13-10-2017, 00:00
Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami – przetworami z sezonowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię, wykorzystać zasoby swojej spiżarni i przygotować pomysłowe kanapki o zaskakującym smaku, dzięki odpowiedniej kompozycji prostych składników, ziół i przypraw – przekonują edukatorzy Banków Żywności w projekcie „Kulinarnie Mocni”.
Dodaj szczyptę wyobraźni
Ogórki kwaszone, papryka w occie, a może marynowane pomidory? Sezonowe pyszności ze słoika są doskonałym dodatkiem dla popularnych kanapek z wędliną i żółtym serem. Nie tylko pysznie smakują, ale stanowią także źródło cennych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomysłów na to, jak odmienić kanapkowy świat jest całe mnóstwo. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego co akurat mamy w spiżarni. Przeszukaj więc swoją piwniczkę, wyjmij przetwory domowej roboty, poeksperymentuj ze smakami, dopraw aromatycznymi przyprawami i przełam kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.
Wykwintne kanapki
Składniki
Sposób przygotowania
Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem, opiecz w piekarniku lub zrumień na patelni. Pikle pokrój w drobną kostkę, dodaj miód, musztardę francuską, estragon i wymieszaj. Przygotowane grzanki posmaruj pasztetem, na każdą ułóż pikle.
Konfitura z dyni
Składniki
Sposób przygotowania
Pokrojoną w kostkę dynię podlej wodą i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj cukier, cząstki pomarańczy, imbir oraz cynamon. Gotuj wszystko do momentu, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć je, odstaw do wystudzenia do góry dnem i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Dobra rada: Podczas gotowania dyni sprawdzaj jej gęstość, wykładając łyżeczkę konfitury na talerz. Dynia w konfiturze powinna być szklista i miękka, ale nie może się rozpadać. Jej konsystencja jest wtedy idealna.
Podobne artykuły
Komentarze