jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

„Jaglotto” i nie tylko. Kasza jaglana na Dzień polskiej żywności

Polska kuchnia to coś więcej niż pierogi, bigos i zupa pomidorowa. Przekonaj się o tym - wróć do smaków dzieciństwa lub poeksperymentuj z tradycyjnymi daniami. Przypadający 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny pretekst, by to zrobić! Mirek Drewniak, mistrz kuchni, z tej okazji proponuje powrót do kaszy jaglanej.  

Polska kuchnia to coś więcej niż pierogi, bigos i zupa pomidorowa. Przekonaj się o tym - wróć do smaków dzieciństwa lub poeksperymentuj z tradycyjnymi daniami. Przypadający 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny pretekst, by to zrobić! Mirek Drewniak, mistrz kuchni, z tej okazji proponuje powrót do kaszy jaglanej.

W tym roku Dzień polskiej żywności będziemy obchodzić już po raz trzeci. Inicjatorami przypadającego 25 sierpnia smakowitego „święta”są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem tego przedsięwzięcia jest promocja rodzimych artykułów spożywczych wysokiej jakości, zaś ideą Dnia polskiej żywności jest przypomnienie jak bogata i ciekawa jest oferta polskich wytwórców. Jak świętować? Ze smakiem! Tego dnia warto przygotować dania wyłącznie z rodzimych składników, „postawić” na produkty, które na co dzień rzadko goszczą na naszych stołach lub wrócić do smaków dzieciństwa.

Dania z kaszą jaglaną. Źródło: blog W Krainie Smaku.pl Dania z kaszą jaglaną. Źródło: blog W Krainie Smaku.pl
Dania z kaszą jaglaną.
Źródło: blog W Krainie Smaku.pl

Czas przypomnieć sobie o walorach kaszy

Mirek Drewniak - mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” - proponuje danie z kaszy jaglanej. Jagły są otrzymywane z prosa, które jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W opozycji do innych kasz, jaglana jest zasadotwórcza, dzięki czemu ułatwia utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Z tego względu jest idealna dla osób spożywających znaczne ilości mięsa i wyrobów z białej mąki. Nie zawiera glutenu, toteż jest wyśmienitym produktem dla osób chorych na celiakię.

Z uwagi na cenne właściwości, kasza jaglana jest nazywana „królową kasz”. - To najbardziej uniwersalna spośród wszystkich kasz - mówi natomiast Mirek Drewniak, a na poparcie swojej tezy wymienia produkty, z którą można ją serwować. - Kasza jaglana znakomicie komponuje się zarówno z wykwintnymi, jak i prostymi składnikami. To świetny dodatek do mięs i ryb, wspaniale  sprawdzi się także jako składnik dań wegetariańskich. Co więcej, można dodawać ją również do zup i sałatek, poza tym doskonale smakuje na słodko, np. z miodem i suszonymi owocami - wylicza mistrz kuchni. Jagły w słodkiej wersji to dobry sposób, by przekonać najmłodszych do jedzenia kaszy. Jaglaną można ponadto przygotować jak risotto (wtedy będzie to „jaglotto”) lub zrobić z niej rodzaj polenty; produkt jest na tyle uniwersalny, że każdy pasjonat kuchni może podać go na wiele sposobów.

Ekspert programu „Doceń polskie” przyznaje, że w pamięci najbardziej zapadła mu kasza podana z grzybami i cielęciną w białym sosie, którą miał okazję degustować podczas konkursu kulinarnego, którego był jurorem. Na Dzień polskiej żywności Mirek Drewniak proponuje zaś kaszę na słodko, z suszonymi i świeżymi owocami sezonowymi. Jak ją zrobić?

Kasza jaglana na słodko - przepis Mirka Drewniaka

- W rondelku rozpuszczamy masło i miód, następnie umieszczamy w nim dobrej jakości suszone owoce, takie jak jabłka, czy gruszki. Chwilę smażymy, po czym dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Po kilku minutach całość wieńczymy świeżymi owocami sezonowymi. Tak przygotowana kasza świetnie smakuje z zimnym, zsiadłym mlekiem. To proste, ale bardzo smaczne danie - zachęca Mirek Drewniak.

Podstawą każdej potrawy są wysokiej jakości składniki. Jak wybrać najlepszą kaszę? - W sklepie warto uważnie przyjrzeć się ziarenkom; powinny być suche i z łatwością przesypywać się w opakowaniu. Sprawdźmy, czy w kaszy nie ma żadnych zanieczyszczeń, np. drobnych, podobnych do pajęczyny, niteczek. Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w pojemnikach umożliwiających dopływ powietrza - podsumowuje ekspert.