jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Uważaj, co jesz latem

93% Polaków jest zdania, że prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie. O odpowiednie żywienie najprościej zadbać w lecie, kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych produktów. Powinniśmy przy tym pamiętać o kilku ważnych rzeczach.

93% Polaków jest zdania, że prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie. O odpowiednie żywienie najprościej zadbać w lecie, kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych produktów. Powinniśmy przy tym pamiętać o kilku ważnych rzeczach.

Uważaj, co jesz latem„Latem natura daje nam możliwość urozmaicenia jadłospisu. Warto z tego skorzystać i jeść różnorodne owoce i warzywa dostępne na rynku” – zachęca w wywiadzie dla serwisu infoWire.pl Joanna Giza, dietetyk z firmy Pogotowie Kulinarne. Zwracajmy uwagę na to, w jaki sposób są one przechowywane przez sprzedawców. Upał sprzyja szybszemu psuciu się – sprawdzajmy, czy warzywa i owoce nie są zgniłe ani spleśniałe. Nie warto kupować też tych przejrzałych.

Zamiast łakoci jedzmy słodkie truskawki, czereśnie czy jagody. Owoce te wyśmienicie sprawdzają się jako składniki koktajli i sorbetów. Wśród Polaków popularne są także owocowe i warzywne chłodniki. Unikajmy jedzenia tłustego (ciężkostrawnego) oraz kremowych ciast. Pamiętajmy natomiast o rybach.

Do picia w upalne dni najbardziej wskazana jest woda z cytryną. Dobre są również lekkie napary ziołowe i słaba herbata. Jeśli chodzi o soki, wybierajmy te, które nie są sztucznie dosalane i dosładzane. Ze względu na wartość energetyczną traktujmy je jako jedzenie, a nie napoje.