jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Słoik do pracy? Tak – wypełniony sałatkami!

Co na lunch? Zaczynające pysznić się na straganach warzywa aż się proszą, by po nie sięgnąć! Zamiast tradycyjnego obiadu lub drugiego śniadania do pracy możemy przygotować pyszne, obfite w witaminy i inne składniki mineralne, sałatki. A dodatkowo – niebanalne, bo spakowane do… słoika!  

Co na lunch? Zaczynające pysznić się na straganach warzywa aż się proszą, by po nie sięgnąć! Zamiast tradycyjnego obiadu lub drugiego śniadania do pracy możemy przygotować pyszne, obfite w witaminy i inne składniki mineralne, sałatki. A dodatkowo – niebanalne, bo spakowane do… słoika!

W obiadowej roli – sałatka z kurczakiem

Wstając rano, przeważnie nie mamy dużo czasu na przygotowanie posiłku do pracy. Rozwiązaniem może być szybka sałatka, która - dzięki dodatkowi mięsa - znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Kurczaka podsmażamy przez około 10 minut, a potem dodajemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę i ser. „Do przygotowanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka w słoiku do pracy

Sałatka w słoiku do pracy Knorr

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne Knorr
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  • 2 garście rukoli
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 6 łyżek fasoli czerwonej
  • papryka zielona
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. W ten sposób stworzysz aromatyczny dressing.
  2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
  3. Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
  4. Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem i gotowe!
 

Na drugie śniadanie – z „kanapkowymi składnikami”

Kolejna sałatka też będzie układana warstwami. Składniki te same, które położylibyśmy na kanapce – ale podane w formie słoikowej kompozycji stanowić będą pyszną odmianę. Do słoiczka wkładamy bowiem pokrojoną w cienkie paseczki szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory. Smaku nada sałatce starty ser oraz rukola z lubczykiem. „Szynkę możemy zastąpić wędzoną piersią kurczaka” – opowiada szef kuchni Knorr.

Sałatka z szynką i selerem

Sałatka z szynką i selerem Knorr

Składniki:

  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
  • rukola
  • 300 g szynki konserwowej
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • pęczek natki lubczyku
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.
  2. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
  3. Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.
 

Wykwintnie na lunch, czyli sałatka ze szparagami

Pomysł na szparagi? Doskonałe do sałatek, makaronów, pizzy, a nawet jajecznicy! Świetnie odnajdą się także w sałatkach. W połączeniu z rukolą i truskawkami stworzą wyjątkową kompozycję – idealną na lunch. Składniki miesza się z przygotowanym wcześniej dressingiem na bazie sosu sałatkowego Truskawka z chilli Naturalnie Smaczne Knorr. „Przełóżmy je do miski i posypmy uprażonymi kawałkami szynki oraz parmezanem. Z wierzchu polejmy kremem balsamicznym. Do sałatki można dodać prażone migdały” – radzi Piotr Murawski.

Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami

Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami Knorr

Składniki:

  • 200 g rukoli
  • pęczek białych szparagów
  • Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Naturalnie Smaczne Knorr
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g truskawek
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • 100 g sera parmezan
  • krem balsamiczny do podania

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.
  2. Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części. Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.
  3. Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 10 minut.
  4. Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a truskawki przetnij na pół.
  5. Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dressingiem na bazie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr, aby nadać kompozycji niezwykły smak. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki, następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.
 

Zawsze pod ręką – czyli na zielono sezonowo

Szpinak z boczkiem to wcale nie nowe połączenie, ale jak zwykle bardzo pyszne. Kompozycję z ich udziałem warto mieć pod ręką w pracy, kiedy przyjdzie nam ochota na małe, ale jednak treściwe co nieco. Boczek najpierw się piecze, a potem dodaje do sałatki. Do smaku najlepiej dodać truskawki, na które zbliża się właśnie sezon! „Jeśli lubimy sałatki w wersji pikantnej, możemy dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chili lub szczyptę pieprzu cayenne” – poleca szef kuchni Knorr. Całości dopełnią grzanki i orzeszki.

Sałatka szpinakowa z boczkiem

Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami Knorr

Składniki:

  • 100 g szpinaku świeżego
  • Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 6 świeżych truskawek
  • 30 g sera koziego
  • łyżka orzeszków piniowych 
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy Dijon 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Tak oto powstanie pyszny sos, który dokładnie połączy składniki.
  2. Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.
  3. Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
  4. Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.