jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zdrowe dzieciństwo to kapitał na całe życie – porady prof. Piotra Sochy z Centrum Zdrowia Dziecka

Rodzice rozpieszczają swoje dzieci jak tylko się da i obsypują je mnóstwem prezentów. Jednak dzieciom, oprócz zabawek, można podarować coś naprawdę cennego – zdrową dietę oraz dobre nawyki żywieniowe na całe życie.   

Rodzice rozpieszczają swoje dzieci jak tylko się da i obsypują je mnóstwem prezentów. Jednak dzieciom, oprócz zabawek, można podarować coś naprawdę cennego – zdrową dietę oraz dobre nawyki żywieniowe na całe życie.

Zdrowe dzieciństwo to kapitał na całe życieJak pokazują niepokojące statystyki, otyłość wśród dzieci i młodzieży rośnie. Według najnowszych badań Instytutu Żywności i Żywienia, ponad 22% uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych ma nadwagę lub jest otyłych! Wiodącą przyczyną takiego stanu rzeczy jest nadmierne spożycie energii, w tym tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans i cukru, a także brak aktywności fizycznej. Jak karmić nasze dzieci, żeby zapewnić im najlepszy start radzi prof. Piotr Socha, kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka. 

Mleko matki to optymalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

W pierwszych czterech miesiącach życia zalecane jest karmienie wyłącznie piersią. Karminy na żądanie, co na początku może oznaczać bardzo częste posiłki, nawet do dziesięciu w ciągu doby. W składzie pokarmu kobiecego znajdują się m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na rozwój wzroku oraz układu nerwowego i oddechowego. Dodatkowo zwiększają odporność malucha na infekcje i poprawiają wchłanianie. Jeżeli mama nie może karmić piersią, lekarz zaleci optymalną mieszankę z odpowiednio dobranymi składnikami. Biorąc pod uwagę korzystne działania kwasu dokozaheksaenowego (długołańcuchowy kwas omega 3) zawartego w pokarmie matki coraz więcej producentów dodaje do mieszanek także ten kwas oraz suplementowane są matki karmiące. Pokarm matki zawiera też mniej białka niż mieszanki dla niemowląt, co w tym wieku ma korzystne działanie i chroni przed rozwojem otyłości.

Mnóstwo nowych smaków i zdrowe tłuszcze

Pora na rozszerzenie diety przychodzi około 5.-7. miesiąca, w zależności od tego, czy dziecko już siedzi, potrafi użyć języka do rozdrobnienia pokarmu i czy otwiera buzię, kiedy zbliżamy łyżeczkę. Nowości wprowadzamy pojedynczo, po kilka łyżeczek. Zaczynamy od warzyw, później podajemy owoce i mięso, a od 7.- 8. miesiąca także kaszki i pieczywo zawierające gluten. W tym okresie odpowiednią ilość wysokiej jakości tłuszczów zapewni mleko – matki lub modyfikowane – które pozostaje podstawą diety.  

Roczne dziecko przy rodzinnym stole

W okolicach pierwszych urodzin dziecko powinno stopniowo przechodzić z diety niemowlęcej na zdrową, zbilansowaną dietę zbliżoną do tej, którą stosują (dobrze odżywiający się) dorośli. Maluchowi podajemy pięć posiłków dziennie, a do picia przede wszystkim wodę. Dla prawidłowego rozwoju potrzebne są także zdrowe tłuszcze, które zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe. Ponadto cenne witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, dzięki czemu dziecko może łatwo je przyswajać. Zdrowe tłuszcze znajdują się np. w tłustych rybach, olejach roślinnych czy dobrej jakości margarynie kubkowej. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami można podawać ją dzieciom już od pierwszego roku życia, o ile nie użyto do jej wyprodukowania częściowo uwodornionych olejów roślinnych, które są źródłem tłuszczów trans.

Zdrowe nawyki – kapitał na całe życie

Nawyki żywieniowe kształtują się w domu. Warto zadbać o regularne spożywanie posiłków całą rodziną tak często, jak tylko możliwe. Na stole powinny pojawiać się warzywa i wyroby pełnoziarniste, chude mięso, ryby. Ponieważ w dzisiejszych czasach już u dzieci rozpoczynają się procesy miażdżycowe, szczególnie ważne jest, aby od małego uczyć je spożywania zdrowych tłuszczów i unikania nadmiernej ilości tłuszczów nasyconych (smalec, masło, tłuste mięso) oraz niezdrowych tłuszczów trans występujących m.in. w chipsach, nadziewanych czekoladach czy pieczywie cukierniczym, które wyprodukowano z użyciem częściowo uwodornionych olejów. Do przyrządzania posiłków najlepiej używać oleju rzepakowego, do smarowania pieczywa miękkiej margaryny, a w ramach przekąsek proponować orzechy, pestki słonecznika lub dyni czy np. owoc awokado.