jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jakie odmiany herbaty uprawia się na Sri Lance?

Sri Lanka jest czwartym największym producentem herbaty na świecie i największym eksporterem herbaty. Oprócz urokliwych plantacji, kraj ten charakteryzują: pyszne jedzenie, zapierające dech w piersiach widoki oraz egzotyczne zwierzęta - a to wszystko na stosunkowo niewielkiej wyspie. 

Sri Lanka jest czwartym największym producentem herbaty na świecie i największym eksporterem herbaty. Oprócz urokliwych plantacji, kraj ten charakteryzują: pyszne jedzenie, zapierające dech w piersiach widoki oraz egzotyczne zwierzęta - a to wszystko na stosunkowo niewielkiej wyspie. Eksperci Ahmad Tea London opowiadają o szczegółach uprawy herbaty w tym rejonie.

Jakie odmiany herbaty uprawia się na Sri Lance?Sri Lanka to państwo leżące na południowych krańcach Indii, które ponad 188 000 ha ziemi przeznacza na uprawę herbaty. Obszar ten generuje 19% światowego eksportu, czyli wytwarza około 298 000 ton herbaty rocznie. Produkowana tam odmiana nazywana jest cejlońską od dawnej nazwy tegoż państwa, a także od nazwy wyspy, na której leży Sri Lanka.

Herbata na Cejlonie uprawiana jest na plantacjach podzielonych na trzy kategorie, w zależności od wysokości, na której rosną krzewy. Każda wysokość determinuje  niepowtarzalny charakter upraw, dzięki czemu Ahmad Tea ma w swojej ofercie szeroką gamę mieszanek o różnych kolorach i smakach.

Herbata na Sri Lance może być zbierana przez cały rok. Wyspa przedzielona jest bowiem masywem górskim, który sprawia, że gdy w jednym rejonie kończy się sezon, w drugim się zaczyna. Na jego szczycie leży miasto Nuwara Eliya, gdzie uprawia się najwyższej jakości herbatę. Na wschodzie państwa znajdziemy zaś obszar zwany Uva, a na zachodzie – Dimbala, czyli dwa inne tereny słynące z wysokiej jakości herbaty. Na południu kraju uprawia się z kolei mocniejsze i gęstsze odmiany, szczególnie cenione za czyste, czarne liście.

Herbaty cejlońskie nadają mieszankom Ahmad Tea London mocnego i orzeźwiającego charakteru.