jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Składnik owiany tajemnicą – czym jest gluten?

Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania.

Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.

Mączne problemy

Produkty linia Natura.
Produkty linia Natura.

Gluten to nic innego jak połączenie dwóch białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny. Głównym jego źródłem są zboża, takie jak pszenica, żyto i jęczmień. W tym wypadku owies może wydawać się bezpiecznym rozwiązaniem, niemniej ze względu na procesy produkcji jest on zazwyczaj również zanieczyszczony dużą ilością glutenu. Ta tajemnicza mieszanina białek jest nie tylko niezbędnym elementem wyrobów piekarniczych i garmażeryjnych, ale obecna jest także w składzie makaronów, ciast, płatków śniadaniowych, niektórych kasz, a nawet leków, suszonych owoców i jogurtów.

Jednym słowem gluten znaleźć można w prawie wszystkich najczęściej spożywanych przez nas produktach, dlatego też tak ciężko jest wyeliminować go ze swojego menu. Jednak wbrew obiegowej opinii nie każdy jest wrażliwy na ten składnik. Jak pokazują badania ok. 1% populacji cierpi na najcięższą formę nietolerancji glutenu, jaką jest celiakia. Osoby te muszą bezwzględnie przestrzegać zakazu spożywania produktów mącznych. Innym typem nietolerancji tego białka jest nadwrażliwość oraz alergia na gluten. Choć cechują się one znacznie łagodniejszymi objawami, to dotyczą o wiele większej liczby osób. Dlatego też każdy, kto cierpi na jakikolwiek syndrom nietolerancji glutenu powinien liczyć się z tym, że spożywanie produktów zbożowych może wpłynąć znacznie zarówno na jego zdrowie, jak i samopoczucie. Nietolerancja glutenu stać się może przyczyną uporczywych dolegliwości pokarmowych, zmian skórnych, chronicznego zmęczenia, innych chorób o podłożu autoimmunologicznym, niepłodności, zmian nastroju oraz migrenowych bólów głowy. Skala, na jaką gluten może obniżyć jakość naszego życia sprawia, że w momencie pojawienia się jakichkolwiek wątpliwości powinniśmy zasięgnąć opinii lekarza.

Niechciany dodatek

Aby w pełni wykluczyć gluten z diety konieczne jest zarówno używanie osobnych sztućców i naczyń, jak i bardzo uważne czytanie składu kupowanych produktów. Najczęściej spotykany zapis informuje nas o „ilościach śladowych” i wskazuje na to, że pozornie bezglutenowa receptura mogła być zanieczyszczona podczas produkcji. Zupełnie inną, celową praktyką jest dodawanie zbóż do wyrobów, które z zasady nie powinny ich zawierać. Sytuacja taka najczęściej ma miejsce w przypadku wędlin, które za sprawą mąki lepiej chłoną wodę i zwiększają swoją masę, co pozwala znacznie obniżyć koszty produkcji. Niemniej kierując się podczas zakupów znakiem przekreślonego kłosa trafimy także na bezpieczne, wysokojakościowe i wolne od glutenu wyroby mięsne, takie jak linia wędlin Natura marki Nove, która powstała specjalnie z myślą o najbardziej wymagających klientach.

Nietolerancja glutenu należy do coraz często spotykanych schorzeń. Dlatego też warto pilnie kontrolować stan własnego zdrowia, aby wykluczyć ryzyko ewentualnych powikłań mogących nadwyrężyć kondycję organizmu oraz stać się przyczyną złego samopoczucia.