jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami

Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami to idealna propozycja na lekkie i pożywne śniadanie lub lunch.

Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami to idealna propozycja na lekkie i pożywne śniadanie lub lunch.

Puszysty omlet z pomidorami i nerkowcami Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
Puszysty omlet z pomidorami
i nerkowcami
Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Składniki:

  • 2 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 garści orzechów nerkowca marki KRESTO
  • 1 średni pomidor
  • 3–4 plastry szynki parmeńskiej
  • świeże zioła lub szczypiorek
  • 2 łyżki oleju RAPSO
  • szczypta soli i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

  1. Orzechy zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Przełóż je na patelnię i cały czas mieszając podpiecz do lekkiego zarumienienia. Wysyp na talerzyk.
  2. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju Rapso, pomidory pokrojone w plastry lub w kostkę podsmaż na średnim ogniu. Dodaj szynkę i lekko podgrzej.
  3. Żółtka oddziel od białek.
  4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  5. Dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i podpieczone (wystudzone) orzechy – całość wymieszaj.
  6. W międzyczasie na drugiej patelni (ok. 23 cm średnicy) rozgrzej łyżką oleju.  Następnie wylej wymieszane ciasto. Wyrównaj powierzchnię i smaż do lekkiego zarumienienia omletu.
  7. Omlet zsuń na talerz, przykryj go patelnią i energicznie odwróć o 180 stopni.
  8. Smaż omlet z drugiej strony (nadal na małym ogniu).
  9. Usmażony omlet wyłóż na talerz, na jego połowę połóż dodatki i omlet złóż na pół.

Smacznego!