jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wytrawna, bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, na spodzie z tartego słonecznika

Maj i czerwic to sezon na czosnek niedźwiedzi. Dodany do tarty stworzy wytrawną kompozycję.

Wytrawna, bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, na spodzie z tartego słonecznika

Maj i czerwic to sezon na czosnek niedźwiedzi. Dodany do tarty stworzy wytrawną kompozycję.

Tarta bezglutenowa z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.
Tarta bezglutenowa z dodatkiem
czosnku niedźwiedziego
Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Składniki na ciasto (foremka na tartę 27 cm)

  • 1/2 szklanki oleju Rapso
  • 1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego Kresto
  • 2 jajka L
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • sól

Nadzienie

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka L
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
  • sól

Dodatki

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • ser sałatkowy typu feta

Wykonanie

  1. Utrzyj jajka z olejem Rapso na puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto.
  3. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Fo-remkę wyciągnij i odstaw na 5 minut.
  4. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli.
  5. Całość wylej na ciasto w foremce.
  6. Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprze-krawaj na pół. Ułóż między szparagami.
  7. Tartę zapiekaj w piekarniku w temp. 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść.

Poleca się spożywać tartę następnego dnia lub po ostudzeniu, posypaną serem feta.