jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Naturalnie w kuchni: Jak przechowywać warzywa?

Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać w lodówce, a które na kuchennej półce? A może dla niektórych najwłaściwsza byłaby piwnica?

Warzywa - najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Zatem które warzywa trzymać w lodówce, a które na kuchennej półce? A może dla niektórych najwłaściwsza byłaby piwnica?

  • bez lodówki

Do warzyw, które pod wpływem niskiej temperatury szybciej się psują, należą: papryka, cukinia, ogórki i pomidory. „Pomidory najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok. 7 - 10°C, nie dłużej niż 3 do 5 dni. Zbyt niska temperatura powoduje, że tracą one smak i aromat. Podobnie ogórki, dla których optymalna temperatura wynosi ok. 7°C. Ogórków i pomidorów nie powinniśmy jednak trzymać obok siebie, by warzywa nie zżółkły”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Podobnie nie trzymamy w lodówce ziemniaków, bo stają się słodsze. Na skutek niskiej temperatury następuje bowiem w warzywach rozkład skrobi. Dlatego też warto jest je kupować w miarę zapotrzebowania i przechowywać w zaciemnionej szafce lub piwniczce.

  • w lodówce

W lodówce możemy trzymać natomiast warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszkę czy seler. Dzięki temu nie będą się one tak szybko „starzeć”. Podobnie cebula i czosnek. W lodówce trzymać też powinniśmy kapustę, brukselkę, pora i sałatę.

Warto również pamiętać, że wszystkie już przekrojone warzywa powinniśmy przechowywać jednak w lodówce, dzięki czemu nie będą one tak szybko gnić. Nie powinniśmy ich jednak wkładać do woreczków foliowych, gdyż w zamknięciu wydzielać się mogą szkodliwe składniki (głównie azotyny).

Warzywa to podstawa do przygotowania wielu smacznych, a zarazem zdrowych dań. Dojrzałe warzywa, zebrane w najlepszym momencie ich wzrostu, gdy osiągają pełnię wartości odżywczej, stały się również podstawą produktów linii Naturalnie Smaczne! Knorr.

A oto kilka propozycji przygotowania dań obiadowych z wykorzystaniem różnorodnych warzyw:

Gnocchi z gulaszem

Gnocchi z gulaszem Knorr

Składniki:

  • karkówka wołowa - 400 gramów
  • Gulasz Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler naciowy (łodygi) - 4 sztuki
  • margaryna - 3 łyżki
  • gotowe gnocchi - 500 gramów
  • śmietana 18% - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojone w grubą kostkę mięso. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w kostkę seler oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę.
  2. Całość zalej 500 ml wody i dodaj Gulasz Naturalnie smaczne Knorr, który podkreśli znakomity smak dania. Wszystko razem gotuj około 40 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
  3. W międzyczasie zagotuj wodę, a następnie ugotuj gnocchi. Gulasz podawaj z kluskami i kleksem śmietany.
 

Wiosenne casserole z cukinią

Wiosenne casserole z cukinią Knorr

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 200 g gotowanej szynki
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr - Zapiekanka makaronowa z szynką
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 °C.
  2. Zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ugotuj makaron na sposób al dente, a następnie odcedź.
  3. Szynkę pokrój w kostkę. Pokrój również paprykę i cukinię. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż go do momentu aż zacznie pachnieć (na 1 łyżce rozgrzanej oliwy). Dorzuć szynkę i smaż przez 2 minuty. Następnie dosyp pokrojone warzywa i smaż wszystko przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu.
  4. Mleko wymieszaj z Naturalnie smaczne Knorr Zapiekanka makaronowa z szynką, która podkreśli smak i aromat potrawy. Dodaj makaron, szynkę i warzywa, a całość wymieszaj.
  5. Wszystko umieść w naoliwionej brytfannie i podlej sosem, a następnie obsyp tartym serem. Danie piecz przez około 25 - 30 minut, do chwili aż się zarumieni.
 

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami Knorr

Składniki:

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowane mięso i cebulę pokrój w kostkę. Umyj, wyczyść i pokrój w mniejsze kawałeczki paprykę. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Odetnij końcówki z fasolki i pozostałą część przetnij na pół.
  2. Na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju podsmaż równomiernie mięso. Przełóż je następnie na talerz. Na patelnię dodaj jeszcze 2 kolejne łyżki oleju i przez około 5 minut podsmażaj warzywa na średnim ogniu. Wymieszaj Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz, który doskonale doprawi smak dania z 300 ml wody i dolej do pozostałych składników.
  3. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 45 minut albo dłużej gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż do chwili, gdy mięso będzie już miękkie. Dolej odrobinę wody w razie potrzeby. Gotowe danie podawaj z dodatkiem natki pietruszki.