jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Czy żywienie sportowców musi być takie monotonne? Wprowadź do diety ślimaki

Osoby, które zawodowo uprawiają różne dziedziny sportu, często są zmuszone do rygorystycznego przestrzegania diety. W żywieniu zaś najczęściej dominują: mięso z kurczaka, ryż, kasze i jajka. Nic więc w tym dziwnego, że taki sposób odżywiania może wkrótce stać się po prostu monotonny.

Osoby, które zawodowo uprawiają różne dziedziny sportu, często są zmuszone do rygorystycznego przestrzegania diety. W żywieniu zaś najczęściej dominują: mięso z kurczaka, ryż, kasze i jajka. Nic więc w tym dziwnego, że taki sposób odżywiania może wkrótce stać się po prostu monotonny.

Czy żywienie sportowców musi być takie monotonne? Wprowadź do diety ślimakiO odpowiednią wagę oraz sylwetkę dbają jednak nie tylko sportowcy, ale także wszyscy, którym zależy na zdrowiu. Żywienie w procesie utrzymania odpowiedniej wagi jest bardzo ważne.

- Przed zwodami musiałam zbić wagę. Ułożono mi odpowiednią dietę, w której jednak dominował ryż, kasze i pierś z kurczaka. Do tego ryby i niewielkie ilości wołowiny. Taka dieta dość szybko stała się dla mnie na tyle monotonna, że szybko stwierdziłam iż to nie dla mnie – mówi jedna z zawodniczek fitness.

Z taką, mało urozmaiconą dietą boryka się wiele osób, które nie tylko przygotowują się do zawodów, starają się rozbudować swoje mięśnie lub po prostu chcą zrzucić wagę lub utrzymać ją w odpowiednich normach.

- Wróciłam do diety, kiedy odkryłam mięso ślimaków. Nie dość, że jest naprawdę niskokaloryczne, lepsze pod tym względem nawet niż wołowina, to do tego można z tego mięsa komponować naprawdę rozmaite potrawy. Mięso ślimaków komponuje się bowiem świetnie z różnymi innymi składnikami – wyjaśnia zawodniczka fitness. – Nie jestem już tylko skazana na mięso z kurczaka, ryż i kasze. Całkiem nowy smak zmienił moje podejście do diety.

Ślimaki są idealne dla wszystkich osób dbających o swoje zdrowie, kondycję oraz obwód pasa. Mięso tych mięczaków można przyrządzać na wiele ciekawych sposobów. Możemy popuścić wodze fantazji i eksperymentować z różnorodnymi smakami, ponieważ mięso ślimaków przechodzi aromatem składników. Czyli mamy tu pełną dowolność kompozycji smakowych.

Ślimaki świetnie nadają się nie tylko na drobne przekąski czy przystawki, ale także z powodzeniem mogą stanowić główny składnik dań obiadowych.

 

Dlaczego dbając o swoją wagę i sylwetkę, warto jeść ślimaki? Ponieważ spożycie 100 g ślimaka winniczka dostarczy nam dużej ilości wartościowego białka i niewiele, bo tylko około 90 kcal.

- Chude mięso ślimaków zawiera, co jest istotne dla osób dbających o wagę, sylwetkę, zdrowe odżywianie, sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Jeszcze jedna ważna rzecz – mięso ślimaka nie zawiera zanieczyszczeń – mówi Damian Gajewski, prezes firmy Polish Snail Holding, lider w dostarczaniu gotowych do spożycia dań z mięsa ślimaka w puszkach.

Poza tym w mięsie tych mięczaków znajduje się mała ilość tłuszczów, a zdecydowana większość z nich jest nienasycona. Potrawy ze ślimaków mogą również uzupełnić naszą dietę w tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu sole mineralne jak wapń, miedź, magnez, potas i selen.

100 gramów mięsa zawiera 25 g białka, a przy tym tylko 2 g tłuszczy, 5 g węglowodanów i tylko 50 mg cholesterolu. Bardzo wysoka jest zawartość sodu – 990 mg, fosforu – 180 mg i magnezu – 35 mg. Żelazo występuje w ilości 8 mg, a bardzo istotny w procesach enzymatycznych cynk około 2 mg. Wartość energetyczna to około 80 kcal na 100g produktu.

Dla porównania w wołowinie jest 18,7 g białka, 66 mg cholesterolu i aż 17,1 g tłuszczu.
Nie jest też prawdą, że przygotowywanie dań ze ślimaków jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Nie musisz biegać po parku czy ogrodzie i szukać ślimaków. Nie trzeba ich zabijać, oczyszczać i przygotowywać do smażenia. Teraz można już kupić mięso tych zwierząt w puszkach, gotowe do smażenia czy pieczenia.