniem, jeśli przygotowała je nasza Mama? 

Smaki dzieciństwa zawsze wspominamy z rozrzewnieniem. Cóż mogło się równać z nawet najprostszym daniem, jeśli przygotowała je nasza Mama? Później nawet najlepszy szef kuchni nie potrafił jej sprostać, choćby w prozaicznej zupie pomidorowej. Dziś Dzień Matki - czas odwdzięczyć się za doskonałe domowe zupy, pachnące mielone, najlepsze na świecie pierogi!

Na dobry początek dnia

Każdy lubi niespodzianki. Te z samego rana, czyli najmniej oczekiwane, należą do najbardziej zaskakujących. Wczesna wizyta gościa, ale związana z pysznym śniadaniem? Każdy byłby zadowolony, gdyby chwilę po pobudce miał przygotowany ciepły posiłek. Po drodze oprócz składników potrzebnych do przygotowania dania można kupić świeże pieczywo, warzywa i owoce, które dodatkowo uświetnią poranne jedzenie.

W sytuacji kiedy rankiem, zarówno my, jak i nasze mamy, nie mamy zbyt wiele czasu, warto postawić na prostotę, która także może być efektowna. Doskonałym wyborem będzie omlet. Kroimy szynkę i paprykę w drobną kostkę. Do miski wbijamy jajka (zakładamy 3 na osobę). Mieszamy je dokładnie z niewielką ilością mleka (mniej niż pół szklanki). Następnie wlewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, a gdy lekko podrośnie, dorzucamy pokrojone wcześniej składniki. Złóżmy omlet na pół, tak żeby ściął się cały, i przenieśmy na talerz, nie zapominając przy podawaniu o kawie lub soku pomarańczowym. Poniżej dokładny przepis:

Świąteczny omlet

Świąteczny omlet Knorr

Składniki

  • 4 plastry szynki
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka Knorr
  • 6 jajek
  • 1 papryka
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki mleka
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój szynkę w kostkę, paprykę drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj dokładnie mleko i jajka. Wlej na patelnię i smaż na bardzo małym ogniu, do momentu, kiedy omlet lekko „urośnie”.
  3. Dodaj szynkę, paprykę, skruszoną Przyprawę w mini kostkach Knorr i pieprz.
  4. Złóż omlet na pół i smaż jeszcze przez chwilę - do czasu, gdy jajko całkowicie się zetnie.

Święto także w pracy

Mama ciągle jest aktywna zawodowo? Jeśli rano nie było czasu, żeby delektować się wyjątkowym śniadaniem, możemy zaskoczyć ją w pracy. Zamiast „wyciągać” ją do restauracji na lunch, lepiej samemu przyrządzić pyszne jedzenie ze sprawdzonych składników. Na tak oryginalny prezent zazdrosnym okiem będzie patrzeć każda z jej koleżanek. Postawmy na sałatkę. Wystarczy poszarpać trochę liści sałaty, pokroić w paski ser żółty i szynkę, pomidory przekroić na połówki, zetrzeć marchewkę i posiekać cebulę. Dressing pomoże nam przygotować sos sałatkowy Szefa Knorr. Gotowy będzie po wymieszaniu z ketchupem i majonezem. Polewamy nim wierzch sałatki, dokładamy grzanki i trochę startego oregano.

Sałatka na Dzień Matki

Sałatka na Dzień Matki Knorr

Składniki

  • 10 dag sałaty
  • 1 Sos sałatkowy Szefa Knorr
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 30 dag szynki
  • 30 dag sera żółtego
  • 30 dag pomidorów koktajlowych
  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki oregano
  • 20 grzanek

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzuć poszarpaną sałatę, ser i pokrojoną w paski szynkę, startą marchew, przekrojone na połówki pomidory i posiekaną cebulę.
  2. Przygotuj sos sałatkowy. Aby był bardzo aromatyczny, wymieszaj zawartość opakowania Sosu sałatkowego Szefa Knorr z majonezem i ketchupem. Połącz wszystkie składniki z sosem. Podawaj sałatkę posypaną oregano i grzankami.

Podane z sercem

Jeśli natomiast przez cały dzień nie mieliśmy czasu na rozmowę z tak drogą nam osobą, warto zaprosić ją do siebie na późny obiad lub kolację. W końcu nie będzie musiała przygotowywać sama posiłku. Każde danie przyrządzone przez kogoś innego smakuje fantastycznie, nawet tak proste jak spaghetti. Poza tym zyskujemy coś jeszcze - szybkie i proste danie pozwoli bardziej skupić się na wyjątkowym gościu i to w dniu jego święta.

Spaghetti Knorr

Zacznijmy od gotowania makaronu. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju przez około 8 minut. Kiedy zmieni kolor, dodajemy pomidory z puszki i 100 ml wody. Aby sos był odpowiednio gęsty i bardzo aromatyczny, warto dodać także Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr. Dzięki przyprawom i ziołom typowym dla kuchni włoskiej, danie nabierze wyjątkowego charakteru. Doprowadźmy sos do wrzenia, ale jednocześnie mieszajmy, aby się nie przypalił. Makaron ułóżmy na talerzu i postarajmy się polać nim sos tak, żeby ułożył czerwone serce - niech to będzie kolejny pretekst do Jej uśmiechu.