jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kasza i owoce – letnie orzeźwienie!

W okresie letnim warto korzystać z darów natury jakimi są sezonowe, polskie owoce.

logo Lubię kaszęW okresie letnim warto korzystać z darów natury jakimi są sezonowe, polskie owoce. Można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by desery okazały się jeszcze zdrowsze. Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie owocowych przekąsek z dodatkiem kaszy. Okazuje się, że nie tylko manna może być wykorzystywana do słodkich deserów – kukurydziana, jęczmienna czy owsiana również świetnie smakują w tym orzeźwiającym połączeniu.

Gdy upały dają się we znaki, warto zadbać o prawidłową i zrównoważoną dietę, umiejętnie łącząc posiłki, zwracając uwagę na ich kaloryczność oraz przyswajalność. Letnie desery najlepiej przygotować na bazie sezonowych owoców, dzięki czemu będą one pyszne, kolorowe i zdrowe. Orzeźwienie przyniosą soczyste owoce, takie jak arbuz, truskawki, maliny, jabłka czy brzoskwinie. Łącząc je z różnymi rodzajami kaszy, wzbogacamy dietę o cenne składniki odżywcze i minerały, m.in.: błonnik, cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, wapno czy kwas foliowy.

Andrzej Polan, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, poleca w szczególności chłodnik na słodko – arbuzowo-malinowy, podawany z kluseczkami
z kaszy kukurydzianej:

– Kasze są często wykorzystywane do zagęszczania zup – najbardziej popularna forma to krupnik. Jednak mało kto dziś przyrządza owocową zupę z lanymi kluskami. Przypomina mi to smak dzieciństwa, tylko tu zamiast mleka mamy pyszny arbuzowo-malinowy mus, który świetnie chłodzi, a za sprawą kaszy – również syci. Ze względu na swoją intensywną barwę oraz delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym – podsumowuje.

Ciekawą propozycję może stanowić także mus z kaszy manny z białą czekoladą i truskawkami. Owoce skąpane w syropie z kwiatów czarnego bzu, podane ze świeżą miętą i cytryną nadadzą charakteru i oryginalnego smaku deserowi.

– Kasza manna to bardzo wdzięczny produkt, często kojarzony wyłącznie z kaszkami dla maluchów. A można wyczarować z niej cuda! W połączeniu z czekoladą i truskawkami, zachwyci niejedno podniebienie. Gdy skończy się sezon na truskawki, polecam wypróbować mannę w tej odsłonie z jagodami, brzoskwiniami czy malinami – radzi Andrzej Polan.

Na stronie www.lubiekasze.pl można znaleźć wiele inspiracji do gotowania. Oprócz lekkich potraw z owocami, coś dla siebie znajdą także amatorzy sałatek, faszerowanych warzyw, zup czy ciast.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.