jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Przepisy na wyjątkowe kanapki

Jemy je codziennie – zazwyczaj na śniadanie lub kolację. Są niezastąpione w podróży jako przekąska i awaryjny posiłek. Kanapki, bo o nich mowa towarzyszą nam praktycznie wszędzie. W ostatnim czasie ich sposób podawania zmienił się, a smakowite wędliny coraz częściej pojawiają się w towarzystwie oryginalnych dodatków.

Jemy je codziennie – zazwyczaj na śniadanie lub kolację. Są niezastąpione w podróży jako przekąska i awaryjny posiłek. Kanapki, bo o nich mowa towarzyszą nam praktycznie wszędzie. W ostatnim czasie ich sposób podawania zmienił się, a smakowite wędliny coraz częściej pojawiają się w towarzystwie oryginalnych dodatków.

Bez kanapki ani rusz

Popularność kanapek nie maleje. Powód jest prosty, są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy i można je zabrać ze sobą praktycznie wszędzie – do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Zazwyczaj przygotowujemy je z białego pieczywa, żółtego sera i jakiegoś dodatku np. pomidora. A da się przecież inaczej. Nawet z codziennego i tradycyjnego posiłku można wyczarować ciekawe i niebanalne danie, które zachwyci posiadaczy najwybredniejszych podniebień. Wiosna i lato to idealny moment na wypróbowywanie nowych smaków. Dostępne świeże warzywa w duecie z pysznymi wędlinami np. marki Konspol będą gwarantem zadowolenia. Kto wie, może w tym sezonie odkryjemy w sobie ukrytego sandwichera?

Przedstawiamy przepisy na kanapki w wyjątkowych odsłonach. Wypróbujecie?

Kanapka à la kubańska z sosem musztardowym

Przepisy na wyjątkowe kanapki

Składniki na kanapkę:

  • ciabatta
  • kilka plasterków sera żółtego (np. gouda)
  • kilka plasterków szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura
  • kilka plasterków pieczonej łopatki wieprzowej
  • ogórek kiszony
  • sól i pieprz do smaku
  • masło

Składniki na sos musztardowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kubańska kanapka najlepiej smakuje na ciepło, dlatego pracę rozpoczynamy od przygotowania sosu, który jest bardzo prosty. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki na sos. Gdy dressing będzie gotowy, to przystępujemy do robienia kanapki. Na blasze do pieczenia układamy na sobie plastry wieprzowiny, szynki wędzonej z kurczaka Konspol Natura i żółtego sera. Podpiekamy je w piekarniku przez 5 min w temperaturze 200°C, by ser się lekko stopił. W tym czasie przekrajamy wzdłuż ciabattę, smarujemy masłem, sosem musztardowym, a następnie układamy pokrojonego w plasterki ogórka.  To samo robimy z drugą częścią bułki. Na obie połówki wykładamy podpieczone plastry wieprzowiny, szynki i żółtego sera. Na koniec składamy ciabattę i delektujemy się prawdziwą symfonią smaków.

Kanapka po włosku

Przepisy na wyjątkowe kanapki

Składniki

  • 1 ciabatta
  • zielone pesto
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1 pomidor
  • cebula
  • sałata rzymska
  • rukola
  • szynka z indyka Konspol
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Pomidora kroimy w plastry, cebulę w piórka, a szynkę delikatnie podpiekamy na maśle na patelni, by była chrupka i ciepła. Ciabattę przekrajamy na pół i smarujemy pesto. Następnie układamy na niej liście rzymskiej sałaty, pomidora, plastry żółtego sera, podpieczoną szynkę i cebulę. Na wierzch kładziemy rukolę, doprawiamy do smaku i zamykamy drugą połówką.

Kanapka wiosenna z pastą z avocado i sosem Tahini

Przepisy na wyjątkowe kanapki

Składniki:

  • 1 dojrzałe avocado
  • kilka plasterków polędwicy królewskiej light Konspol
  • chleb żytni na zakwasie
  • pomidor
  • rukola
  • czerwona cebula
  • masło
  • cytryna

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki

Składniki na sos tahini:

  • ¼ szklanki pasty Tahini
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Avocado ugniatamy w miseczce widelcem i skrapiamy delikatnie cytryną. Chleb kroimy na kromki i smarujemy przygotowaną pastą. Układamy na nich pomidora, rukolę, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i polędwicę królewską light Konspol. Solimy i pieprzymy według uznania. Tak przygotowaną kanapkę możemy zjeść z dodatkiem sosu pomidorowego lub sosem tahini. Sos pomidorowy jest wyjątkowo łatwy do przygotowania, wystarczy przecisnąć przez praskę czosnek i wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Sos tahini także nie powinien sprawić nikomu trudności, a może zaskoczyć swoim smakiem. W tym przypadku również mieszamy ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy, tak przygotowanym sosem polewamy nasze kanapki. 

Smacznego!