14-04-2016, 00:00
VII edycja SweetTARGi 2016, zgromadziła 140 wystawców a targi odwiedziło 4900 zwiedzających z branży,
Były to szczególne targi, ponieważ odbywały się nowej lokalizacji - Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
Podczas targów odbyły się: Mistrzostwa Śląska Cukierników, które wygrali Sebastian Łazarczyk i Franciszek Worytko (Pracownia Cukiernicza „Kwiatek”) z ciastem „Tarta po Śląsku” Mistrzostwa Polski Barista 2016, wygrała Agnieszka Rojewska (tym samym obroniła tytuł z ubiegłego roku) Po raz pierwszy odbył się Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy dla szkół i organizacji młodzieżowych „ ZDROWO-SMACZNIE-ARTYSTYCZNIE”- zwycięzcami zostali Mateusz Organka i Sandra Dębska (Zakład cukierniczy „Michaś” Częstochowa) Deser na talerzu. „Bezglutenowe ciastko czekoladowe z buraków przełożone jogurtowo-serową chmurką”
Mistrzynią Polski Barista 2016 została Agnieszka Rojewska z kawiarni Brisman Kawowy Bar w Poznaniu, obroniwszy tym samym tytuł z roku ubiegłego. Polska Mistrzyni będzie reprezentować nasz kraj podczas Mistrzostw Świata Barista (World Barista Champioship), które w tym roku odbędą się w Dublinie (Irlandia) w dniach 22-25 czerwca.
Drugie miejsce zajął Arkadiusz Domurad reprezentujący Colours of Coffee oraz Coffee Design z Warszawy, a trzecie miejsce Mariusz Szyszka reprezentujący ogólnopolską sieć kawiarni Green Cafe Nero. W zawodach wzięło udział 14 baristów. Pierwsze dwa dni trwały eliminacje, które wyłoniły finałową szóstkę. Zawodników oceniały dwa składy sędziowskie, każdy złożony z czterech sędziów sensorycznych i dwóch technicznych, a także sędziego głównego. Nad całością wydarzenia czuwał reprezentant World Coffee Events – John Arlid Stubberud.
Mistrzostwa Polski Barista to najbardziej prestiżowe zawody kawowe. Wymagają od uczestników perfekcji w parzeniu espresso i drinków kawowych na bazie espresso.
Niezbędna jest doskonałość techniczna, a także szeroka wiedza na temat kawy, którą trzeba zaprezentować w ciągu zaledwie 15 minut przygotowując i serwując jednocześnie 4 espresso, 4 napoje mleczne oraz cztery drinki dowolne na bazie espresso. Konkurencja ta jest organizowana na świecie od ponad 15 lat. Trofeum światowe nigdy nie przypadło kobiecie, ani żadnemu reprezentantowi Polski. Tym bardziej trzymamy kciuki za Panią Agnieszkę!
Zawody odbyły się pod patronatem Polskiego Oddziału Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe – SCAE), dzięki wsparciu sponsorów: Victoria Arduino,BRITA Polska, GoldenFruit, Café Silesia - Gryfny Kafyj, Cafetto, Royes Engineering.
PROTOKÓŁ POKONKURSOWY SWEETTARGI 2016
W KONKURSIE NA NAJLEPSZY PRODUKT W KATEGORII WYRÓB
I MIEJSCE
STATUETKĘ ORAZ DYPLOM, OTRZYMUJĄ
ZAKŁADY TŁUSZCZOWE „BIELMAR” ZA MARGARYNĘ PALMA TRANS FREE.
II MIEJSCE
STATUETKĘ ORAZ DYPLOM OTRZYMUJE FIRMA
„BALVITEN” ZA CHLEB BEZGLUTENOWY Z MĄKĄ QUINOA.
III MIEJSCE
STATUETKĘ ORAZ DYPLOM OTRZYMUJE FIRMA
„POLMARKUS” ZA CHLEB WIEJSKI Z KAPUSTĄ.
W KATEGORII KOMPONENT
I MIEJSCE
STATUETKĘ ORAZ DYPLOM OTRZYMUJE FIRMA
„ECO TRADE” ZA INNOWACYJNE POŁACZENIE NISKOCUKROWYCH, PROZDROWOTNYCH KOMPONENTÓW: BISZKOPTU INDIANA ORAZ GALARETKI ZE STEVIĄ BEZ CUKRU.
II MIEJSCE
STATUETKĘ ORAZ DYPLOM OTRZYMUJE FIRMA
„KANDY” ZA ŻEL DEKORACYJNY CRISTALLI.
III MIEJSCE
STATUETKĘ ORAZ DYPLOM OTRZYMUJE FIRMA
„SORENO” ZA ŚWIDERKI DELUXE.
W KATEGORII URZĄDZENIE
I MIEJSCE
STATUESTKĘ ORAZ DYPLOM OTRZYMUJE FIRMA
„OKMET” ZA PIEC OBROTOWY Z PANELEM DOTYKOWYM.
II MIEJSCE
STATUETKĘ ORAZ DYPLOM OTRZYMUJE FIRMA
LODEL ZA URZĄDZENIE DO LODÓW ŚWIDERKÓW FREEZERR 2.
III MIEJSCE
STATUETKĘ ORAZ DYPLOM OTRZYMUJE FIRMA
„KIECOŃ” ZA URZĄDZENIE KIECOŃ INTELLIGENT MACHINE.
Artykuł został dodany przez firmę
Podstawowym przedmiotem działalności Centrum Targowego FairExpo jest kompleksowa organizacja imprez targowych w Katowicach, sercu województwa śląskiego.
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze