jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

KTO WYMYŚLIŁ PALUSZKI Z SEZAMEM?

Słone, słodkie, z makiem czy sezamem, grube jolki, z solą morską lub miodem, nowoczesne BIO oraz Bez-E, dla dzieci i dorosłych, w domu, pracy i podróży – paluszki towarzyszą nam od lat i są jedną z najzdrowszych dostępnych na rynku przegryzek.

Słone, słodkie, z makiem czy sezamem, grube jolki, z solą morską lub miodem, nowoczesne BIO oraz Bez-E, dla dzieci i dorosłych, w domu, pracy i podróży – paluszki towarzyszą nam od lat i są jedną z najzdrowszych dostępnych na rynku przegryzek. Dzisiaj na rynku jest kilkadziesiąt smaków, ale na początku lat 90. na rynku były tylko słone paluszki. A kto i kiedy wymyślił paluszki z sezamem?

Skąd sezam w paluszkach?

KTO WYMYŚLIŁ PALUSZKI Z SEZAMEM?Musimy cofnąć się w czasie, do lat 90., kiedy na półkach nie było tylu produktów co teraz, a polski biznes dopiero raczkował. Leszek Stelmach w 1990 roku założył firmę Manless i zaczął produkować paluszki. Wtedy wszyscy znali tylko te z solą, ale chciano w końcu czegoś innego, nowego, smaku, którego jeszcze nie było. Leszek Stelmach postanowił dodać zamiast soli sezam. Po spróbowaniu, okazało się to strzałem w 10! Nowym smakiem zachwycił się każdy. Tak powstały pierwsze paluszki z sezamem. Zaraz potem zaczęto regularną produkcję.

Sezamie, otwórz się

- Paluszki okazały się hitem. Pamiętam czasy, jak ludzie przyjeżdżali pod fabrykę ciężarówkami i kupowali paluszki z sezamem w ogromnych ilościach, często trzeba było na nie czekać tydzień w kolejce! Wtedy nikt na rynku ich nie miał, a teraz wydaje się, że to oczywisty smak. Do dzisiaj pozostały moimi ulubionymi, a przez lata były naszym znakiem rozpoznawczym. Później przyszedł czas na inne smaki, choćby kokosowe. Dziś produkujemy kilkadziesiąt rodzajów paluszków – mówi Leszek Stelmach, prezes firmy Stema Polska.

Przyjęcie sezamkowe

Paluszki z sezamem są świetne na przyjęcia dla dzieci, imprezy ze znajomymi, wieczory filmowe czy inne okazje, gdzie potrzebujemy smacznych przekąsek. Zawsze można je podać same lub z dipami (czosnkowy, pomidorowy) lub słodkimi sosami. Paluchy zastąpią z powodzeniem włoskie grissini. Zawiń je w szynkę parmeńską lub dodaj do sałatki. Są smaczną i zdrową przekąską dla osób w każdym wieku.