26-03-2018, 00:00
Na horyzoncie widać już Wielkanoc, ale wciąż jest czas, aby przygotować specjały na te wyjątkowe święta. Jajko, czyli kulinarnego bohatera wielkanocnego stołu, możesz podać w niecodziennej odsłonie, również miłośnicy śledzi także będą usatysfakcjonowani, a na deser idealnie sprawdzi się babka i sernik. Nie zwlekajmy, zabierajmy się za gotowanie i pieczenie!
Smakołyki, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie i odświętnie.
Wspólnie z laureatami Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, zachęcamy do odkrywania na nowo bogactwa rodzimych produktów spożywczych. Sprawdzone receptury wystarczy „doprawić” szczyptą kreatywności lub sięgnąć po dobrze znane składniki i stworzyć z nich zupełnie nowe danie.
Zachętą do kulinarnych poszukiwań mogą być przepisy producentów, których wyroby zdobyły znaki jakości „Doceń polskie”. Certyfikaty są przyznawane artykułom spożywczym, które zostały wysoko ocenione przez specjalistów z branży spożywczej zasiadających w Loży Ekspertów. Wyroby z godłem promocyjnym cechują się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości. Co równie ważne, logo „Doceń polskie” nie pozostawia wątpliwości co do pochodzenia wyrobu. Wyróżnione artykuły spożywcze to propozycje warte wypróbowania!
I. Świąteczna jajecznica z boczkiem i kabanosami
Do jej przygotowania zapraszają Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A.
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plasterki, czosnek siekamy, a następnie mieszamy go z pomidorami i odstawiamy. Jajka, kremówkę i parmezan roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na jednej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kabanosy Maestro i chwilę podsmażamy, po czym wlewamy roztrzepaną masę z jajkami. Na drugiej, suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu pomidory z dodatkami. Gorącą jajecznicę przekładamy na talerz, a na nią nakładamy zawartość patelni z pomidorami, posypujemy resztą sera i bazylią.
II. Mleczne wulkaniki z jajek
Idealna propozycja dla milusińskich. Przepisem dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK.
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na pianę. Plastry boczku podsmażamy z obu stron, po czym przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję). Na boczek ostrożnie wykładamy żółtko, następnie pianę z białek. Całość posypujemy startym serem (najlepiej użyć tarki o małych oczkach) i przyprawiamy.
Jajka pieczemy w piekarniku przez ok. 10-15 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
III. Śledź w oleju rzepakowym pod cynamonem
Autorski przepis na śledzia (który jest częstym gościem zarówno na wielkanocnym, jak i bożonarodzeniowym stole) firmy Green Spoon.
Składniki:
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jeśli kupiliśmy śledzia w zalewie olejowej, najlepiej go przepłukać, żeby olej nie zaburzył smaku. Filety kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy w półmisku lub innym zamykanym pojemniku. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce i układamy ją na pierwszej warstwie śledzia. Dodajemy kilka rodzynek, oprószamy cynamonem wg uznania (to aromatyczna przyprawa, nie warto przesadzać) i doprawiamy pieprzem. Całość podlewamy olejem rzepakowaym Green Spoon, można dodać także kilka kropek oleju rydzowego (który doda posmaku cebulowo-korzennego). W podobny sposób, według uznania, układamy kilka warstw śledzia. Gotową potrawę umieszczamy na noc w lodówce, następnego dnia jest gotowa do spożycia.
Dobrym dodatkiem do niej jest świeży chleb i naturalne masło.
IV. Sernik OSM Siedlce
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach zachęca do upieczenia smakowitego deseru.
Składniki ciasta:
Składniki masy serowej:
Przygotowanie:
V. Baba wielkanocna z Majonezem Białuty
Przepis na ten tradycyjny wielkanocny wypiek udostępniła firma BIAŁUTY.
Składniki:
Przygotowanie:
Białka jaj i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę ziemniaczaną i tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia (jeśli dodajemy rodzynki należy je obtoczyć w mące).
Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i majonez delikatnie mieszając ciasto łyżką, na samym końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, od 45 do 50 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a po wystudzeniu – polewamy czekoladą lub lukrem.
Podobne artykuły
Komentarze