jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Sernik z pieczonej dyni i śliwek z migdałami

Sernik z pieczonej dyni i śliwek z migdałami to świetna propozycja na deser pomagający zwalczyć jesienną chandrę. 

Sernik z pieczonej dyni i śliwek z migdałami to świetna propozycja na deser pomagający zwalczyć jesienną chandrę. 

Sernik z pieczonej dyni i śliwek z migdałami

Składniki (na foremkę o średnicy ok. 28 cm):

  • 1 kg sera białego (gotowy z wiaderka lub zmielony 3 razy)
  • 500 g dyni hokkaido
  • 500 g śliwek
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 100 g migdałów mielonych BackMit
  • 130 g ciastek czekoladowych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  2 łyżki cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do ozdoby: figi, bezy.

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy do foremki żaroodpornej.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C, pieczemy dynię i śliwki z termoobiegiem przez ok. 20 minut.
  4. Ciastka rozdrabniamy w mikserze lub przełożone do woreczka rozgniatamy wałkiem do ciasta.
  5. Masło roztapiamy i studzimy.
  6. Przesypujemy do miski ciastka, migdały mielone, masło i 2 jajka. Całość mieszamy, wykładamy, jako spód do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy.
  7. Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy 2 jajka, 200 ml śmietany i miksujemy. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, cynamon, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ciemny spód, tworząc drugą warstwę.
  8. 350 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z 2 jajkami, 200 ml śmietany. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ser z dynią, tworząc trzecią warstwę.
  9. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w uchylonym lekko piekarniku, najlepiej przez noc.
  10. 150 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wylewamy polewę na sernik. Odstawiamy do stwardnienia.

Smacznego!