Chrzan jest symbolem siły fizycznej i witalności. Nie może zabraknąć go w święconce, jest także nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu.
Chrzan jest symbolem siły fizycznej i witalności. Nie może zabraknąć go w święconce, jest także nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu. Prezentujemy trzy przepisy na dania z chrzanem, sposób przygotowania wielkanocnego pasztetu wegetariańskiego oraz recepturę na mazurek, do upieczenia którego nie potrzeba mąki pszennej.
Wariacje na temat klasyków kuchni wielkanocnej
Ziemniaki z kabanosami i kremem chrzanowym; śledź z sosem chrzanowym, mięsne muffinki z ziemniaczano-chrzanowym kremem - to propozycje zwłaszcza dla miłośników charakterystycznego, ostrego smaku chrzanu. Pasztet słonecznikowy to z kolei alternatywa dla jego mięsnego „brata”. Natomiast przepis na mazurka wielkanocnego w wersji „fit” udowadnia, że nawet bez mąki pszennej można przygotować wypieki nawiązujące do tradycji
Do przygotowania wariacji na temat wielkanocnych potraw z chrzanem, świątecznego pasztetu i mazurka zapraszają laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Celem realizowanego od 2011 roku jest propagowanie wysokiej jakości artykułów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Certyfikat „Doceń polskie” nie jest nadawany automatycznie: zdobywają je wyłącznie produkty posiadające polski akcent, którym specjaliści z branży spożywczej przyznają wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Produkty polskich firm są oceniane podczas atestacji żywności, najbliższa z nich odbędzie się 26 kwietnia br. w Sosnowcu.
I. Śledź z rzodkiewką i porem
Przepisem dzieli się Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” Sp. z o.o. z Kielc, która oferuje konsumentom 4 produkty z godłem „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Laury programu promocyjnego zdobył m.in. Chrzan Luksusowy.
Składniki:
-
4 płaty śledzia solonego
-
sok z 1/2 cytryny
-
1 łyżeczka cukru trzcinowego
-
1 łyżka Majonezu Kieleckiego
-
5 łyżek jogurtu naturalnego
-
sól
-
1/2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego (nagrodzonego znakiem jakości „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
-
por (biała część)
-
1 jabłko
-
pęczek rzodkiewki
-
szczypiorek (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
-
Śledzie moczymy w wodzie, a następnie kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny, po czym odstawiamy na godzinę. Jogurt naturalny, Majonez Kielecki i Chrzan Luksusowy mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę także ścieramy na tarce, pora drobno kroimy (1/3 rzodkiewki i pora odkładamy do dekoracji), dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Tak przygotowane składniki łączymy z sosem i dodajemy śledzie. Przekładamy wszystko do naczynia, wierzch ozdabiamy rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.
II. Mięsne muffiny z kremem chrzanowym
Receptura zaczerpnięta ze zbiorów Ogródka Dziadunia. Firma z Wąsosza Dolnego regularnie bierze udział w atestacjach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie”. Certyfikaty jakości programu „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT zdobyło 7 propozycji tej firmy. Jedną z nich jest Papryka konserwowa.
Składniki (na 12 mięsnych muffin):
-
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego
-
1 średnia cebula
-
1 jajko
-
majeranek
-
szczypta ziół prowansalskich
-
czosnek granulowany
-
bułka tarta
-
sól, pieprz do smaku
-
Papryka konserwowa Ogródek Dziadunia, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, nagrodzona dwukrotnie
-
olej i bułka tarta do wysmarowania foremki
Ziemniaczany krem:
-
6 średnich ziemniaków
-
masło 82% (kawałek)
-
słodka śmietana
-
2 łyżeczki chrzanu tartego (może być więcej) Ogródek Dziadunia
-
kolorowy pieprz, sól
-
drobny szczypiorek
Sposób przygotowania:
-
Mięso (jeśli nie używamy gotowego) mielimy, a cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce umieszczamy mięso, jajko, paprykę, cebulę, a także przyprawy i bułkę tartą. Mieszamy dokładnie całość i formujemy 12 kul. Formę do muffinek smarujemy lekko olejem, następnie obsypujemy ją bułką tartą. Wkładamy kule do formy, ugniatamy i wyrównujemy.
-
Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (program góra/dół) na 30-40 minut.
-
Gdy muffiny się pieką obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną dodajemy do nich masło, śmietanę i chrzan, następnie mieszamy składniki i robimy z nich gładkie puree. Gotowy krem wykładamy na upieczone muffiny. Całość dekorujemy świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
III. Zapiekane ziemniaki z kabanosami i kremem chrzanowym
Propozycja firmy Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A. Asortyment producenta obejmuje 10 specjałów marki Maestro nagrodzonych znakiem „Doceń polskie” i tytułami TOP PRODUKT. Składnikiem zapiekanych ziemniaków są Kabanosy Pieczone Maestro Pepperoni tego producenta.
Składniki:
-
16 sztuk ziemniaków
-
175 g (1 paczka) Kabanosów Pieczonych Maestro Pepperoni - TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
-
200 g sera żółtego
-
1 cebula
-
1 łyżka majonezu
-
1 pęczek natki pietruszki
-
olej rzepakowy - do smaku
-
przyprawa do ziemniaków
-
gałka muszkatołowa
Krem chrzanowy:
-
400 g korzenia chrzanu
-
400 g gęstej, kwaśnej śmietany
-
6 jajek ugotowanych na twardo
-
4 łyżki majonezu
-
sok z 1 cytryny
-
sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Krem Chrzanowy:
-
Chrzan obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym (ewentualnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach). Następnie przekładamy 2/3 chrzanu na sitko wyłożone gazą i przelewamy 1 szklanką wrzątku, dobrze odsączamy. Mieszamy z resztą chrzanu i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki.
Zapiekane ziemniaki:
-
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach i studzimy. Z górnej części ścinamy skórę i wydrążamy miąższ. Do środka każdego wydrążonego ziemniaka dodajemy łyżeczkę kremu chrzanowego, po czym układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
-
Wydrążony wcześniej z ziemniaków miąższ drobno siekamy i przekładamy do miski. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Zarumienioną cebulę przekładamy do posiekanego miąższu z ziemniaków. Do miski dodajemy pokrojone drobno kabanosy, 3/4 startego sera oraz 1 łyżeczkę majonezu. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz gałką muszkatołową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ziemniaki, wierzch posypujemy resztą startego sera.
-
Całość wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 5-10 min (termoobieg + górna funkcja opiekania) aż ser się przyrumieni.
IV. „Zdrowy pasztet słonecznikowy z żurawiną”
Autorką przepisu jest Anna Archacka-Siermińska, szef kuchni specjalizująca się w dietetycznej kuchni wegetariańskiej, sushi master wyróżniona wieloma międzynarodowymi nagrodami
Pasztet - pieczony, pięknie pachnący, swojski - jednoznacznie kojarzy nam się z wyrobem mięsnym. Propozycja Anny Archackiej-Siermińskiej to jednak pasztet wegetariański, który w niczym nie ustępuje swojemu mięsnemu bratu. Jest wręcz zdrowszy od niego, bo mimo swojej sporej kaloryczności, ziarna słonecznika bogate są w witaminy i minerały.
W połączeniu ze Zdrowym Olejem Rzepakowym Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno Green Spoon (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, propozycja firmy Green Spoon Sp. z o.o.) z pewnością będzie wyróżniał się na świątecznym stole, a goście będą zachwyceni naturalnym smakiem i aromatem takiej kompozycji.
Składniki:
-
3 szklanki słonecznika łuskanego
-
1 szklanka kaszki kukurydzianej
-
5 średniej wielkości cebul
-
litr bulionu warzywnego
-
0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
-
1 szklanka żurawiny
-
sól, pieprz
-
Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon Tłoczony Tradycyjnie Na Zimno, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Sposób przygotowania:
-
Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Do pojemnika blendera (lub garnka) wlewamy bulion, dodajemy słonecznik i przysmażoną cebulę. Całość miksujemy na gładko (im gładsza będzie masa, tym lepiej - pasztet będzie miał aksamitną, delikatną strukturę).
-
Następnie do masy słonecznikowej dodajemy kaszkę kukurydzianą i skrobię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość dokładnie miksujemy i odstawiamy na 20 minut.
-
Blaszaną foremkę (najlepsza jest taka o wymiarach 31x13x8cm) smarujemy olejem i obsypujemy kaszką. Do odstanej masy wsypujemy żurawinę, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku przez 90 minut, w temperaturze 150 stopni Celsjusza, bez termoobiegu. Gotowy pasztet studzimy, tniemy na plastry o grubości ok. 1 cm.
-
Pasztet podajemy oprószony świeżo zmielonym pieprzem i skropiony Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno. Ciekawym dodatkiem będzie też konfitura żurawinowa.
V. Wielkanocny mazurek bez mąki pszennej
Przedstawiciele firmy Look Food Sp. z o.o. zachęcają do przygotowania świątecznego wypieku. Jednym z jego składników jest Ekologiczny błonnik gryczany nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” certyfikatem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Poza nim, uznanie jury z branży spożywczej zdobyły jeszcze 2 inne propozycje tego producenta.
Składniki:
-
0,5 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
-
0,5 szklanki mąki ryżowej Look Food
-
0,25 szklanki ksylitolu Look Food
-
150 g oleju kokosowego Look Food
-
2 łyżki Ekologicznego błonnika gryczanego Look Food, uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
-
jajko
Masa orzechowa:
-
250 mleka kokosowego
-
0,5 szklanki ksylitolu Look Food
-
1 szklanka masła orzechowego
-
szczypta soli himalajskiej Look Food
Sposób przygotowania:
-
Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
-
Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
-
Wystudzoną masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi dodatkami.