jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań

Smakowita konfitura z dyni, wyśmienite gruszki w syropie, śliwki w aromatycznej zalewie – słodkie przetwory nie tylko możemy użyć do herbaty, gofrów czy naleśników, ale też do pieczonych mięs.

Smakowita konfitura z dyni, wyśmienite gruszki w syropie, śliwki w aromatycznej zalewie – słodkie przetwory nie tylko możemy użyć do herbaty, gofrów czy naleśników, ale też do pieczonych mięs. Choć tradycyjne dania w słodkiej wersji dla wielu wciąż brzmią dość egzotycznie, to warto uruchomić wyobraźnię i wzbogacić swoje kulinarne horyzonty o ciekawe połączenia smaków – przekonują edukatorzy Banków Żywności w projekcie „Kulinarnie Mocni”.

Obiad niebanalny

Miłośnicy tradycyjnych potraw z pewnością nie wyobrażają sobie udanego przyjęcia bez mięsnych pieczeni. Aby nadać im charakteru, podajmy je w towarzystwie śliwkowych powideł lub konfitury z dyni. Dodanie słodkich pyszności ze słoika do prostych i tradycyjnych potraw sprawi, że danie uzyska dodatkową nutę smakową a my – zaskakujący efekt kulinarny. Doprawiając je aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczymy wszystkich domowników i przegonimy kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.

Śliwki w syropie jako dodatek do pieczeni

Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań

Składniki

  • 1kg śliwek
  • 300 g cukru
  • 300g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 kora cynamonu np. marki Kamis
  • 5-7 goździków np. marki Kamis

Sposób przygotowania

Umyte śliwki przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Owoce ułóż w wyparzonych słoikach. Do wody dodaj cukier, goździki i cynamon. Gotuj kilka minut do uzyskania syropu. Śliwki zalej gorącym syropem, zakręć, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C i pasteryzuj przez około 30 minut. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Śliwki możesz podawać w towarzystwie pieczonych mięs.

Dobra rada: Po pasteryzacji warto postawić słoiki z przetworami do góry dnem. Dzięki temu upewnisz się, czy słoik jest dobrze zakręcony i szczelny.

Pieczone pierożki z konfiturą z dyni

Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań

Składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 300g masła
  • 300g białego sera
  • 250g konfitury z dyni
  • 2 łyżeczki kardamonu mielonego np. marki Kamis

Sposób przygotowania

Do mąki dodaj kardamon i zimne masło. Całość wymieszaj. Następnie dodaj dwukrotnie zmielony ser i wyrób na jednolite ciasto. Odstaw je do lodówki na około godzinę. Z ciasta formuj małe, okrągłe placki. Nakładaj na nie łyżeczkę konfitury z dyni i sklejaj na kształt pierożków. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.