30-08-2017, 00:00
Konkurs kulinarny „Gęsina nie tylko na świętego Marcina” odbywał się w weekend 18-19 sierpnia w hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach. Jego organizatorem był szef kuchni Wiesław Bober. W trakcie wydarzenia profesjonalistów z całej Polski oceniali najlepsi szefowie kuchni w kraju. Kucharze mieli za zadanie przygotować potrawy z dowolnej części gęsiny. Jednym ze sponsorów konkursu była FrieslandCampina z marką Debic.
Ideą konkursu jest promocja zalet i wartości odżywczych gęsiny, która różni się od innych gatunków mięsa. Charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną i ilością składników mineralnych. W dzisiejszej Polsce nie jest ona jednak tak popularna jak kurczak czy indyk – poprzez konkurs chciano przywrócić jej choćby część dawnej świetności. Większość gęsiny produkowanej w naszym kraju jest eksportowana - jesteśmy jednym z głównych producentów tego gatunku mięsa w Europie. Dlatego też wydarzenie "Gęsina nie tylko na świętego Marcina" ma szczególną rolę edukacyjną.
W konkursie brało udział 12 zespołów, stworzonych z kucharzy z całej Polski, sponsorzy mogli natomiast zaprezentować na stoiskach swoją ofertę produktową. Jednym z nich był Debic, z szerokim asortymentem profesjonalnych, a przy tym naturalnych rozwiązań nabiałowych, który pokazał wszystkie dostępne w naszym kraju produkty. Drugiego dnia reprezentantki tej marki przygotowały dla gości lody w oparciu o bazę Debic Parfait w przeróżnych smakach: wiśni z imbirem, kawy, Oreo, Baileys, kokosa, truskawki z rozmarynem czy mango.
Podczas festiwalu nasze stoisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Odwiedziło nas wiele osób, dopytując o sposób przygotowania lodów. Oprócz prezentacji produktów i możliwości ich spróbowania ufundowaliśmy też nagrody rzeczowe dla uczestników za zajęcie miejsc I - III, jak również nagrody dla pozostałych uczestników oraz jury. Wydarzenie to ogromny sukces. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że mogliśmy wspierać kucharzy w tym dniu i nagrodzić tych najlepszych – mówi Katarzyna Krasowska, Przedstawicielka Handlowa w Debic.
W trakcie uroczystej gali zespół Debic odebrał wyróżnienie za wsparcie konkursu.
Konkurs wspiera Krajowa Rada Drobiarstwa, ponieważ jego celem jest uświadomienie klientów o walorach szlachetnego mięsa z gęsi, także w sezonie letnim. Dodatkowo festiwal promuje kucharzy, pokazuje ich umiejętności i wysoką wiedzę zawodową.
Podobne artykuły
Komentarze