17-11-2015, 00:00
Polędwiczka to najsmaczniejsza, obok piersi, część kurczaka. Zaliczana do wysokiej jakości mięsa drobiowego, bogata w składniki odżywcze, a zarazem niskokaloryczna. Ogólnie, drób jest mięsem, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Wystarczy tylko pomysł bądź chęć poeksperymentowania w kuchni. Polędwiczka uznawana jest za szlachetną część kurczaka. Ma niezwykle delikatne i miękkie mięso, które polecane jest osobom dbającym o właściwą, urozmaiconą dietę.
Gotowanie zaczyna się od wyboru kurczaka
Tak właśnie, bo drób drobiowi nierówny! Drób jest mięsem, po które Polacy sięgają bardzo chętnie i często. Dlatego najlepiej znajdź sprawdzonego dostawcę bądź kupuj kurczaki spod znanej marki, typu kurczak zagrodowy. Masz pewność, że kurczak pochodzi ze sprawdzonych hodowli i karmiony był tylko karmą roślinną, jest zdrowy, a dzięki temu smaczny na talerzu. Zdrowy kurczak to zdrowy posiłek, a to szczególnie cenne w dzisiejszych czasach!
Smaczne polędwiczki krok po kroku
Składniki:
Danie przygotujesz w kilkanaście minut, a jest tak smaczne, że szybko znika z talerza! Polędwiczki z kurczaka przygotuj, opłucz, obsyp solą oraz pieprzem, natrzyj, możesz też dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Odłóż je na pół godziny do lodówki. Przygotuj pieczarki oraz cebulę. Pieczarki dobrze opłucz, a następnie pokrój wzdłuż na duże plastry. (małe zaginą na talerzu). Cebulę pokrój w piórka. Przyda się większa patelnia. Rozgrzej na niej olej, wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Wrzuć pieczarki, poczekaj aż odparuje woda, a pieczarki będą miękkie. W kolejnym kroku dodaj bulion, możesz dodać również kostkę bulionową o zapachu grzybów, co doda potrawie większego aromatu. Następnie wrzuć polędwiczki. Całość zagotuj a następnie duś na małym ogniu ok 20 minut. W tym samym czasie wymieszaj ok. pół szklanki śmietany z taką samą ilością wody i łyżką mąki. Całość dobrze wymieszaj, tak by nie powstały grudki. Dodaj do gotujących się polędwiczek. Wszystko wymieszaj. Całość gotuj jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw danie wedle uznania solą oraz pieprzem. Wykładając na talerz, możesz posypać zieloną cebulką.
Pieczarki podkreślają delikatność mięsa pochodzącego z polędwiczek z kurczaka. Możesz również przygotować to danie, zamieniając pieczarki na inne sezonowe grzyby. Świetnie sprawdzają się w tej roli zarówno kurki, prawdziwki oraz podgrzybki.
Gotowe polędwiczki
Gdy czas pogania, a rodzina czeka na obiad, możesz ich zaskoczyć smakowitymi polędwiczkami, które wystarczy włożyć do piekarnika. Zdrowe, szybkie danie bez konserwantów i innych dodatków, wkładasz do piekarnika na 30 minut i gotowe. Polędwiczki pochodzą z kurczaka zagrodowego, a więc sprawdzonych hodowli!
Polędwiczki z kurczaka w sosie pieczarkowym możesz podawać z ziemniakami bądź kaszą, a jeśli chodzi o surówkę to masz pełną swobodę wyboru.
Komentarze