jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Cztery sprawdzone przepisy na Europejski Dzień Śniadania

Każdy dzień powinniśmy rozpocząć od zdrowego i pełnowartościowego posiłku, a zbliżające się święto stanowi dodatkową ku temu motywację. Już 24 kwietnia będziemy obchodzić Europejski Dzień Śniadania.

Każdy dzień powinniśmy rozpocząć od zdrowego i pełnowartościowego posiłku, a zbliżające się święto stanowi dodatkową ku temu motywację. Już 24 kwietnia będziemy obchodzić Europejski Dzień Śniadania. W jaki sposób go uczcić? Przygotowując odpowiedni posiłek! Nasze propozycje to: naleśniki na słodko, łosoś na waflu zbożowym, racuchy oraz pasta serowo-jajeczna. To proste, ale sprawdzone przysmaki, które są idealne nie tylko od święta.

Śniadanie trzeba zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Najlepiej, gdy poprzedza je wypicie szklanki wody z cytryną. Niezależnie od upodobań kulinarnych, zawsze zamiast na ilość, warto stawiać na jakość produktów. Kęsów jedzenia nie należy popijać; herbatą (lub wodą) delektujmy się po posiłku.

To podstawowe, ale cenne rady, dzięki którym dobrze rozpoczniemy dzień. Niestety, o poranku, zwłaszcza gdy nie jesteśmy rannymi ptaszkami, nie zawsze udaje się trzymać nawet najprostszych do zrealizowania wskazówek. Europejski Dzień Śniadania ma przypominać o znaczeniu pierwszego posiłku w ciągu dnia. Hasłem przewodnim nietypowego święta są słowa „Znajdź czas na śniadanie”.

Obchodzone 24 kwietnia wydarzenie to dobry pretekst, by przekonać się, że śniadanie nie musi ograniczać się wyłącznie do kanapek. Dowodzą tego propozycje laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Rodzimi producenci wysokiej jakości artykułów spożywczych zachęcają do sprawdzenia jak smakują naleśniki orkiszowe, kanapki na bazie wafli zbożowych oraz racuchy z jabłkiem i owsianymi otrębami. Miłośnicy tradycyjnych kanapek powinni przygotować sobie z kolei pastę serowo-jajeczną. Do dzieła!

I. Wykwintna kanapka z łososiem i sosem czosnkowym

Wykwintna kanapka z łososiem i sosem czosnkowymDo jej przygotowania potrzebne są: Wafle zbożowo-ryżowe SiejeJe, wędzony łosoś, jogurt naturalny, majonez, koperek, czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z majonezem, koperkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na wafel zbożowy, następnie układamy plastry łososia i dekorujemy całość koperkiem.

Wafle zbożowe są nie tylko bazą do kanapek, można podawać je także z konfiturą, serkiem lub jogurtem. Do przygotowania wykwintnej kanapki zachęcają reprezentanci firmy SIEJEJE Rafał i Piotr Wojciechowscy, Krzysztof Militowski s.c., która zdobyła certyfikaty „Doceń polskie” za Wafle zbożowo-ryżowe SiejeJe oraz Wafle orkiszowe SiejeJe. Loża Ekspertów programu promocyjnego nagrodziła drugi z wymienionych artykułów również tytułem TOP PRODUKT.

 

II. Racuszki z jabłkami i otrębami owsianymi

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 szklanka zsiadłego mleka OSM Krasnystaw
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy. Powstałą masę łączymy z otrębami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wystudzeniu racuchy można posypać cukrem pudrem.

Na racuszki zapraszają przedstawiciele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. W asortymencie tego producenta znajdziemy aż 11 specjałów z godłem „Doceń polskie”, w tym 8 nagrodzonych także tytułem TOP PRODUKT.

Wyróżnione przez specjalistów z branży spożywczej wyroby to: Serek wiejski „Cottage Cheese” naturalny; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia brzoskwiniowy; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia jagoda; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia wanilia; JOGUŚ - jogurt owocowy do picia żurawina; Zsiadłe mleko; Śmietana homogenizowana 18%; Śmietana homogenizowana 12% (wszystkie poza certyfikatem jakości zdobyły też miano TOP PRODUKT) oraz JOGUŚ - jogurt owocowy do picia jabłko ze smakiem mięty, JOGUŚ - jogurt owocowy do picia truskawka i CALPRO - Calpro Jogurt naturalny wapń + LA-5® i BB-12®.

III. Naleśniki orkiszowe z konfiturą malinową

Naleśniki orkiszowe z konfiturą malinową Doceń polskie

Składniki:

  • 1 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej
  • konfitura malinowa VITAPOL

Przygotowanie:

mąkę, sól, wodę i mleko miksujemy na puszyste ciasto. Rozgrzewamy patelnię, a następnie spryskujemy ją olejem i wylewamy porcję ciasta. Smażymy na złoto z obu stron.
Usmażone naleśniki smarujemy konfiturą malinową i zwijamy w ruloniki.

Recepturą podzielili się przedstawiciele Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego VITAPOL M.T. Ciszkiewicz Sp. j. Przedsiębiorstwo może pochwalić się zdobyciem pięciu certyfikatów jakości za swoje wyroby.

Loża Ekspertów nagrodziła: Żur Staropolski, Koncentrat barszczu, Śliwki w occie winnym (wszystkie uhonorowano je dwukrotnie, wyroby zdobyły także tytuły TOP PRODUKT), a także Ogórki konserwowe oraz Musztardę Miodową, która również otrzymała tytuł TOP PRODUKT.

IV. Pasta serowo-jajeczna

Do jej przygotowania potrzeba: 3 jajek, 100g sera Gouda, 2-3 łyżeczek majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypiorek oraz sól.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi ze zbiorów Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku. Ser Gouda Pełnotłusty tego producenta dwukrotnie zdobył certyfikat jakości, otrzymał także tytuł TOP PRODUKT.