jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

System rejestratorów danych testo Saveris 2

Monitorowanie temperatury i/lub wilgotności produktów żywnościowych podczas produkcji, magazynowania i transportu  

Monitorowanie temperatury i/lub wilgotności produktów żywnościowych podczas produkcji, magazynowania i transportu

W celu zagwarantowania jakości i odpowiedniej trwałości produktów  oraz spełnienia norm prawnych HACCP, żywność należy przetwarzać i przechowywać w nieustannie idealnych warunkach klimatycznych.

System rejestratorów danych testo Saveris 2Wydatki, w kontekście czasu, kosztów i wysiłku związanych z trwałym i pewnym monitorowaniem parametrów, takich jak temperatura i wilgotność, są często nieproporcjonalnie duże w porównaniu z dostarczanymi korzyściami. Dostrzegając ten problem, firma Testo wdrożyła nową koncepcję sposobu monitorowania temperatury i wilgotności, która znacząco upraszcza zautomatyzowany pomiar i rejestrację danych. Dzięki systemowi rejestracji danych testo Saveris 2, można kontrolować wszystkie istotne warunki otoczenia w chłodniach i komorach mrożenia, lodówkach i pojazdach transportujących żywność.

W przypadku produkcji żywności konieczne jest zapewnienie zautomatyzowanego monitorowania temperatury i wilgotności. Również w warunkach magazynowania niezbędne jest zagwarantowanie prawidłowych warunków otoczenia, dzięki czemu zapewniony zostaje termin przydatności produktów do spożycia.

Współcześni konsumenci kładą duży nacisk na jakość żywności. Ich oczekiwania to często możliwość prześledzenia pochodzenia kupowanego przez nich mięsa, regionalne pochodzenie i świeżość warzyw i owoców, czy też tradycyjne metody wypieku ciast i pieczywa. Dla producentów żywności, oczywiste jest, że powinni oni spełniać te oczekiwania, gwarantując jednocześnie bezpieczeństwo swoich produktów. Największe zagrożenie stanowi zanieczyszczenie niebezpiecznymi patogenami. Bakterie rozmnażają się przez podział – w przypadku niedostatecznego chłodzenia, ich liczba podwaja się co dwadzieścia minut szybko osiągając poziom szkodliwy dla zdrowia. Firmy z branży żywnościowej muszą postępować zgodnie z Systemem Zarządzania  Bezpieczeństwem Żywności HACCP, aby wyeliminować czynniki zagrożenia. Przepisy krajowe i międzynarodowe zalecają stosowanie się do wymagań łańcucha chłodniczego. Od momentu produkcji, poprzez transport i dystrybucję do momentu spożycia przez konsumenta, produkt chłodzony lub głęboko mrożony powinien być składowany w odpowiedniej temperaturze. Wilgotność również powinna być utrzymywana w zakresach odpowiednich dla danego asortymentu produktów.

Osoby odpowiedzialne w przedsiębiorstwie za jakość, chcący monitorować temperaturę i wilgotność, na ogół wybierają rejestrator danych lub system monitorowania danych pomiarowych. Konwencjonalne rejestratory muszą być odczytywane pojedynczo. Wymaga to zaangażowania osoby, która jest odpowiedzialna za zbieranie danych i przenoszenie ich drogą kablową do komputera. Systemy monitorowania danych pomiarowych automatyzują proces monitoringu, ale jednocześnie wymagają skomplikowanej instalacji i konieczności zintegrowania ich z istniejącymi strukturami IT. Ponadto, są one niezbyt tanie w kontekście zakupu i konserwacji.

 

Nowy system rejestracji danych testo Saveris 2 oferuje rozwiązanie wydajne czasowo i cenowo oraz w znaczny sposób upraszcza zautomatyzowany monitoring warunków klimatycznych otoczenia. Testo Saveris 2 obejmuje zestaw rejestratorów z obsługą WiFi i aplikacją na bazie technologii chmury, działającej poprzez internet. Działa ona na następującej, prostej zasadzie: rejestratory mierzą temperaturę i wilgotność przy pomocy zewnętrznych lub wewnętrznych czujników i przesyłają wartości pomiarowe w bezprzewodowej sieci LAN do serwera. Wartości pomiarów są zawsze dostępne  i przechowywane bezpiecznie w środowisku TestoCloud. Mogą być one przywoływane, zarządzane i analizowane z wykorzystaniem komputera, smartfonu lub tabletu. Aktualna przeglądarka internetowa pełni rolę interfejsu systemowego. W przypadku przekroczenia wartości granicznej, system automatycznie wysyła alarm drogą e-mail i SMS (opcjonalnie) do żądanego urządzenia końcowego.

Ogromną zaletą testoSaveris 2 jest jego prostota. Uruchomienie i obsługa systemu jest bardzo prosta. W kilka minut po rozpakowaniu systemu, bezprzewodowe sondy rozpoczynają transmisję pierwszych sygnałów drogą WiFi. Do rejestrowania, analizowania i zapisywania danych pomiarowych nie jest potrzebne jakiekolwiek oprogramowanie. Nie ma już konieczności ręcznego odczytu danych z rejestratorów. Podwójne przechowywanie danych pomiarowych – w rejestratorze oraz w chmurze – zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa danych. Dzięki wykorzystaniu systemu testoSaveris 2, monitorowanie warunków klimatycznych otoczenia odbywa się w dynamiczny sposób, bez konieczności instalacji nawet jednego kabla lub skomplikowanej struktury IT z zaporami, bazami danych i archiwizacją.

Po zarejestrowaniu się w usłudze TestoCloud, uzyskujemy natychmiastowy dostęp do podglądu wszystkich wartości pomiarowych. Możliwe jest zarządzanie lokalizacjami, tworzenie profili użytkowników oraz programowanie rejestratorów danych WiFi, np. w celu określenia kroku pomiarowego, wartości granicznych lub komunikatów alarmowych. Wszystkie wartości pomiarowe i raporty mogą być pobierane w dowolnym momencie.

System rejestratorów danych testo Saveris 2 jest dostępny w kilku wariantach, w zależności od wymagań klienta i aplikacji. Oferowane są trzy modele licencyjne wykorzystywania chmury, zróżnicowane w zależności m.in. od możliwości indywidualnych nastaw cyklu pomiarowego, sposobu analizy i raportowania, czy też sposobu alarmowania (email/email i SMS). Najprostsza licencja Basic jest bezpłatna.

System rejestratorów temperatury i wilgotności testo Saveris 2 zapewnia jakość i bezpieczeństwo produktów żywnościowych.


System rejestratorów danych testo Saveris 2
Rejestratory z WiFi  Lokalny router WLAN   Komputer/tablet/smartfon

Testo Saveris 2 –zalety:

  • Elastyczny dostęp danych z poziomu komputera PC, smartfonu i tabletu.
  • Brak konieczności instalowania oprogramowania: wystarczy dysponować połączeniem internetowym, bezprzewodową siecią LAN i aktualną przeglądarką internetową.
  • Bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa: podwójny zapis danych.

Rejestrator danych testoSaveris 2-T1 z uchwytem naściennym, kłódką i kablem USB.

Szczegółowe informacje i odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące systemu monitorowania warunków otoczenia testo Saveris 2 można uzyskać pod adresem www.testo.com.pl lub telefonicznie  +48 22 292 76 80/81/82/83. 


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.