jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wystawa kulinarna Cibus

Interesuje Cię włoska kuchnia? Szukasz nowych inspiracji? Wystawa „Cibus e Italia”, skupiająca producentów najlepszych włoskich produktów ze wszystkich zakątków Półwyspu Apenińskiego, to miejsce dla Ciebie.

Interesuje Cię włoska kuchnia? Szukasz nowych inspiracji? Wystawa „Cibus e Italia”, skupiająca producentów najlepszych włoskich produktów ze wszystkich zakątków Półwyspu Apenińskiego, to miejsce dla Ciebie. Ponad 60 warsztatów oraz spotkań o tematyce kulinarnej z pewnością zainteresuje miłośników włoskich smaków.

Co drugi rok w pierwszej połowie maja w położonym na północy Włoch mieście Parma odbywa się najważniejsze wydarzenie z branży spożywczej. Cibus Parma – bo taka jest nazwa międzynarodowej, 3-dniowej wystawy, gromadzi tysiące gości związanych z branżą żywieniową. Jest to jedna z największych i najważniejszych imprez tego typu organizowanych we Włoszech. Skupia ona wielu dystrybutorów, importerów i ekspertów lokalnego rynku, a także ponad tysiąc wystawców z 55 krajów, którzy chcą zaprezentować swoje najnowsze produkty i usługi oraz podzielić się wiedzą i produktami związanymi z gastronomią.

Cibus na targach EXPO 2015 w Mediolanie

Dla wszystkich zainteresowanych uczestnictwem w wydarzeniu mamy dobrą wiadomość. W tym roku będzie możliwość uczestnictwa w kulinarnej wystawie Cibus na EXPO 2015 w Mediolanie, która trwać będzie od 1 maja do 31 października 2015. Z tej okazji powstanie specjalny pawilon o nazwie „Cibus e Italia”, w którym udział potwierdziło ponad 110 firm. Pawilon ten został podzielony na 15 tematycznych działów takich jak: mleczno-serowa, deserowa, warzywna, rybna i inne. Wydarzenia, odbywające się w ramach „Cibus e Italia” zostały podzielone na 3 sekcje tematyczne: Terytoria – lokalne aspekty gastronomii i produkcji wina, Technologia odnawialna umożliwiająca produkcję rolną i żywności oraz Marki i Smaki ilustrującą jak prywatne konsorcjum wiodących firm promuje kuchnię włoska na świecie. - Sercem pawilonu jest panoramiczny taras na którym odbywać się będą spotkania i akcje promocyjne. Ponad 60 wieczorów wypełnią różne wydarzenia organizowane przez wiele firm i instytucji: unikalne wystawy przedstawiające tradycję i sekrety produkcji włoskiego jedzenia, konferencje, a także seria spotkań zorganizowanych przez magazyn „Inside”, podczas których będzie okazja do zobaczenia się z kucharzami, projektantami oraz wystawcami. Podczas tych niezwykle ciekawych spotkań będzie możliwość poznania tajników kuchni włoskiej, a także porozmawiania z fachowcami z branży kulinarnej – opowiada Leonardo Massi, ekspert kulinarny marki Malma.

Włoska kuchnia na co dzień

Niewiele osób ma okazję wybrać się na EXPO 2015 w Mediolanie, by rozkoszować się włoską kuchnią. Jednak nic straconego! – Dzięki dobrym produktom i makaronom Malma możemy najlepsze włoskie przepisy przygotować samodzielnie. Nasza kuchnia to proste przepisy, które Polacy uwielbiają komplikować: za dużo sosu, za dużo przypraw - to Wasze główne grzeszki! – tłumaczy Alfredo Boscolo ekspert kulinarny marki Malma. – Jeśli nie macie okazji wyruszyć w podróż do Mediolanu, kulinarnie przeniesie Was tam Tagliatelle gialle alla milanese. Ten prosty makaron to rozkosz dla podniebienia, która na długo zagości w waszych sercach. Kilka prostych składników takich jak szafran czy białe wino i wspaniała kolacja gotowa – dodaje Leonardo Masi.

Kuchnia włoska to bogactwo wspaniałych produktów takich jak sery, wędliny, warzywa, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu. Jednak pamiętajmy o radzie ekspertów z kuchni Dantego: nie komplikujmy! Wystarczy nasz ulubiony makaron Malma, kilka dodatków i włoskie wino, by przyszykować wyjątkową kolację dla naszych najbliższych.

Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

Tagliatelle gialle alla milanese

Tagliatelle gialle alla milanese

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma tagliatelle
  • 1 cebula
  • Szczypta szafranu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu
  • 25 ml białego wina
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Szafran namaczamy w winie. Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę i dodajemy mąkę. Przesmażamy, dodajemy bulion i wino. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Do sosu dokładamy makaron i mieszamy. Podajemy obficie posypany parmezanem.