jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - luty 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - luty 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- luty 2017

 

PKN-ISO/TS 26844:2017-02 - wersja polska

Data publikacji: 08-02-2017

Mleko i przetowy mleczne -- Oznaczanie pozostałości substancji przeciwdrobnoustrojowych -- Test dyfuzyjno-probówkowy

Zakres

W niniejszej Specyfikacji Technicznej (Metoda Zweryfikowana) określono mikrobiologiczny test hamowania wzrostu szczepu testowego do wykrywania szerokiego pasma substancji przeciwdrobnoustrojowych w mleku i przetworach mlecznych.
Metoda ma zastosowanie dla mleka surowego, mleka po obróbce termicznej oraz odtworzonego mleka w proszku.


PN-EN 14176:2017-02 - wersja angielska

Data publikacji: 13-02-2017

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie kwasu domoikowego w surowych owocach morza, surowych rybach płetwowych i ugotowanych omułkach jadalnych metodą RP-HPLC z użyciem detekcji UV

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono metody oznaczania ilościowego kwasu domoikowego w surowych małżach mięczakach i rybach płetwowych jak również w ugotowanych omułkach jadalnych. Granica wykrywalności wynosi około 10 ng/ml do 80 ng/ml (0,05 mg/kg do 0,4 mg/kg), w zależności od czułości detektora UV. Metoda A do oznaczania DA została zwalidowana w różnych surowych matrycach takich jak omułki jadalne, małże, przegrzebki i anszua, wzbogacone i/lub naturalnie zanieczyszczone na poziomie od 2,7 mg/kg do 85,1 mg/kg. Metoda B została zwalidowana do oznaczania DA na poziomie od 5 mg/kg do 12,9 mg/kg w ugotowanych niebieskich omułkach jadalnych. Dalsze inforrmacje dotyczące danych z walidacji, patrz Rozdział 8 i Załącznik A.

Doświadczenie laboratoryjne pokazało, że niniejsza norma może być stosowana dla innych gatunków owoców morza, jednakże dotychczas nie uzupełniono badań walidacji zgodnie z ISO 5725.

PN-EN 14526:2017-02 - wersja angielska

Data publikacji: 24-02-2017

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie toksyn z grupy saksytoksyn w owocach morza -- Metoda HPLC z uzyskiwaniem pochodnej z nadtlenkiem lub nadjodanem przed rozdziałem na kolumnie

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę [1] do ilościowego oznaczania saksytoksyny (STX), dekarbamoylu saksytoksyny (dcSTX), neosaksytoksyny (NEO), dekarbamoylu neosaksytoksyny (dcNEO), gonyatoksyny 1 i 4 (GTX1,4; suma izomerów), gonyatoksyny 2 i 3 (GTX2,3; suma izomerów), gonyatoksyny 5 (GTX5 zwana także B1), gonyatoksyny 6 (GTX6 zwana także B2), dekarbamoylo gonyautoksyny 2 i 3 (dcGTX2,3; suma izomerów), N-sulfokarbamoylo-gonyautoksyny 1 i 2 (C1,2; suma izomerów) i (w zależności od dostępności certyfikowanych materiałów odniesienia (CRMs)) N-sulfokarbamoylo-gonyautoksyna 3 and 4 (C3,4; suma izomerów) w (surowych) omułkach jadalnych, ostrygach, przegrzebkach i małżach. Doświadczenie laboratoryjne pokazało, że ma ona także zastosowanie dla innych owoców morza [2], [3] i ugotowanych produktów z owoców morza. Opisaną metodę zwalidowano w badaniu międzylaboratoryjnym [4], [5] a także zweryfikowana w badaniu sprawności EURL którego celem było określenie całkowitej toksyczności próbek [6]. Toksyny które były niedostępne w pierwszym badaniu międzylaboratoryjnym [4], [5] jako dcGTX2,3 i dcNEO zostały zwalidowane w dwóch dodatkowych badaniach międzylaboratoryjnych [7], [8]. Najniższe poziomy walidacji [4], [5], [8], podano w µg toksyny (podstawowe wolne)/kg tkanki z owoców morza a także jako µmol/kg tkanki z owoców morza wyszczególniono w Tablicy 1. Ilościowego oznaczania GTX6 (B2), nie uwzględniono w pierwszym badaniu ale w kilku laboratoriach w kilku próbkach wykryto tę toksynę bezpośrednio po ekstrakcji fazy stałej z oczyszczaniem jonowymiennym (SPE-COOH) i przedstawiono stężenie jako ułamek masowy 30 µg/kg lub wyższe. Z tego powodu, prezentowana metoda ma zastosowanie bezpośrednio do oznaczania ilościowego GTX6 (B2), w zależności od dostępności standardowego materiału. Aktualnie możliwe jest oznaczanie GTX6 po hydrolizie frakcji 2 oczyszczania SPE-COOH, opisanej w 6.4 jako NEO. Pośrednio oszacowanie GTX6 zwalidowano w dwóch dodatkowych badaniach międzylaboratoryjnych [7], [8]. Oznaczanie ilościowe C3,4 włączono do pierwszego badania międzylaboratoryjnego. Prezentowana metoda ma zastosowanie do bezpośredniego oznaczania ilościowego C3,4, w zależności od dostępności standardowego materiału. Jeśli standardowy materiał jest niedostępny, to samo sprawozdanie z hydrolizy zastosowane dla GTX6 (6.4) może być zastosowane do frakcji 1 SPE-COOH, jeżeli C3,4 jest prezentowana do oznaczania tej toksyny patrz [10] jako GTX1,4.

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.