jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - luty 2018

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - luty 2018

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- luty 2018

 

PN-EN ISO 6571:2009/A1:2018-02 - wersja angielska

Data publikacji: 01-02-2018

Przyprawy i zioła -- Oznaczanie zawartości olejku eterycznego (metoda hydrodestylacji)

Zakres

Zmieniono tekst w 6.2.1 d) i w odsyłaczu 1)

 

PN-EN ISO 10272-1:2017-08 - wersja francuska

Data publikacji: 20-02-2018

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. -- Część 1: Metoda wykrywania

Zakres

W niniejszym dokumencie opisano horyzontalną metodę wykrywania Campylobacter spp. przez namnażanie lub posiew bezpośredni. Ma zastosowanie do

— produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi,
— produktów przeznaczonych do karmienia zwierząt,
— próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością i paszami, oraz
— próbek z etapu produkcji pierwotnej, takich jak odchody zwierzęce, kurz i wymazy

 

PN-EN 17034:2018-02 - wersja angielska

Data publikacji: 09-02-2018

Chemikalia do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia -- Chlorek glinu bezwodny, chlorek glinu zasadowy, chlorek pentawodorotlenek diglinu i chlorek wodorotlenek siarczan glinu

Zakres

Niniejszy dokument ma zastosowanie w odniesieniu do chlorku glinu bezwodnego, chlorku glinu zasadowego, chlorku pentawodorotlenku diglinu oraz chlorku wodorotlenku siarczanu glinu, stosowanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia. Opisano właściwości i określono wymagania w odniesieniu do chlorku glinu zasadowego, chlorku wodorotlenku poliglinu oraz chlorku wodorotlenku siarczanu poliglinu oraz podano odniesienia do odpowiednich metod analitycznych. Podano informacje dotyczące zastosowania substancji w uzdatnianiu wody. Określono również zasady bezpiecznego stosowania i obchodzenia się z tymi solami glinu (patrz Załącznik B).

 

PN-EN ISO 19340:2018-02 - wersja angielska

Data publikacji: 22-02-2018

Jakość wody -- Oznaczanie chloranów(VII) rozpuszczonych -- Metoda chromatografii jonowej (IC)

Zakres

W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania chloranów(VII) rozpuszczonych w wodzie (np. wodzie przeznaczonej do spożycia, wodzie mineralnej, wodzie surowej, wodach powierzchniowych, wodzie częściowo uzdatnionej lub wodach z basenów kąpielowych, w ściekach z oczyszczalni wody przeznaczonej do spożycia /z basenów kąpielowych). Odpowiednie wstępne przygotowanie próbki (np. usunięcie matrycy) umożliwia bezpośrednie oznaczanie chloranów(VII) w stężeniach ≥ 1 μg/l. Zakres roboczy jest ograniczony pojemnością jonowymienną kolumny analitycznej. Może być konieczne rozcieńczenie próbki do zakresu roboczego.

 

PN-EN ISO 9696:2018-02 - wersja angielska

Data publikacji: 22-02-2018

Jakość wody -- Całkowita aktywność alfa -- Metoda badania z zatężaniem próbek

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania aktywności alfa w niezasolonych wodach, emitujących promieniowanie alfa radionuklidów, które nie są lotne w temperaturze do 350 ºC. Metodę stosuje się do wód surowych i wody do spożycia. Zakres stosowania zależy od całkowitej ilości rozpuszczonych soli w wodzie oraz charakterystyk licznika (szybkości zliczania tła i efektywności liczenia). W zakresie odpowiedzialności laboratorium leży określenie przydatności metody do badań określonych rodzajów próbek wody.

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.