jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Trybula, gorczyca i biały pieprz, czyli jak podkreślić smak wiosennych sałatek?

Znane od setek lat, odpowiadają w kuchni za wyjątkowy smak potraw, także sałatek. Zioła są bowiem składnikami dressingów, które decydują o charakterze warzywnych kompozycji. 

Znane od setek lat, odpowiadają w kuchni za wyjątkowy smak potraw, także sałatek. Zioła są bowiem składnikami dressingów, które decydują o charakterze warzywnych kompozycji.

Dzięki nim połączenie dobrze nam znanych warzyw czy owoców może stać się wykwintnym daniem. Oprócz dobrze z nami już zaprzyjaźnionych bazylii czy majeranku, odkryjmy tej wiosny kolejne aromatyczne zioła: trybulę, gorczycę, biały pieprz. Jednocześnie nie zapomnijmy o niezastąpionych oregano i tymianku.

Moc ziół w kuchni znana jest od wieków. Ich uprawa nie jest niczym trudnym - można samemu zadbać o ich wzrastanie w przydomowym ogródku. Należy je sadzić w grupach, tak aby mieć łatwy dostęp do roślin. Jeżeli dysponujemy tylko balkonem lub parapetem, nic straconego – zasadzimy je w doniczkach. Trzeba pamiętać, że w przydomowym, ziołowym ogródku rośliny silnie rosnące (mięta czy szałwia), które będą się rozrastać, nie powinny być posadzone obok ziół wolniej rosnących, takich jak bazylia czy rozmaryn. Zioła dzieli się na jednoroczne – takie jak bazylia, cząber, koper, trybula czy majeranek, i na wieloletnie – na przykład estragon, koper, lubczyk, rozmaryn czy szałwia. Jak wykorzystać zioła w kuchni? Uczyńmy je składnikiem, który nada smak i aromat wiosenno-letnim sałatkom!

Trybula

Znana była już w czasach antycznych, bardzo popularna stała się w średniowieczu. Jej liście w smaku przypominają nieco pietruszkę, ale są lekko słodkawe. Bywa często używana w kuchni francuskiej, angielskiej i holenderskiej, bo świetnie pasuje do zup, sałatek, ryb i sosów. Jest dodawana także do włoskiej salsy verde, czyli zielonego sosu przygotowanego z mieszanki ziół.

Ponadto trybula jest przyprawą, która doda smaku jajecznicy, pasuje do jajek faszerowanych czy omletów. Jajka w połączeniu z warzywami i trybulą dadzą natomiast gotowy przepis na pyszną sałatkę! Co więcej, w wyjątkowo wyrafinowanym wydaniu! Wystarczy połączyć te składniki z łososiem, użyć jajek przepiórczych, dodać pomidorki koktajlowe i sałatę lodową. „Zamiast łososia możemy użyć innej ryby lub mięsa, np. piersi z kurczaka” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Wiosenna sałatka z jajkiem

Wiosenna sałatka z jajkiem Knorr

Składniki:

  • 200 g świeżego łososia
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 jajek przepiórczych
  • ¼ sałaty lodowej
  • pół sałaty radicchio
  • kiełki słonecznika, garstka
  • 2 łyżki zrębek drewnianych do wędzenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.
  2. Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.
  3. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z oliwą i sokiem z limonki, aby nadać sałatce smak.
  4. Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem, podawaj z grzankami.
 

Gorczyca

Gorczyca pochodzi z rejonu Basenu Morza Śródziemnego. Do Polski dotarła w XVI wieku. W kuchni jest składnikiem musztard, podstawą marynat do mięs i szynek oraz składnikiem aromatycznych sosów.

Gorczyca w połączeniu m.in. z koperkiem, natką pietruszki i oliwą stworzyły pyszny Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Naturalnie Smaczne! Knorr. Doskonale podkreśli smak kompozycji z pieczonych buraków, rukoli i orzeszków pinii - oto pożywna sałatka na lunch! „Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokruszmy go i posypmy nim sałatkę” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków Knorr

Składniki:

  • 5 małych buraków
  • Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 3 garście rukoli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 10 listków świeżej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
  2. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
  3. Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr dla smaku i wymieszaj.
  4. Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.
 

Biały pieprz

Pieprz to jedna z najbardziej popularnych przypraw. W średniowieczu był bardzo cenny – stanowił walutę płatniczą, a za jego sprowadzenie oferowano duże ilości złota. Pamiętajmy jednak, że oprócz czarnego pieprzu, w kuchni mamy do dyspozycji też biały, czerwony i zielony.

Biały jest otrzymywany poprzez moczenie i następnie suszenie dojrzałych owoców pieprzu. Jest bardziej subtelny i delikatny w smaku, dlatego pasuje do lekkich sałatek. Biały pieprz będzie świetnym składnikiem sosu sałatkowego do kompozycji z cykorią, rzodkiewką, ogórkiem i mieszanką sałat:

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Wiosenna sałatka z rzodkiewką Knorr

Składniki:

  • cykoria
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 3 garście mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
  • pęczek rzodkiewki
  • pół świeżego ogórka
  • garść kiełków słonecznika
  • 6 jajek przepiórczych
  • pęczek szczypioru od dymki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos dla nadania niezwykłego smaku – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
  2. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
  3. Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
  4. Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
  5. Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.
 

Oregano i tymianek

Oregano było popularne już w starożytnej Grecji. Obecnie najczęściej jest wykorzystywane w kuchni włoskiej – jako przyprawa do pizzy, spaghetti czy lasagne. Często dodaje się je też do faszerowanych papryk i sałatek, bo świetnie współgra z wieloma warzywami.

Tymianek cechuje się gorzkawym smakiem i wyjątkowym zapachem. Pasuje do dań z drobiu i ryb. Tymianek dobrze komponuje się z czosnkiem, oregano, rozmarynem i cebulą, dlatego stanowi pyszne uzupełnienie również dań włoskich.

Oba zioła będą smacznym dodatkiem do sałatki w stylu śródziemnomorskim - z makaronem penne, południową kiełbasą chorizo i czarnymi oliwkami. „Smak sałatki można wzmocnić, dodając do niej posiekaną papryczkę chili” – opowiada szef kuchni Knorr:

Sałatka z makaronem penne i chorizo

Sałatka z makaronem penne i chorizo Knorr

Składniki:

  • awokado
  • 2 opakowania Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne! Knorr
  • 100 g makaronu penne
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 100 g suszonych pomidorów
  • czerwona cebula
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki kaparów
  • 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 g rukoli

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj wcześniej według wskazówek na opakowaniu i wystudź. Chorizo pokrój w półplastry, wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika tak, aby kiełbaski zrobiły się chrupkie i wytopiły nadmiar tłuszczu.
  2. Oliwki czarne i zielone przekrój na pół, posiekaj kapary, pomidory suszone pokrój w paseczki, świeże pomidory przekrój na pół, awokado obierz i pokrój w 1 cm grubości kostkę, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplastry, orzeszki pinii upraż na złoty kolor na patelni.
  3. W misce pomieszaj musztardę, ocet jabłkowy, olej z pomidorów suszonych oraz sos sałatkowy Knorr, dla wyjątkowego smaku.
  4. W powstałym sosie umieść ugotowany makaron, kiełbasę oliwki, awokado, kapary, rukolę, orzeszki pinii, pomidory świeże i suszone. Dodaj tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniej miski.

Smacznego!