jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

„Qmam kasze” na koniec lata, czyli jak zatrzymać słońce na dłużej

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna składać się z 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie.

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna składać się z 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie. Ambasadorka kampanii „Lubię kaszę” – Maia Sobczak, autorka bloga „Qmam kasze”, poprzez swoje przepisy odkrywa, jaki potencjał drzemie w polskich odmianach kaszy oraz podpowiada, z czym ją łączyć, aby smacznie uczcić kończące się lato.

Qmam kasze - Maia SobczakSezon na kasze trwa przez cały rok, jednak o tej porze smakuje ona szczególnie dobrze. Maia Sobczak, znana z tworzenia nietuzinkowych kompozycji smakowych oraz łączenia świeżych warzyw i owoców z kremową jaglaną, lekką kukurydzianą, pożywnym pęczakiem czy gryczaną, zaspokaja apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Jeśli znudziły się nam standardowe kanapki serwowane na śniadanie, polecam przygotowanie bogatej w witaminy i składniki odżywcze kaszy jaglanej. Wpływa ona korzystnie na odporność, łagodzi stany zapalne oraz spowalnia procesy starzenia się. Najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana np. w soku jabłkowym i podana w towarzystwie gorącej gruszki i chrupiącego rabarbaru.

To doskonała propozycja, aby pozbyć się nudy na talerzu i podać najbliższym coś pysznego i zdrowego na początek dnia – zachęca Maia Sobczak, ambasadorka kampanii.

Kasza kukurydziana zawierająca luteinę, która neutralizuje wolne rodniki będące główną przyczyną pogarszania się wzroku, będzie doskonałą alternatywą drugiego śniadania, które można podać dziecku w domu lub spakować do plecaka.

Sezonowe owoce jak śliwki, borówki czy brzoskwinie podane na surowo, bądź ugotowane idealnie będą komponowały się z delikatną kaszą kukurydzianą. Po schłodzeniu możemy łatwo ją pokroić na kawałki, przełożyć do pojemnika i dać maluchowi jako pożywną przekąskę do szkoły. Tak podana kasza z pewnością zasmakuje nawet największym niejadkom – mówi blogerka.

Owsiana – najlepsze źródło rozpuszczalnego błonnika dającego uczucie sytości, może być podana zarówno na śniadanie, jak i kolację. Jako poranna owsianka doskonale będzie smakowała z letnimi owocami, jednak można ją również podać w formie smakowitego smoothie.

Zielone smoothie, które przygotowuję z gruszek w towarzystwie domowej mięty to jedna
z moich ulubionych propozycji. Jest lekkie, kremowe w smaku i zaspokaja apetyt na długo,
a dodatkowo z powodzeniem może zastąpić słodką przekąskę. Łatwo gasi pragnienie, a jednocześnie dostarczy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych
– dodaje Maia Sobczak.

Na zwiększenie odporności wpływa między innymi kasza jęczmienna, dzięki dużej ilości cynku i β-glukanów. Pęczak – stanowiący jej odmianę - może być bazą do przygotowania zdrowego i smakowitego obiadu.

Dla tych, którzy dbają o linię lub po prostu zdrowo się odżywiają, polecam sałatkę na bazie jęczmiennej z arbuzem, brzoskwinią, obficie posypaną natką pietruszki bogatą w wit. C. Idealnie odżywi i orzeźwi organizm, a także korzystnie wpłynie na poprawę metabolizmu – zachęca blogerka.