jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Gotowanie na ostro, czyli Dzień Pikantnych Potraw

Kiedy temperatura za oknem zachęca jedynie do wsunięcia się pod ciepły koc, noworoczny kalendarz podsuwa okazję, byśmy choć kulinarnie wyruszyli w podróż do rozgrzanych słońcem krajów Ameryki Południowej czy dalekiej Azji. 

Kiedy temperatura za oknem zachęca jedynie do wsunięcia się pod ciepły koc, noworoczny kalendarz podsuwa okazję, byśmy choć kulinarnie wyruszyli w podróż do rozgrzanych słońcem krajów Ameryki Południowej czy dalekiej Azji.

To właśnie w tych regionach świata prym w kuchni wiodą potrawy bazujące na pikantnych i ostrych przyprawach, słynących ze swych rozgrzewających właściwości. Dzień Pikantnych Potraw, bo o nim mowa, obchodzony jest 16 stycznia i stanowi doskonałą okazję do wypróbowania smacznych przepisów na proste, ciepłe i sycące dania.

Ostre przyprawy wzbogacają smak potraw. Oto 5 powodów, dla których warto sięgać po nie w kuchni:

1. Pieprz cayenne i papryka

Idealne na Dzień Pikantnych Potraw! Jeżeli nie przesadzimy z ich ilością, to nadamy potrawom pożądanej ostrości. Doskonale podkreślą charakter mięs, zwłaszcza łagodnego w smaku drobiu. Warto doprawić nimi skrzydełka, pałki z kurczaka czy drobiowe szaszłyki z warzywami. Są one składnikami kompozycji Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr, która pomoże nadać daniom z drobiu ten wyrazisty, oczekiwany przez nas smak:

Pikantne skrzydełka z kurczaka

Pikantne skrzydełka z kurczaka Knorr

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka - 1 kg
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • olej sezamowy - 50 ml
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • świeży imbir, starty - 80 g
  • miód - 1 łyżka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • margaryna - 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie posyp je Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Dzięki temu mięso zyska ostrzejszy aromat.
  2. Rozgrzej margarynę na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.
  3. Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Później dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.
 

2. Imbir

Po imbir sięgamy najczęściej zimą, dodając go do herbaty pijanej w chłodne wieczory.  Ale warto go używać także podczas gotowania, obserwując kulinarne poczynania Azjatów. Imbir jest bowiem bardzo często elementem orientalnych dań z kurczaka, wołowiny, ryb i innych owoców morza. „Co ciekawe, przyprawę ta warto wykorzystać także w tradycyjnych daniach kuchni polskiej, np. dodając imbir do farszu do schabu czy roladek – nada im ciekawą nutę smakową”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Pieczony schab z jabłkami

Pieczony schab z jabłkami Knorr

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • schab środkowy w całości ze skórką - 1 kg
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • twarde jabłka - 3 sztuki
  • masło - 50 g
  • cukier brązowy - 30 g
  • curry - 20 g
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • świeży imbir - 20 g
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • gałązka świeżego rozmarynu - 4 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Natnij delikatnie skórę schabu w odstępach ok. 1,5 cm tak, aby przypominała ona szachownicę. Pamiętaj, żeby nie przeciąć mięsa. Następnie posiekaj czosnek i rozmaryn. Polej mięso oliwą i natrzyj je wcześniej przygotowanymi składnikami, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i Przyprawą do mięs, by danie było doskonale doprawione. Odstaw schab na co najmniej godzinę, aby dogłębnie się zamarynował.
  2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Włóż schab do piekarnika. Pamiętaj, aby mięso było ułożone skórą do góry. W tej pozycji piecz je przez ok. 15 minut. Po upłynięciu tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
  3. Obierz jabłka, a następnie pokrój je na małe części.
  4. Przygotuj sos. Najpierw rozpuść w rondelku trochę masła. Później wrzuć do niego jabłka. Następnie zetrzyj świeży imbir, dodaj do owoców i wymieszaj. Pod koniec prażenia  skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp posiekaną pietruszką. Polej przyrządzonym sosem schab.
 

3. Kurkuma

Charakteryzuje ją specyficzny żółtawo-pomarańczowy kolor oraz ostry smak. Jest jednym z głównych składników mieszanki curry. Sprawdzi się zatem w daniach o azjatyckim rodowodzie. 16 stycznia warto więc przygotować kurczaka w sosie curry czy indyjskie potrawki z warzyw podkreślone właśnie kurkumą. „Polecam ją także dodawać do gotowania ryżu czy ziemniaków, bo nada ona im doskonały wyrazisty smak oraz głęboką barwę”, radzi ekspert kulinarny Knorr:

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry

Kurczak w sosie cytrynowym z nutą curry Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka bez kości - 500 g
  • Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • jogurt naturalny - 150 ml
  • śmietana kremówka - 200 ml
  • sok z 2 cytryn
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • cebula - 2 sztuki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój w plastry. Podsmaż je na rozgrzanym oleju.
  2. Jogurt wymieszaj ze śmietaną i Fixem Danie orientalne z kurczakiem Knorr, by powstał egzotyczny sos.
  3. Wlej sos do kurczaka i pomieszaj. Gotuj składniki przez 8 minut.
  4. Aby potrawa nabrała orientalnego smaku, posyp mięso kurkumą i skrop sokiem z cytryny. W tej formie gotuj danie jeszcze przez minutę. Na koniec posyp udka świeżo posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj. Polecamy podawać kurczaka z ryżem. Smakuje wyśmienicie!
 

4. Czosnek

Dobrze nam znany od lat dzieciństwa, ale nie zapominamy o nim i później często jest stałym lokatorem wielu polskich kuchni. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie żadnego dania mięsnego czy sałatki bez dodatku czosnku. Podkreśla smak mięs, wzbogaca sosy i włoskie makarony, znakomicie komponuje się z warzywami, nadaje zupom wyrazistości. Dodany do marynaty, finalnie nada ostrości przygotowywanym mięsom. Skarmelizowany jest doskonałym elementom farszów do mięsa. Nada również charakter tradycyjnym mielonym:

Kotlety mielone z cukinią i kozim serem

Kotlety mielone z cukinią i kozim serem Knorr

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • kajzerka namoczona w mleku - 1 szt.
  • bułka tarta - 6 łyżek
  • cukinia – ¼ sztuki
  • ser kozi - 100 g
  • olej - 100 ml

Sposób przygotowania:

  1. Mielone mięso wieprzowo-wołowe przełóż do miski. Pomieszaj je z wymoczoną wcześniej bułką, posiekanym ząbkiem czosnku oraz jajkiem. Dodaj Przyprawę do mięsa mielonego Knorr i wyrób składniki tak, aby stały się jednolitą masą. Dzięki temu danie będzie bardzo dobrze doprawione.
  2. Zetrzyj grubo cukinię na tarce, a następnie wrzuć ją do mięsa i dokładnie wymieszaj. Ser kozi potnij na cztery części, a następnie nadaj im kształt podłużnych wałeczków.
  3. Podziel mięsną masę na tyle samo części co ser. Na każdy placek z mięsa nałóż porcję sera. Później zalep je podobnie jak pierogi i uformuj kotlety.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złocisty kolor przez około 7 minut z każdej strony.
 

5. Chrzan

Chrzan uznawany jest za jedną z najstarszych i tradycyjnych przypraw wykorzystywanych na polskich stołach. Jego najostrzejszą odmianą jest chrzan wasabi, najpopularniejszy w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim japońskiej. Ten tradycyjny będzie podstawą doskonałego sosu do dań mięsnych, np. pieczonego schabu. A dodany do farszu sprawi, że przygotowywane zrazy będą wyraziste w smaku:

Pieczony schab z chrzanowym sosem

Pieczony schab z chrzanowym sosem Knorr

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: dla 6 osób
Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • schab środkowy - 800 g
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka
  • chrzan tarty w słoiczku - 100 g
  • ząbek roztartego czosnku - 1 szt.
  • śmietana - 200 ml
  • majeranek - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 80 ml
  • woda - 2 szklanki
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Umyj schab. Odetnij żyłki i błonki. Przygotuj aromatyczną marynatę składającą się z Przyprawy do mięs Knorr, majeranku i rozgniecionego na prasce czosnku. Natrzyj nią mięso, a następnie naczynie przykryj szczelnie folią i odstaw w chłodne miejsce najlepiej na 24h. Jeśli nie masz tyle czasu, wystarczy godzina.
  2. Obsmaż mięso na patelni. Później przełóż je do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do temperatury 190°C piekarnika. Piecz przez 50 minut. Aby mięso było miękkie, po ok. 25 minutach podlej je dwoma szklankami wody.
  3. Po upieczeniu przełóż schab na bok, a powstały podczas pieczenia aromatyczny sos przelej przez sito do naczynia i wymieszaj go z Esencją do sosu pieczeniowego jasnego Knorr – powstanie gęsty gładki sos. Doprowadź do wrzenia.
  4. Odciśnij sok z tartego chrzanu, przekładając go na sito. Dodaj go do sosu wraz ze śmietaną. Gotuj przez ok. 5 minut, aż odparuje woda i sos nabierze właściwiej formy. Pokrój mięso w plastry i podawaj polane sosem.

Smacznego!