jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kuchenny przybornik na jesień

Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań.

Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca produkty, które wzbogacą ich smak i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni. Oto co powinno się znaleźć w kuchennym przyborniku podczas nadchodzących tygodni:

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Doskonała grzybowa? Aromatyczna, głęboka w smaku, koniecznie z borowikami. Taki smak pomoże nam osiągnąć Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.

Grzybowa potrawka

Grzybowa potrawka - Knorr

Składniki:

  • prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
  • podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
  • rydze umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
  • kurki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 opak.
  • szalotka pokrojona w kostkę – 200 g
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • śmietana 30 % - 500 ml
  • świeży rozmaryn - 1 szt.
  • świeży tymianek - 1 szt.
  • świeża szałwia - 30 g
  • oliwa z oliwek - 50 ml
  • czarny pieprz - 5 g
  • mąka pszenna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche.
  2. Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj ok. 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr, co podkreśli grzybowy smak i aromat zupy.
  3. Grzyby gotuj jeszcze razem ok. 3 minut.
 

Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Stanowi idealny dodatek do przygotowywanych jesienią dań pieczonych i smażonych. Cechuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą. Wystarczy połączyć ją z ciepłą wodą i całość doprowadzić do wrzenia, by stworzyć gęsty, gładki, doskonale smakujący sos. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy eksperymentować, możemy Esencję połączyć z sokami lub tłuszczem z mięsa, a na koniec dodać do sosu ulubione dodatki. Dzięki temu dodatkowo podbijemy jego smak.

Steki z karkówki z leśnymi grzybami

Steki z karkówki z leśnymi grzybami - Knorr

Składniki:

  • karkówka - 600 g
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) - 8 szt.
  • rozmaryn świeży gałązka - 1 szt.
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.
  2. Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w temp. 180 °C.
  3. Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn oraz esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony – sos gotuj 2-3 minuty. Dodaj świeży rozmaryn. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą.
 

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Tajemnica pysznego kurczaka tkwi w jego odpowiednim doprawieniu. Pomoże w tym Przyprawa do złotego kurczaka Knorr o nowej udoskonalonej recepturze. Zawiera zioła i przyprawy, dzięki którym soczyste piersi z kurczaka, chrupiące skrzydełka czy przypieczone udka nabiorą wyjątkowego smaku i wspaniałego aromatu. Bez glutaminianu sodu, barwników czy innych ulepszaczy.

Pieczony kurczak z warzywami

Pieczony kurczak z warzywami - Knorr

Składniki:

  • kurczak cały - 1700 g
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opak.
  • masło - 100 g
  • szalotki - 6 szt.
  • cukinia żółta i zielona - 2 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 500 g
  • cytryna – 2,5 szt.
  • goździki - 6 szt.
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Cytryny sparz wrząca wodą, dokładnie umyj, z jednej otrzyj skórkę.
  • Pokrój cukinię w kostkę, obraną z łupin szalotkę i pomidorki przekrój na pół.
  • Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr, by danie było doskonale doprawione. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.
  • Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą - sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
  • W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn, na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200oC. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.
 

Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr

Wyjątkowy, lekko orzechowy smak i doskonały aromat – to znak rozpoznawczy kurek. W taki sposób naszą ulubioną zupę wzbogaci Kremowa zupa z kurek Knorr. Dodatek szczypiorku nada jej wyrazisty akcent. Zupa z kurek będzie smakować najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Pyszna, aromatyczna, wspaniale rozgrzewająca w chłodne jesienne dni!

Zupa z kurek

Zupa z kurek - Knorr

Składniki:

  • Kremowa zupa z kurek Knorr - 1 opak.
  • kurki świeże lub mrożone - 50 dag
  • kiełbasa - 20 dag
  • Bulion drobiowy - 2 szt.
  • woda - 2 l
  • cebula - 10 dag
  • makaron, np. muszelki - 100 g
  • śmietana – 0,5 szklanki
  • jajka przepiórcze ugotowane na twardo - 4 szt.
  • natka pietruszki (posiekana)
  • pieprz - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionów.
  2. Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój, jeśli są duże. Gdy używasz kurek mrożonych, rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki.
  3. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. Makaron ugotuj w wywarze i dodaj grzyby, kiełbasę i śmietanę.
  5. Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu – będzie niezwykle aromatyczna. Dodaj do garnka, gotuj 10 minut i dopraw do smaku. Zupę podawaj z jajkami przepiórczymi.
 

Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr

Jesienne gulasze niezastąpione podczas jesiennej słoty. Doskonale rozgrzewają i zaspokajają apetyty po powrocie ze szkoły i pracy. Jednocześnie, jako danie jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu. Aby cechowały się głębią smaku, warto sięgnąć po Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr. Dzięki niemu, gulasze będą doskonale przyprawione, wyraziste w smaku.

Gulasz z dyni

Gulasz z dyni - Knorr

Składniki:

  • mała dynia - 1 szt.
  • Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz - 1 opak.
  • cebula - 1 szt.
  • kwaśna śmietana 18% lub gęsty jogurt typu greckiego - 100 ml
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dynię ze skóry. Usuń pestki I pokrój miąższ dyni w kostkę ok. 2 cm. Drobno pokrój cebulę. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu, gdy będzie zmieniać kolor.
  2. Dodaj dynię i smaż dalej, mieszając przez 5 minut. Dodaj 400 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne, dzięki czemu danie nabierze głębokiego smaku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj gulasz przez 10-15 minut do momentu, gdy dynia będzie miękka
  3. Podawaj gulasz dyniowy ze śmietaną i posiekaną świeżą pietruszką.