Artykuł Dodaj artykuł

Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb gryczany

Wypieki i potrawy z mąką gryczaną zyskują coraz większą popularność. Dzięki niepowtarzalnemu aromatowi są chętnie wykorzystywane przez miłośników urozmaiconej kuchni, a dzięki właściwościom mąki gryczanej często sięgają po nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania.

Wypieki i potrawy z mąką gryczaną zyskują coraz większą popularność. Dzięki niepowtarzalnemu aromatowi są chętnie wykorzystywane przez miłośników urozmaiconej kuchni, a dzięki właściwościom mąki gryczanej często sięgają po nie osoby na diecie bezglutenowej oraz fani zdrowego odżywiania. Poniżej przepis na bezglutenowy chleb gryczany, który przygotowuje się w bardzo prosty sposób i w dość krótkim czasie.

Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb gryczanySkładniki:

  • 250 g Mąki Teff 3 PAULY
  • 125 g mąki gryczanej
  • 125 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 15 g masła
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży
  • 450 ml letniej wody

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie.
  2. Dodać wszystkie inne składniki i zmiksować na gładką i jednolitą masę.
  3. Umieścić ciasto w formie i odstawić na ok. 1 godzinę.
  4. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 ° C  przez około 40 minut
  5. Po wypieku natychmiast wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

Podobne artykuły