Jesień rządzi się swoimi prawami – przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa. Przepisy na zupy z różnych zakątków świata poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Jesień rządzi się swoimi prawami – przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa. Przepisy na zupy z różnych zakątków świata poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Kiedy skończyły Ci się pomysły na ich przygotowanie, a Twoi domownicy są znudzeni jadłospisem składającym się wyłącznie z rosołu i pomidorowej, czas sięgnąć po kulinarne inspiracje! W tym celu warto… udać się do różnych zakątków świata. Nowe smaki, a także niezapomniane doznania gwarantowane!
Buon appetito, czyli smaki Italii
Jedną z propozycji jest typowo włoska zupa minestrone. Swoją popularność zawdzięcza nie-zwykłemu aromatowi, który pochodzi z połączenia warzyw takich jak: papryka, cukinia, cebu-la i kapusta. Przepis ten bazuje na sezonowości, dlatego wybierajmy świeże produkty. Sposób podawania zupy jest dowolny – świetnie sprawdzi się z ryżem, makaronem czy kaszą. Skład zupy różni się w zależności od regionu Włoch, jednak jedno jest wspólne – ma być zdrowo i kolorowo. Kolejnym przysmakiem jest ribollita – toskańska zupa fasolowa. Najlepiej smakuje następnego dnia, stąd w tłumaczeniu oznacza tyle co „robiona na nowo”. Zupa ta jest bardzo gęsta, jej główne składniki to fasola i czarna kapusta – w Polsce zastąpiona przez jej biały odpowiednik. Podawana w towarzystwie chleba lub ziemniaków stanowi bardzo sycący posiłek.
Zupa minestrone z kapustą
Składniki:
-
kapusta włoska – 0,5 sztuki
-
pomidory z puszki - 1 opakowanie
-
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
-
cebula - 2 sztuki
-
woda – 1,5 litra
-
ząbki czosnku - 2 sztuki
-
cukinia - 1 sztuka
-
papryka czerwona - 1 sztuka
-
papryka żółta - 1 sztuka
-
bazylia – 0,5 pęczka
-
oliwa z oliwek - 100 mililitrów
-
starty parmezan - 80 gramów
-
oregano - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
-
W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
-
Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.
-
Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, które podkreślą smak gotowego dania i oregano.
-
Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.
-
Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.
Toskańska zupa fasolowa
Składniki:
-
pomidory z puszki - 800 gramów
-
fasola borlotti z puszki - 400 gramów
-
szpinak - 200 gramów
-
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 szklanki
-
cebula - 4 sztuki
-
łodyga selera - 2 sztuki
-
główka kapusty włoskiej – 0,5 sztuki
-
ząbki czosnku - 2 sztuki
-
woda - 2 litry
-
kromki ciabatty - 6 sztuk
-
tymianek
-
oliwa
Sposób przygotowania:
-
Szpinak, cebulę i czosnek oraz selera pokrój.
-
Kapustę włoską poszatkuj.
-
Rozgrzej oliwę w rondlu. Następnie włóż cebulę, czosnek i szpinak.
-
Podsmażaj, dopóki cebula nie zmięknie. Dodaj seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę, tymianek, bulion Knorr i wodę.
-
Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj fasolę i gotuj jeszcze 20 minut.
-
W międzyczasie zrób grzanki z ciabatty. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.
Kolorowo i egzotycznie, czyli kulinarne inspiracje z Maroko
Marokańska zupa krem z marchewki stanowi bardzo ciekawą propozycję na jesienny obiad. W jej skład wchodzi marchew, ziemniaki oraz czerwona cebula. Bardzo ważne jest jej odpo-wiednie przyprawienie, gdyż to ma duży wpływ na końcowy efekt smakowy. W tym celu warto sięgnąć po kumin, cynamon i słodką paprykę. W efekcie otrzymujemy łagodny krem, ale przełamany różnymi smakami. „Jeśli lubimy bardziej wyrazistą kuchnię, dodajmy do zupy posiekaną papryczkę chili lub szczyptę pieprzu cayenne”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Mu-rawski. Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.
Marokańska zupa krem z marchewki
Składniki:
-
marchew - 8 sztuk
-
ziemniaki - 2 sztuki
-
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
-
Rama Classic - 1 łyżka
-
cebula czerwona - 1 sztuka
-
czosnek posiekany, ząbek - 2 sztuki
-
kumin - 1 łyżeczka
-
cynamon - 1 łyżeczka
-
słodka papryka - 1 łyżeczka
-
imbir - 1 łyżeczka
-
śmietana 18% - 250 mililitrów
-
świeża kolendra - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
-
Marchew, ziemniaki oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na Ramie. Dodaj posiekany czosnek.
-
Do garnka wsyp wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem z warzywami.
-
Przygotuj bulion - wlej 1 l wody i zagotuj, następnie dodaj kostki rosołowe. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem.
-
Gotową zupę udekoruj łyżką śmietany na wierzchu i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pita.
Orientalne smaki Azji, czyli zupa tajska
Z pewnością należy do jednej z bardziej wyrazistych zup. Zachwyca nie tylko smakiem, lecz także kolorami. Charakteru doda połączenie imbiru, grzybów shitake i papryczki chili. Całość zostaje złagodzona przez mleko kokosowe. Jej smak dodatkowo wzbogacają wykorzystane w recepturze owoce morza. Do tego typu zupy wykorzystać możemy jednak także rybę, np. łososia. Połączenie wszystkich tych składników daje naprawdę wyszukany smak. Z takim daniem jesienne przygnębienie nie ma szans!
Tajska zupa z owocami morza
Składniki:
-
biała ryba - 100 gramów
-
Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
-
łosoś świeży - 100 gramów
-
krewetki - 12 sztuk
-
grzyby shitake - 100 gramów
-
mleko kokosowe - 200 mililitrów
-
świeży imbir (starty) - 1 łyżeczka
-
sos sojowy do smaku
-
papryczka chilli (posiekana) – 0,5 sztuki
-
czosnek posiekany, ząbek - 3 sztuki
-
sok z 1 limonki
-
świeża kolendra (pokrojona drobno) - 1 pęczek
-
cukier brązowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.
-
Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.
-
Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
-
Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.
Zainspirujmy się powyższymi przepisami i przenieśmy się na chwilę w inne zakątki świata. Połączenie nowych smaków i składników pobudzi nasze kubki smakowe i z pewnością roz-grzeje nas podczas nadchodzącej jesieni. Smacznego!