jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Podpisanie kontraktów w branży spożywczej zainicjowane w Opolu

V Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej odbył się 6 października br. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu. Opole i Opolszczyzna nie są przypadkowym miejscem na organizację tego, mającego już swoje tradycje, wydarzenia. 

V Ogólnopolski Kongres Branży Spożywczej odbył się 6 października br. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu. Opole i Opolszczyzna nie są przypadkowym miejscem na organizację tego, mającego już swoje tradycje, wydarzenia.

Ogólnopolski Kongres Spożywczy w Opolu Ogólnopolski Kongres Spożywczy w Opolu

Region ma nie tylko dobre warunki geograficzne do rozwoju branży rolno-spożywczej, ale także ekonomiczne. Świadczą o tym chociażby ostatnie inwestycje: budowa zakładu Pasta Food Company - produkującego chłodzone lazanie, rozbudowa będącego częścią koncernu Danone zakładu Nutricia produkującego mleko dla niemowląt, czy uruchomienie nowej linii produkcyjnej w Fabryce Czekolady Mondelez w Skarbimierzu. 

Podczas Kongresu można było poznać i skosztować produkty, które pokazują potencjał Opolskiej Doliny Spożywczej. To brandy znane nie tylko w całej Polsce, ale też w Europie. Prezentowano m.in. piwo z Browaru Namysłów, jogurty Zott z Opola, olej „Kujawski” produkowany w Brzegu, mąkę „Basia” ze Straduni, nabiał z OSM w Oleśnie. Obecne były także firmy Animex - producent przetworów mięsnych z Opola, Ustronianka - producent wody mineralnej z Białej, producent słodyczy Piasta z Głogówka, Cukry Nyskie, Odra z Brzegu, czy producent lodów Nestle z Namysłowa. Zaprezentowały się również firmy świadczące usługi dla branży spożywczej, jak np. mający siedzibę w Opolu producent automatyki przemysłowej - Turck, dostawca sprzętu rolniczego Agro As z Grodkowa, czy firma Janex z Opola, która dostarcza filtry, oleje i smary, także do branży spożywczej. 

- Gdy zaczynaliśmy organizować Kongresy Spożywcze pięć lat temu, czuliśmy, że Opolszczyzna to Dolina Spożywcza. Jednak wówczas mało kto o tym wiedział. Postanowiliśmy, że pokażemy to szerszej grupie zainteresowanej biznesem - mówił Arkadiusz Wiśniewski, prezydent Opola. W Opolu czas spędza się sympatycznie, a interesy robi bardzo dobrze, do czego zachęcam – dodał.

V Kongres odbył się w odświeżonej formule. Ta została poszerzona o giełdę kooperacyjną oraz o seminaria tematyczne dotyczące m.in. drobiarstwa (zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego), panel poświęcony współpracy Nauka + Biznes (organizowany przez Urząd Miasta w Opolu), a także Forum Przemysłu Rolno-Spożywczego Polska-Białoruś-Rosja-Kazachstan-Armenia. 

Ogólnopolski Kongres Spożywczy w Opolu Ogólnopolski Kongres Spożywczy w Opolu

- Polacy mogą się czuć w Armenii bardzo dobrze i swobodnie. U nas firmę zakłada się w 15 minut - mówił ambasador Armenii Edgar Ghazaryan. Zapowiedział też, że wkrótce zostaną uruchomione bezpośrednie połączenia lotnicze między Polską a Armenią. 

W trakcie Kongresu mali, lokalni przedsiębiorcy mogli spotkać się z przedstawicielami globalnych koncernów. Swój potencjał zakupowy zaprezentowała m.in. Pasta Food Company, która w Opolu od niedawna produkuje chłodzone lazanie w zakładzie zbudowanym za 80 mln zł. Firma poszukuje lokalnych dostawców surowców.

- Mamy część polskich poddostawców, ale na razie dotyczy to tylko maszyn i opakowań. Chcemy by było ich więcej również w zakresie surowców, ale jest to proces rozłożony w czasie – mówił Maciej Wajs, dyrektor zakładu Pasta Food Company. Swoje wymagania wobec poddostawców przedstawiła także Nutricia będąca częścią koncernu Danone. - Normy Bobovita są pięć tysięcy razy surowsze w porównaniu do wyrobów dla dorosłych - mówiła Agnieszka Grygierczyk z Nutricii. - Każdy poddostawca jest przez nas regularnie audytowany. Większość, z którymi się związaliśmy współpracuje z nami już ponad 10 lat – dodała. 

Nutricia niedawno rozbudowała swój zakład. Dzięki temu mleko w puszkach dla niemowlaków produkowane w Opolu dociera do 80 państw na całym świecie. Inwestycje Nutricii i Pasta Food Company nie są wyjątkiem w branży spożywczej w Opolu. Już wkrótce można się spodziewać dwóch kolejnych inwestorów. 

- Przemysł spożywczy stanowi już 13 proc. polskiego PKB. Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna to głównie motoryzacja, ale coraz większy udział mają u nas firmy spożywcze. Mamy 13 takich firm i są to duzi gracze. Intensywnie rozwijają się u nas również branże powiązane: opakowania i logistyka - zauważyła Barbara Kaśnikowska, prezes Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. 

Organizatorami V Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej byli: Miasto Opole, Centrum Wystawienniczo-Kongresowe w Opolu, Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki i Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna.