jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Bądź kulinarnie mocny – przygotuj kanapki z super dodatkami

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami – przetworami z sezonowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin.

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami – przetworami z sezonowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię, wykorzystać zasoby swojej spiżarni i przygotować pomysłowe kanapki o zaskakującym smaku, dzięki odpowiedniej kompozycji prostych składników, ziół i przypraw – przekonują edukatorzy Banków Żywności w projekcie „Kulinarnie Mocni”.

Dodaj szczyptę wyobraźni

Ogórki kwaszone, papryka w occie, a może marynowane pomidory? Sezonowe pyszności ze słoika są doskonałym dodatkiem dla popularnych kanapek z wędliną i żółtym serem. Nie tylko pysznie smakują, ale stanowią także źródło cennych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomysłów na to, jak odmienić kanapkowy świat jest całe mnóstwo. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego co akurat mamy w spiżarni. Przeszukaj więc swoją piwniczkę, wyjmij przetwory domowej roboty, poeksperymentuj ze smakami, dopraw aromatycznymi przyprawami i przełam kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.

Wykwintne kanapki

Wykwintne kanapki

Składniki

  • 1 puszka pasztetu
  • 1 duża bagietka
  • 2 łyżki masła
  • 100g dyni w occie
  • 100g pikantnych ogórków
  • 100g marynowanych grzybów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka estragonu np. marki Kamis
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej np. marki Kamis

Sposób przygotowania

Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem, opiecz w piekarniku lub zrumień na patelni. Pikle pokrój w drobną kostkę, dodaj miód, musztardę francuską, estragon i wymieszaj. Przygotowane grzanki posmaruj pasztetem, na każdą ułóż pikle.

 

Konfitura z dyni

Konfitura z dyni

Składniki

  • 1kg oczyszczonej dyni
  • 200ml wody
  • 300g cukru
  • 3 duże pomarańcze
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru np. marki Kamis
  • 1 łyżeczka cynamonu np. marki Kamis

Sposób przygotowania

Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, cząstki pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć je, odstaw do wystudzenia do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.