jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Klasyka tuńczyka

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i białej fasoli to idealna alternatywa dla ciężkich, wielkanocnych potraw.

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i białej fasoli to idealna alternatywa dla ciężkich, wielkanocnych potraw.

Składniki na sałatkę:

  • 2-3 garści rukoli
  • 1 puszka kukurydzy VALFRUTTA (140 g)
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (2 x 160 g)
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na sos:

  • 5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
  2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
  4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
  5. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie po-lewamy przygotowanym sosem.
Klasyka tuńczyka – przepis, Fot. Index Food,
Fot. Index Food