jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Bądź kulinarnie mocny w kiszeniu

Trend dbania o swoje ciało, nie tylko o jego wygląd, ale także o dietę przyjął się w Polsce na dobre. Chętnie sięgamy po lokalne warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł. Wracamy także do tradycyjnych metod przechowywania żywności – takich jak kiszonki i przetwory

Bądź kulinarnie mocny w kiszeniu

Trend dbania o swoje ciało, nie tylko o jego wygląd, ale także o dietę przyjął się w Polsce na dobre. Chętnie sięgamy po lokalne warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł. Wracamy także do tradycyjnych metod przechowywania żywności – takich jak kiszonki i przetwory – przekonuje Aleksandra Damentko, dietetyk Banków Żywności i koordynator akcji „Kulinarnie Mocni”.

Moda na zdrowie?

Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem. Coraz uważniej czytamy składy produktów i wybieramy żywność pozbawioną konserwantów i chemicznych ulepszaczy. Śmielej odchodzimy też od gotowych sklepowych produktów na rzecz domowych wyrobów. Samodzielnie pieczemy chleb, wyrabiamy makaron, a także próbujemy swoich sił w przetworach robiąc np. domowe kiszonki. Są nie tylko smaczne, zdrowsze od tych, które znajdziemy w sklepach, ale i bardzo proste w wykonaniu. Do ich przygotowania wystarczą podstawowe warzywa, garść aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobina czasu, by nabrały charakterystycznego kwaśnego smaku. Co ważne – znamy skład kiszonek i sami decydujemy o tym, co znajdzie się w słoiczku. Możemy regulować ilość cukru, soli, a także eksperymentować z przyprawami, by „podkręcać” ich smak.

Bardzo zdrowe kiszonki

Jesień i zima to czas, w którym szczególnie powinniśmy zadbać o naszą odporność. Nie jest to łatwe, gdyż asortyment dostępnych warzyw będących źródłem drogocennych witamin i składników mineralnych, nie jest tak szeroki jak w okresie letnim. - Ważne jest, by w tym „trudnym” czasie, korzystać z produktów kiszonych. Przede wszystkim zawierają dużo witaminy C, ale są także bogatym źródłem witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie. Kiszone warzywa i owoce wpływają także korzystnie na naszą urodę, m.in. wzmacniając włosy i paznokcie oraz zawierają dużo magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Największą zaletą kiszonek (ogórków, kapusty) jest obecność w nich bakterii probiotycznych, wytwarzanych w sposób naturalny w procesie fermentacji. Są to bakterie kwasu mlekowego, które regulują florę bakteryjną  w jelitach, wspomagają trawienie i chronią przed chorobami. To właśnie one nadają charakterystyczny kwaśny smak. Co ważne - naturalnie ukiszone produkty nie tracą witamin i minerałów tak, jak to bywa w przypadku gotowania, czy smażenia. Korzystajmy zatem z sezonowych darów natury i przygotujmy zapasy na zimę, by stać się „Kulinarnie mocnym”. Odżywianie, zgodnie z porami roku to najlepszy sposób, aby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze i najsmaczniejsze na polskim rynku – właśnie takiego podejścia uczą edukatorzy z Banków Żywności, w ramach akcji „Kulinarnie mocni” pokazują, jak robić przetwory z sezonowych warzyw przy użyciu aromatycznych ziół i przypraw – wyjaśnia Aleksandra Damentko, dietetyk Banków Żywności i koordynator akcji „Kulinarnie Mocni”.

Słoikowy zawrót głowy

To właśnie jesienią zaczyna się prawdziwe przetworowe szaleństwo. Wiele produktów, z których można zrobić zapasy na zimę właśnie się pojawia i będzie przez najbliższy czas dostępnych w przystępnych cenach. Do robienia przetworów warto się zaopatrzyć w dużą ilość słoików oraz etykiet, aby wszystko dobrze opisać. Jesienne warzywa na pewno nie tylko pokonają przeziębienia, ale także umilą chłodne wieczory, gdy brakuje nam świeżych owoców i warzyw.