24-05-2017, 00:00
Sri Lanka jest czwartym największym producentem herbaty na świecie i największym eksporterem herbaty. Oprócz urokliwych plantacji, kraj ten charakteryzują: pyszne jedzenie, zapierające dech w piersiach widoki oraz egzotyczne zwierzęta - a to wszystko na stosunkowo niewielkiej wyspie. Eksperci Ahmad Tea London opowiadają o szczegółach uprawy herbaty w tym rejonie.
Sri Lanka to państwo leżące na południowych krańcach Indii, które ponad 188 000 ha ziemi przeznacza na uprawę herbaty. Obszar ten generuje 19% światowego eksportu, czyli wytwarza około 298 000 ton herbaty rocznie. Produkowana tam odmiana nazywana jest cejlońską od dawnej nazwy tegoż państwa, a także od nazwy wyspy, na której leży Sri Lanka.
Herbata na Cejlonie uprawiana jest na plantacjach podzielonych na trzy kategorie, w zależności od wysokości, na której rosną krzewy. Każda wysokość determinuje niepowtarzalny charakter upraw, dzięki czemu Ahmad Tea ma w swojej ofercie szeroką gamę mieszanek o różnych kolorach i smakach.
Herbata na Sri Lance może być zbierana przez cały rok. Wyspa przedzielona jest bowiem masywem górskim, który sprawia, że gdy w jednym rejonie kończy się sezon, w drugim się zaczyna. Na jego szczycie leży miasto Nuwara Eliya, gdzie uprawia się najwyższej jakości herbatę. Na wschodzie państwa znajdziemy zaś obszar zwany Uva, a na zachodzie – Dimbala, czyli dwa inne tereny słynące z wysokiej jakości herbaty. Na południu kraju uprawia się z kolei mocniejsze i gęstsze odmiany, szczególnie cenione za czyste, czarne liście.
Herbaty cejlońskie nadają mieszankom Ahmad Tea London mocnego i orzeźwiającego charakteru.
Podobne artykuły
Komentarze